זוכרים את המשחק הזה שהיינו משחקים כילדים בתנועת נוער? עומדים שני ילדים, אחד אחרי השני במרחק של מטר כאשר הראשון נמצא עם הגב לחברו ומושיט את שני ידיו קדימה, לאחר מכן הוא מפיל עצמו אחורה תוך כדי שהוא בוטח בחברו שיתפוס אותו. זו בדיוק הסיטואציה שנמצאות בה, בימים אלו של משבר הקורונה, נשים רבות במעגל הזנות ומקוות שיהיה מי שיתפוס אותן לרכך את ההתרסקות.

משבר הקורונה גרם לירידה חדה בצריכת זנות. יחד עם זאת, אותן נשים, כמו כולנו, נדרשות להמשיך את שגרת חייהן, לקנות מצרכי מזון, לדאוג לילדיהן, לשלם חשבונות, שכ"ד וכו'. ברגעי קיצון כאלו, האוכלוסיות המוחלשות הן שסובלות הכי הרבה, וכך גם במשבר הקורונה. כרגע, הן, נמצאות בנפילה חופשית. את הנפילה עוצרות בגופן נשות ארגוני השיקום והסיוע שעוזרות לכל מי שפונה ללא שום תנאי. אלא שארגוני הסיוע מוצפים בימים אלו בפניות והמשאבים שלהם מוגבלים.

היום מתכנסת תתכנס בכנסת הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה, בראשות חברת הכנסת הגב' עאידה תומא סלימאן. כמו כן, חברים בה גם חברי הכנסת: בועז טופורובסקי, מירב כהן, אלכס קושניר, אלון שוסטר ורם שפע. בוועדה צפוי להציג משרד הרווחה דיווח על פעילותו נוכח הנחיות משרד הבריאות ותקנות שעת חירום. אנחנו כאן כדי להזכיר לחברי הוועדה ובייחוד למשרד הרווחה את 14,000 הנשים והגברים שחיים במעגל הזנות. נשים אשר על פי נתוני הסקר הלאומי על תופעת הזנות שהמשרד בעצמו ערך, העידו 76% מהן שהיו מעוניינות לצאת מהזנות לו היתה עומדת בפניהן האפשרות.

אם נשכיל לנצל את המשבר הזה ולהראות להן שהאפשרות קיימת ולייצר אמון, רבות מהן יוכלו להישאר מחוץ למעגל הזנות גם כאשר החיים יחזרו למסלולם. בשביל שזה יקרה אנחנו כחברה וכמדינה צריכים להוכיח להן שאנחנו כאן כדי לתפוס אותן רגע לפני שהן נחבטות בקרקע ושהן יכולות לסמוך עלינו בעיניים עצומות.

כילדה, אני זוכרת שלא אהבתי את המשחק הזה. המחשבה של להושיט ידיים קדימה, ליפול אחורה ולבטוח שמי שעומד מאחורי יהיה שם ויתפוס אותי לא היתה קלה. לנשים במעגל הזנות שמידי יום מנוצלות והחיים לימדו אותן שלא לבטוח באף אחד, המעשה הזה קשה שבעתיים. אני קוראת למשרד הרווחה, אל תאכזב אותן, למרות שעת החירום, ולמרות שהצרכים מרובים בעת הזאת, אל תיתן להן ליפול מבלי לאפשר לארגונים ולעמותות לתפוס אותן חזק, הפעם זה לא משחק.

הכותבת היא מנהלת שותפה במטה למאבק בסחר בנשים ובזנות