הפלות הן נושא שנוי מאוד במחלוקת, במיוחד בארצות הברית, בה השמרנים מתנגדים מאוד להליך - שאף יצא מחוץ לחוק בשנים האחרונות בחלק מהמדינות. אבל תופעה חדשה ומשונה מאתגרת אפילו את תומכי ההפלות, שמתקשים להחליט מה הם חושבים עליה: סרטוני טיקטוק עליזים, על גבול ההומוריסטיים, שבמרכזם הפלות מדומות.

זה התחיל מסרטון של בחורה צעירה שעברה הפלה, בו היא מוצגת משלב גילוי ההריון ועד סיומו. יוצרת הסרטון כבר הסירה אותו מהרשת, אבל לפני שעשתה זאת הוא הספיק לצבור אלפי צפיות, לגרור תגובות חריפות - ולהפוך לטרנד. בתחקיר שערך, מצא אתר ה-thedailybeast מעל עשרה סרטונים של צעירות שונות שהעלו לרשת החברתית בחודשיים האחרונים תיעוד שלהן כשהן כביכול עוברות הפלה, ככל הנראה במטרה לנרמל את השיח סביב הנושא. בסרטונים הן נראות ישובות על כיסא הרופא, מחזיקות כדורים, חושפות מקלון בדיקת היריון חיובית או ממתינות בתור למרפאה, בצירוף כותרות כמו "איזה יום נהדר לעשות הפלה" וחיוך סלפי. מהר מאוד זכתה התופעה לגינוי של מתנגדי הפלות: "זה מגעיל ושובר לב וממש לא אמור להיות טרנד", כתבה הדוברת של ארגון "סטודנטים לחיים", "סרטונים כאלו מוכיחים שתומכי ההפלות חוגגים אותן". 

@abortionqweenn

it’s a great day to have an abortion especially w @abortioncounselor ##prochoice ##abortionisnormal ##lgbt

♬ Remi Wolf - Photo ID - jk007

@abortionqweenn

my abortion saved my life ##prochoice ##abortion ##abortionisnormal ##shoutyourabortion ##proabortion ##prolife ##fyp

♬ It's Not The Same Anymore - Rex Orange County

 

"זה לא משנה אם הסרטונים אמיתיים או לא, מה שחשוב זה הלגיטימציה שההפלה מקבלת"

שתיים מהפעילות המרכזיות הן סטודנטית בת 21 המזדהה כ-abortionqweenn ובת הזוג שלה. "התחלתי לפרסם סרטונים שלי אצל רופאים אקראיים ולכתוב שאני עושה הפלה", שיתפה את הדיילי ביסט, והסבירה שמבחינתה זה ברור שהסרטונים לא אמיתיים: "אני חושבת שהעוקבים שלי יודעים שאני לא עוברת חמישים הפלות בחודש, אבל זה בעצם עוזר לנרמל את זה". abortionqweenn ובת זוגה צברו כבר למעלה מ-165 אלף עוקבים ולמעלה מ-20 מיליון צפיות לסרטונים שלהן, למרות שטיקטוק חוסמים את החשבונות שלהן שוב ושוב. "כל סרטון כזה תמיד הופך לוויראלי. מן הסתם יש גם אנשים שכועסים", היא אומרת.

למען הנשים המתלבטות 

שתי הצעירות באמת עברו הפלה בעברן, וכיום חשוב להן מאוד שהמידע על ההליך הרפואי יהיה נגיש וזמין לצעירות אחרות. "כשאני הייתי בת 18 הכרתי רק מישהי אחת שעברה הפלה", מספרת abortionqweenn, "קריאה של סיפורי הפלות של נשים אחרות ברשת ניחמה אותי ונתנה לי השראה להתחיל ליצור סרטונים משלי". 

"בשביל נשים שגרות בבתים שמרניים זו יכולה להיות הפעם הראשונה בה הן ראו משהו חיובי שקשור להפלה", מוסיפה בת הזוג, "זה לא משנה אם הסרטונים אמיתיים או לא, מה שחשוב זה הלגיטימציה שההפלה מקבלת. לא הצטרפתי לטיקטוק כדי ליצור סרטונים למי שתומכים בהפלות. הכנתי את הסרטונים לנשים שמתלבטות ונאבקות בהחלטה שלהן. אנחנו עושות את זה כדי לחנך צעירות וליידע אותן על הזכויות שלהן והאפשרויות שעומדות לרשותן". 

השובבות של הסרטונים עלולה להרגיש מוזר למי שעבורם הדיון על הפלות הוא נושא כבד, וגם התומכים בהפלות חווים את הדיסוננס המבלבל שמלווה את הטרנד. אבל אמיליה בונוב, מייסדת Shout Your Abortment, דווקא בעד: "המחשבה שהפלה היא תמיד דבר רציני ועצוב היא מיושנת", היא אומרת, "זה לא משקף את המציאות וזה בהחלט לא עושה חסד עם הנשים. סרטוני ההפלות המדומות בטיקטוק הם המסמר האחרון בארון הקבורה של הדרך הישנה לעשות דברים. אנחנו יכולות לדבר על הפלות איך שאנחנו רוצות, זה לא תמיד צריך להיות כבד, לפעמים זה מצחיק".