אין תמונה
כאפיות צבעוניות: טרנד לוהט ולא הצהרה פוליטית
חשבת שיאסר ערפאת זה רק זכויות לעם הפלסטיני, פיגועים ומדשאות הבית הלבן, נכון? אז זהו, שההוא עם השפה הרועדת והזקן המדובלל השאיר מאחוריו קצת יותר מזה: מדובר באחד הטרנדים הכי חזקים וגם הכי בעייתיים שנקראים על שמו של הראיס – הכאפייה. ראינו כאפייה בצבעי אדום-לבן על אוהד קנולר שהגיע להקרנה החגיגית של "בופור" בפסטיבל ברלין, על יהודה לוי כשהוא הגיע להופעה ואפילו בלב הפריים טיים של יום שישי על כבוד השופט אסף אמדורסקי ב"גריז". זוכרת את הווירדוז שבאו עם כאפייה בטיולים השנתיים ונראו לך הכי תלושים בעולם? מתברר שהם פשוט הקדימו את זמנם, לפחות בכל הנוגע לאופנה.

"בתצוגות חורף סתיו של 2007 - 2008 הציגו מעצבי העל באירופה את הכאפייה כחלק מהקולקציות הנחשקות שלהם", אומרת הסטייליסטית דפנה טלמור. "אחד מבתי האופנה הבולטים שעשה שימוש בכאפייה בתצוגת חורף-סתיו האחרונה הוא Balenciaga, ששילב אותה בחלק מאוד גדול מהקולקציה בתצוגה". וברור שזה היה רק עניין של זמן עד שחברות האופנה העממיות יותר יקחו את הרעיון ויביאו אותו לאזרחים בכל רחבי העולם. הפועל היוצא מזה הוא שביפן, בריטניה, צרפת ואפילו אצלנו בישראל רואים שלל סלבס ואנשים בכל מיני גילאים עוטים על עצמם את הצעיף הערבי. אחלה. 

אופנתי נטו או פוליטיקה מוסווית? 

 בניגוד לאירופאים, שרואים בכאפייה פריט אופנתי מחמם, בישראל היא מקבלת קונוטציות פוליטיות שיכולות לפעמים להיות בעייתיות. "רוב הכאפיות שאני ראיתי בחנויות ובתצוגות הן בשחור לבן או אדום לבן", אומרת טלמור. "זאת באדום לבן הפכה לאחד מהסמלים המובהקים של הפלסטינים, ולכן זה פריט לבוש שיכול להיות בעייתי בעיניי". אבל האם הסלבס שמתהלכים בכאפיות מודעים לבעייתיות? לא בטוח. טלמור חושבת שזה סתם נראה להם מדליק, ושלא מדובר בהצהרה פוליטית. "אני מעדיפה  את הכאפייה המקורית, בשחור לבן, זה הרבה יותר קלאסי ומתאים לכל ז'קט ולכל בגד".

כדי להיות בטווח הפוליטיקלי קורקט, חברות אופנה בישראל עשו מעין טייק אוף על הכאפייה. לדברי טלמור החברות המסחריות בישראל לקחו את הכאפייה למקום מעט שונה, מה ששולל ממנה את הבעייתיות. כך למשל ניתן למצוא כאפיות בצבעי שחור אפור ובז' במקום הצבעים המקוריים. זה מאפשר לייחצן את אותה בתור צעיף אותנטי, ולא כסוג של מניפסט שמציבים בחלון הראווה, והופך את הדברים להרבה יותר פשוטים.

מספיק עם תאוריות הקונספירציה!

אם לאורך קריאת השורות האחרונות חדרה לליבך שוב התחושה שכל העולם נגדנו, שהעולם הערבי משתלט על אירופה ושעכשיו הוא שם לעצמו למטרה גם את מעצבי העל, חכי שנייה. זה לא בדיוק ככה. "זה ידוע שמעצבי העל מעט מוזרים בנוף המקומי", מנסה טלמור להסביר.

אין תמונה
שימי לב: רק על הצוואר, בשום פנים לא על הראש
 "מטבע הדברים יש באירופה הרבה יותר חשיפה לאיסלאם, ומשם הם קיבלו השראה לקולקציה המדוברת. יתר הבגדים שהוצגו לא קשורים  לתרבות הערבית". דוגמה למוטיב דתי לאומי שהופך לטרנד אפשר למצוא אצל ז'אן פול גוטייה, שביסס את כל קולקציית קיץ  1993 שלו על מוטיבים מהעולם החסידי. הדוגמניות חבשו פאות וויתרו על בגדים חושפניים לטובת ליין הרבה יותר שמרני. 

ואם גם את החלטת להתחבר לצד הפוליטי שלך, או שסתם נראה לך נחמד להתעטף בצעיף מחמם וגם טרנדי, טלמור ממליצה ללכת על כאפייה בצבעי שחור לבן. היא גם מבקשת בכל לשון של בקשה: "בשום פנים ואופן לא לשים את הכאפייה על הראש כתחליף למטפחת או כובע. השימוש היחיד שלה הוא כצעיף או של לחימום הכתפיים. אפשר לגלגל את הבד ולהניח אותו על הצוואר, או לקשור את הקצוות שלו משני צידי הכתפיים". רשמנו לפנינו.

איפה מוצאים את זה? הצחקת אותנו

יאסר ערפאת (צילום: רויטרס, רויטרס3)
זהירות. את עלולה להיראות גם ככה | צילום: רויטרס, רויטרס3
בבלנסייגה אולי גילו לא מזמן את הכאפייה, אבל אצלנו אפשר להשיג אותה כבר שנים על גבי שנים בכל שוק שמכבד את עצמו. אז במקום לכתת רגליים ולהשקיע את כל ההון שהרווחת בחודש האחרון על איזה פריט אופנתי שירושש אותך, עדיף לרדת לעם. קחי את עצמך לשוק הפשפשים, לשוק אשדוד או אם את ממש בעניין של השקעה אז לרובע היהודי בירושלים. שם, בדרך המובילה אל הכותל, תוכלי לראות את כל הטרנדים שבתי האופנה באירופה בטח ממש תיכף ימציאו מחדש. וכמובן על הדרך שימי איזה פתק בכותל, אולי אלוהים שלנו ידבר עם אלוהי האופנה האירופאים ויגיד לו, ככה בקטנה, שמה שיש לך בשקית עומד להיות המילה האחרונה בתחום השיק.