המקטרגים ובעלי הפרווילגיות מתלוננים שכבר אי אפשר לדבר על כלום היום, הפמיניסטיות דורשות להפסיק עם תרבות האונס, ורוחות חזקות של שינוי בתפיסה בנשבות ברחבי האינטרנט ומעבר לה. הפעם הדיון נסוב על הגדרה שהופיעה בתשבץ הגיון של אמנון בירמן בעיתון "הארץ".

הגולשת פנינה זייץ, שהיתה כנראה הראשונה לזהות - או לפחות להעלות על זה פוסט בפייסבוק, כתבה כך: "הגדרה בתשבץ הגיון בעיתון לאנשים חושבים: נסדר קורבן של אונס קבוצתי (4,5). הפתרון: נערים עליה. יא! איזה צחוקים, אה? אה?". גם עמוד הפייסבוק של ארגון נעמת פרסום תמונה של התשבץ והזמין את הגולשות "לשתף את הפוסט על עמוד הפייסבוק של אמנון בירמן - ולכתוב לו מה אתן חושבות על זה"


"תרבות האונס מושרשת עמוק"

מנהלות עמוד הפייסבוק "אחת מתוך אחת" הצטרפו לטרוניה וכתבו אמש כך: "לא ברור מה חשב אמנון בירמן שכתב את ההגדרות האלו. האם חשב שזה מצחיק? שאונס קבוצתי זה דבר לגיטימי? מה עם העורכים של "הארץ"? לא בודקים את ההגדרות? לצד ההגדרה תוכלו למצוא את תמונתו של יצחק לאור, כתב בעיתון "הארץ", שמעל לחמש נשים דיווחו שלאור תקף אותן תקיפות מיניות בחומרות שונות. לאור עדין כותב ב"הארץ" - מסתבר שחמש נשים זו לא סיבה מספיק טובה לשלוח אותו הביתה לכתוב למגירה. מערכת "הארץ" צריכה לעשות בדק בית רציני, ולהסיק את מסקנות איך הם נלחמים בתרבות האונס, ולא משתפים איתה פעולה ויוצרים אותה".

ההגדרה של אמנון בירמן (צילום: צילום מסך מפייסבוק)
צילום: צילום מסך מפייסבוק

אלפי עוקבות ועוקבים עשו לפוסט הזה לייק, ומאות שיתפו אותו. "זה הטמטום בהתגלמותו", כתב אחד המגיבים. "כבר עלה בהקשרים של איבגי וינון מגל אבל אומר זאת שוב לבני מיני הגברים: במקום להתנצל פשוט תחשבו לפני שאתם פולטים הערות שפוגעות/מטרידות נשים מינית, במקום להתנצל על פגיעות מיניות כלפי נשים פשוט תשמרו את האיברים שלכם לעצמכם". "פשוט גועל נפש", הוסיף אחד, "מדהים כמה תרבות האונס מושרשת עמוק בתוך ההוויה הישראלית".

"זו התנצלות כמו שאני צנצנת"

עוד בטרם התפרסם הפוסט של "אחת מתוך אחת", בירמן עצמו הספיק לפרסם התנצלות: "בתשבץ גלריה האחרון הופיעה הגדרה שלא הייתה צריכה להיכתב, הדבר נעשה ללא כל כוונה רעה. בדיעבד אני מבין שהיו אנשים אשר נפגעו ממנה. אני מביע בזאת את התנצלותי בפניהם ואדאג לפרסום התנצלות דומה גם בעיתון".

למרות כמה תגובות שעיקרן: שוב הפמיניסטיות הממורמרות האלה ותרבות השיימינג שלהן, מרבית התגובות ביקרו את לשון ההתנצלות: "חבר, זאת לא התנצלות. כאילו יש אנשים משונים שנעלבו ואתה מתנצל. עשית חידוד לשוני מאונס קבוצתי", אחרת הוסיפה: "התנצלות לא ממש התנצלותית. כרגיל במחוזותינו. אם הדבר נעשה ללא כוונה רעה זה אפילו מוזר יותר מאשר אם היה נעשה לגמרי בכוונה רעה. זה ממש הפנמת תרבות האונס. והניסוח מרחיק - זה לא "מתנצל שפגעתי" או "מתנצל *אם* פגעתי" (אחד המעצבנים) זה "*היו* אנשים שנפגעו" (כמו כן, אנשים לא נשים). זו התנצלות כמו שאני צנצנת".