גלולה (צילום: Thinkstock)
הגלולה ליום שאחרי - מה אנחנו בעצם יודעות עליה? | צילום: Thinkstock

"לפני עשרה חודשים בעלי ואני קיימנו יחסים ואמצעי המניעה נקרע. באותה תקופה לא נטלתי גלולות. לאחר שש שעות הלכתי לבית המרקחת ונטלתי את גלולת היום שאחרי. בשבוע וחצי שאחרי - כאבה לי הבטן והלכתי לרופאת המשפחה. זו טענה שכשאקבל מחזור, הכאב יעבור. לאחר שבועיים גיליתי שאני בהיריון", כך כותבת גולשת בפורום  על ניסיונה המר עם גלולת היום שאחרי. וזה, אגב, לא מקרה בודד וחד פעמי. אז עד כמה יעילה הגלולה של יום אחרי, ומה אנחנו באמת יודעות עליה?

"מדובר בגלולה לאמצעי חירום בלבד"

דו"ח חדש של משרד הבריאות מגלה כי בעשור האחרון חלה ירידה של 16 אחוז בשיעור הפסקת ההריון שנעשות בישראל. לדברי ישעיה אריה, גניקולוג ומזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, הסיבה לכך נובעת מהגלולה של יום אחרי שנכנסה לשוק לפני שנים אחדות. אך בשיחה עם כמה נשים, מסתמן שאנחנו לא לגמרי יודעות מה עושה "הגלולה המצילה". ואם לדייק, יודעות ממש מעט. נשים רבות למשל אינן בטוחות מתי לקחת את הגלולה, יש שנוטלות אותה אחרי מעל ל-72 שעות מרגע קיום היחסים, ויש גם כאלה שממשיכות לקיים מין לא מוגן בטוענה שהן מוגנות כי נטלו כבר את הגלולה, ויש כאמור גם כאלה שנכנסות להריון על אף השימוש בה.

ליאת בראב, מנהלת תחום אמצעי מניעה לשעת חירום בחברת התרופות "כצט" עושה לנו קצת סדר בראש: "נתחיל בזה שתמיד מומלץ לקחת אמצעי מניעה קבועים כיוון שיעילותן של הגלולות למשל גדולה יותר מיעילותן של אמצעי מניעה לשעת חירום ובמקרה של קונדום יש את נושא המחלות. הגלולות 'ליום שאחרי'  כשמן כן הם – אמצעי מניעה לשעת חירום – רק לשעת חירום".

לטענתה, המקרים בהם נשים נכנסו להריון נבעו ברובם מכך שקיימת תפיסה מוטעית של הצרכנים לגבי הגלולה ליום שאחרי: "הגלולה אינה גורמת להפלה אלא מעכבת/מונעת את הביוץ. לכן, אם קיימת יחסי מין ובייצת באותו יום המשמעות היא שהייתה הפרייה, ואז הגלולה לא תעזור לך כי הביצית המופרית תמשיך להתקיים. אולם, אם עדיין לא בייצת, הגלולה תדחה את הביוץ (הזרע מתקיים בגוף האישה עד כ-5 ימים כך שאם תבייצי יום עד חמישה לאחרי קיום יחסי מין, יש סיכוי שתיכנסי להיריון). במקרים אלו בדיוק גלולת היום שאחרי תימנע היריון".

יש לקחת את הגלולה בסמוך למועד קיום יחסי המין

גלולה (צילום: Thinkstock)
הגלולה היא אמצעי חירום בלבד וכך יש להתייחס אליה | צילום: Thinkstock

דוקטור ישעיה אריה מסכים, ומוסיף: "חלק גדול מהנשים שייקחו את הגלולה אכן ימנעו הריון, אולם עבור חלקן זה לא יצליח וצריך לקחת את זה בחשבון. כדי להגיע ליעילות מרבית, יש לקחת את הגלולה בסמוך ככל הניתן למועד קיום יחסי המין הבלתי מוגנים, עדיף במהלך יום המחרת ובכל מקרה לא יאוחר מ-72 שעות לאחר קיום היחסים".

כיום מרבית סוגי הגלולות של "יום אחרי" ניתנים לא מרשם וזאת הסיבה שגם אינן מסובסדות. עם זאת ועל אף הטירחה בלקבוע תור לרופא, בראב מאמינה שישנה חשיבות למרשם, שכן אז גם ישנו פיקוח של רופא: "הרופא יכול לתת הסבר על הנושא לפני נטילת הכדור. גלולת 'אלה' (ELLA) למשל קיימת אך ורק במרשם נכון להיום. מדובר בגלולה שיעילותה נשארת גם לאחר חמישה ימים משום שהיא מסוגלת לדחות את הביוץ". את המרשם ניתן לקבל, להכניס לארנק ולהשתמש בה בעת הצורך. מאחלות לך שלא יהיה צורך. 

>>כבר לא טאבו: נכה ונהנית מסקס