אתמול התקיים בוועדת חוק ומשפט בכנסת דיון בנוגע להצעת חוק שאמורה למנוע אלימות כלכלית במשפחה. זהו חוק שעל פניו אמור להיות קונצנזוס ומובן מאליו בחברה מוסרית שמעוניינת להגן על כלל אזרחיה ולקדם שוויון בין כל בני האדם, אבל אתמול התברר לנו שאנחנו חיים בחברה שיש בה עדיין אנשים רבים שאינם מעוניינים בכך. האנשים האלה מעדיפים להשאיר את החלשים במקומם, במיוחד כשמדובר בנשים.

חברי כנסת רבים, ביניהם בצלאל סמוטריץ' מימינה ואריאל קלנר ועמית הלוי מהליכוד, הביעו את התנגדותם לחוק בטענות שונות ומשונות שמעידות על כך שאין להם מושג מה קורה בשטח; טענות שמטרתן היא פגיעה ישירה בנשים וחזרה לתקופה בה האישה הייתה רכושו של הבעל והוא היה שולט בכל.

לאור האמירות הקשות קמה צעקה גדולה ודיון ציבורי בנושא, אבל גם אצל מובילי דעה מסוימים ניכרת בורות גדולה וחוסר הבנה של המציאות המורכבת אותה חוות נשים על בסיס יומי. בחדשות הבוקר עם ניב רסקין כרך חבר הפאנל נדב אבוקסיס בין אלימות כלכלית כלפי נשים ובין נשים שמונעות מגברים לראות את הילדים שלהן, וטען שמה שקורה בין בני זוג בתוך חיי נישואים אינו מעניינו. אמירה זו מעידה על חוסר הבנה מוחלט, וטוב היה לו אבוקסיס לא היה פותח את פיו בנושאים שאין לו בהם שום ידע.

ב-1991 חוקקה מדינת ישראל את החוק למניעת אלימות במשפחה. חשיבותו של החוק היא בכך שהוא מעיד על הבנה רחבה שאלימות בין בני זוג הוא לא עניין משפחתי פרטי אלא בעיה חברתית קשה שעלינו לפעול למגר. אותו חוק, למרות שהיה משמעותי ופורץ דרך, לא כלל בתוכו את שלל סוגי האלימות שמתקיימים במשפחה. אלימות כזו יכולה לכלול אלימות פיזית, נפשית, מינית, משפטית - וגם כלכלית. בעקבות מאות מקרים בשנה של אלימות כלכלית בהם טיפלנו בעמותת רוח נשית, יזמנו וקידמנו בחמש השנים האחרונות את הצעת החוק למניעת אלימות כלכלית. 

מה זה אלימות כלכלית, נדב אבוקסיס? אלימות כלכלית מתבטאת בטקטיקות אותן מפעיל הגבר האלים כדי לשלוט על יכולת האישה להשיג משאבים. יש לכך מופעים רבים. למשל, גבר אלים עשוי להכריח את אשתו לבקש ממנו כסף; הוא יכול להשתלט על כרטיסי האשראי והצ'קים שלה, לקחת ממנה את משכורתה, למנוע ממנה גישה לחשבון הבנק המשותף, להעביר נכסים על שמו בלבד, להמר בכסף המשותף, ליצור חובות בשמה, להחליט החלטות כלכליות לבד - והרשימה עוד ארוכה.

"גם נשים יכולות להיות אלימות? נכון. אבל לצערנו כשמסתכלים על האחוזים רואים באופן מובהק שגברים הם אלה שלרוב מפעילים טקטיקות אלימות יותר כלפי נשים, ולא להיפך"

ולפני שיקומו המתחכמים ויגידו שגם נשים יכולות להיות אלימות - אז כן, זה נכון. אבל לצערנו כשמסתכלים על האחוזים ועל התופעה של אלימות במשפחה אנו רואים באופן מובהק שגברים הם אלה שלרוב מפעילים טקטיקות אלימות יותר כלפי נשים, ולא להיפך. יש לכך גם הסבר מאוד פשוט והוא נעוץ באלפי שנים של פטריארכיה שבה הייתה לגברים זכות להפעיל אלימות כלפי נשותיהם ללא מפריע. לכן גם היום יש מאות אלפי נשים שחיות בפחד מתמיד תחת טרור אלים, וכל הצעת חוק שמטרתה למנוע את המשך האלימות הזו לא רק שהיא חשובה, היא הכרחית בשביל לקדם חברה מוסרית ושוויונית.

אבוקסיס, בתור עובדת סוציאלית שעובדת עם נשים נפגעות אלימות בהווה ועם זוגות מתגרשים בעבר, הרשה לי לעשות לך ולכולנו סדר בעניין אמירתך הריקה על גירושין. אכן - בתהליך גירושים בני זוג יפעילו הרבה פעמים שלל טקטיקות אלימות אחד כלפי השנייה וייתכן שהילדים ייפגעו מכך, אך זהו נושא אחר בתכלית. זו תופעה קשה שדורשת גם היא טיפול ראוי, אך לא מתקשרת בשום אופן לעובדה שקיימות נשים רבות שחוות אלימות כלכלית קשה במהלך הנישואים ואחריהם.

הדעות הקשות שנשמעו מחברי הכנסת וממובילי דעה כמו אבוקסיס בתכנית הבוקר ושהביעו התנגדות לחוק למניעת אלימות כלכלית מדגישות עד כמה חשוב שחוק זה יעבור. עלינו לשבור את כבלי הפטריארכיה שעוד מרחפים מעלינו וליצור חברה שוויונית, בה כולנו נוכל לחיות בשלום, בביטחון וברווחה כלכלית.

הכותבת היא סיון מור, עו"ס ומנהלת תכניות בעמותת רוח נשית - עצמאות כלכלית לנשים נפגעות אלימות