החורף היא ה-עונה לניתוחי החזה, שמתברר שהם בין הפופולריים ביותר בחדרי הניתוח בישראל. רק השנה נערכו כ-10,000 פרוצדורות כאלה ברחבי הארץ, כמעט כולן בעונה הקרה בה נשים מתלבשות חם והגוף נחשף פחות. "נשים מגיעות לניתוחי חזה כתוצאה מכריתת שד בשל מחלה, התפתחות א-סימטרית או לא תקינה של השדיים וכמובן משיקולי אסתטיקה", אומר ד"ר אברי רווה, מומחה בכירורגיה פלסטית, ומוסיף שיש לא מעט טעויות נפוצות שנשים עושות אחרי הניתוח שעשויות להזיק לגוף ולסבך את ההחלמה.

"באופן כללי לאחר ניתוח חזה מכל סוג שהוא אין המלצה לשכב במיטה, אבל כן מומלץ לנוח וגם מקבלים בין שבועיים לשלושה שבועות מחלה", אומר ד"ר רווה, "המטופלת אמורה לתפקד באופן מלא ורגיל, אבל חשוב שתקפיד לא להרים משקלים כבדים או לא לבצע עבודות משק בית ומטבח במשך כחודש לפחות". 

ובכל זאת, יש כמה דברים שכדאי להקפיד עליהם:

  1. לא לשים קרח
    "ביממה הראשונה יש קושי בתזוזות הזרועות, כאבים, תחושה של שריפה וגרד באיזור הניתוח ולפעמים השדיים קצת פחות תחושתיים ורגישים. חשוב לא לקרר או להקל על המקום עם קרח בשום מצב. האזור חצי מאולחש ולא בהכרח יכול לחוש בקור, ולכן הקרח עלול להזיק הרבה יותר מאשר להועיל. רק השנה, בחרו שתי מטופלות מארצות הברית להניח קרחונים ישירות על הצלקות של הניתוח. התוצאה כמעט והייתה הרסנית: האזור התמלא בכוויות קור והשתיים נאלצו לתקן את הנזק בעזרת טיפולי לייזר ממושכים".
  2. לא לשכב על הבטן
    "חשוב להשתדל להימנע מלשכב על הבטן בשבועות הראשונים אחרי הניתוח, כדי למנוע לחץ של משקל הגוף על השתלים. אלו בדיוק הימים שבהם חשוב שהשתל יתמקם וימצא את מקומו בחזה ולחץ כזה עלול למתוח את הרקמות שנסגרות ומתאחות ולגרום לשדיים לזלוג הצידה".
    הגדלת חזה (צילום: Bojan Milinkov | shutterstock)
    חכו קצת עם הספורט | צילום: Bojan Milinkov | shutterstock


  3. בלי ספורט
    "פעילות גופנית בחודש הראשון היא מיותרת ועלולה להזיק, ובפרט שכיבות סמיכה - הימנעו מהן. במקרים, למשל, שבהם השתל שהוחדר נמצא בכיס הדו-מישורי (מתחת לשריר), הוא עלול להיפלט החוצה לגמרי. החזרה הראשונה לפעילות גופנית כלשהי צריכה להתקיים לאחר כמה שבועות מיום הניתוח, ויש להתחיל אותה בעדינות ובהדרגתיות לעלות בעצימותה. אימון פיזי קשה או אימון במכון כושר חשוב לבצע רק כחודש אחרי, כאשר הובטחה לשתלים ולתפרי הניתוח יציבות".
  4.  חכו עם החזיות
    "חשוב לתת לשדיים להתעצב במקומם כפי שצפה ותכנן המנתח, ולכן מנתחים נותנים למטופלות חזיית ספורט אלסטית מיוחדת, המזכירה ממש תחבושת שמקבעת את החזה, ומנחים אותן ללבוש אותה במהלך החודש הראשון בו הן מחלימות מהניתוח. חזיות אחרות מעצבות ומקבעות, והצורה של החזה עלולה להשתנות באופן דרמטי בעיקר בחודשים הראשונים".

  5. לא לצאת לשמש
    "הימנעו מחשיפה לשמש בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח כדי לא ליצור כוויות, כתמי פיגמנטציה וצלקות בולטות מהרגיל באזורים המתוחים והרגישים". 
    הגדלת חזה (צילום: Nicolesa | shutterstock)
    חשיפה לשמש בשבועות הראשונים עלולה לעשות כוויות ופיגמנטציה | צילום: Nicolesa | shutterstock
  6.  אל תתפתו לחזור מהר לשגרה
    "יש לא מעט גימיקים שיווקיים, ומנתחים שמוכרים לכן טיפול עם פרסומות כמו 'חזרה לעבודה תוך 24 שעות' וסיסמאות המבטיחות החלמה מהירה מהרגיל. אלו המכשולים המשמעותיים ביותר כי נוצר הרושם בקרב המטופלות שזו מציאות שיכולה להתרחש. ובכן, למרות ההרגשה המצוינת של המטופלת הממוצעת לאחר 48 שעות, חשוב להבין שהיא נמצאת בתקופת החלמה, שהיא צריכה להישמר ולהיזהר, ובעיקר לתת מנוחה לאזור ולטפל בהתאם להנחיות המנתח שלה. יש לחזור לשגרת החיים הנורמלית בהדרגתיות בתוך ארבעה שבועות ולאט לאט - כל אחת בקצב הנכון לה, תוך שימת לב לגוף".