כנגד ארבעה בנים דיברה תורה? פחות. השנה האחרונה לימדה אותנו שהתורה כולה בנויה על נשים, או לפחות על עשר כאלה. הנה הנשים ששברו השנה פירמידות, וכך שחררו לא רק את עצמן אלא את כולנו. מצדיעות לכן, אחיות.

1. עירד מרציאנו-צייגר

מרציאנו צייגר היא אחת מהנשים שהתלוננו בפנים גלויות נגד איש חיי הלילה אלון קסטיאל בטענה שאנס אותן, אך לא נכללה בעסקת הטיעון הרחמנית. הדבר הוביל אותה למאבק ציבורי שכלל עמידה בבית המשפט במהלך משפטו של קסטיאל עם שלט שעליו הכיתוב "אלון קסטיאל אנס אותי" - צעד אמיץ ומכונן שמסיר את הבושה וההסתרה מקורבנות האלימות המינית. את האומץ לקחה עירד צעד אחד קדימה, כשהשבוע הקימה קמפיין גיוס המונים לצורך תביעה אזרחית שהשלים את היעד שלו תוך פחות מיממה. בכך היא לא רק מחזקת נשים שחוו פגיעות מיניות, אלא גם מוציאה אותן - ואותנו - מהמקום של הקורבן. העובדה שמאות נשים וגברים החליטו לתרום לפרוייקט מוכיחה שב-2018 אנחנו יודעות ויודעים לדרוש צדק. 

2. הדס שטייף

העיתונאית שהפכה לשופר של המוטרדות המיניות ולמהפכת #MeToo המקומית ספגה עלבונות, קללות ואיומים - והכל משום שהעבירה את הבושה מהנשים - לגברים עם כוח. שטייף, בין אם תחבבו אותה ובין אם לאו, היא לוחמת הצדק וזכויות הנשים של התקופה; היא מחזירה לנשים רבות את תחושת הבעלות על גופן ונפשן, וגורמת לגברים רבים לשקול מילים, ולהשאיר את הידיים בכיסים. תודה לך. 

הדס שטייף על התביעה של זהבי (צילום: מתוך אנשים, שידורי קשת)
מתוך ראיון בלעדי לדרור גלוברמן ב"אנשים" | צילום: מתוך אנשים, שידורי קשת

3+4. גלית חוגי ונועה ארנברג 

יוצרות הסדרה "האחיות המוצלחות שלי" הביאו למסך פיצ'רים נשיים שבטעות נחשבו עד עכשיו לבאג: פלוצים, זגזוג בין המינים, סקס בינוני, בחירות עלובות ופאתטיות נהדרת. האם אנחנו מושלמות? לא; האם זה בסדר? ברור; האם זה מצחיק? וואו, כל כך. בניגוד לכל כך הרבה סדרות בארץ ובעולם, כאן סיפורן של הגיבורות הנשיות לא נסוב סביב גברים: הם באים, הם הולכים והם בעיקר עלובים (מה שגורם לאחות הבכורה, אורית, לעבור צד). תודה גלית ונועה שהפכתן נשים בטלוויזיה לאנושיות. פלוץ!

5. עדן בן זקן

לצד נשות ברנז׳ה ותיקות כמו אושרת קוטלר ודנה וייס שהחליטו לצאת מהאנונימיות של המוטרדות המיניות, גם עדן בן זקן הצטרפה להפכת #METOO המקומית, והפכה, אולי מבלי להתכוון, לנושאת הדגל המקומית. בזמנים שבהם מפורסמות ואיט גירלז צעירות משתמשות בכוחן הציבורי בעיקר בשביל להיצמד להאשטאגים של איפור-שיער-סטיילינג ולא להאשטאגים של מהפכות חברתיות-פוליטיות (כי חראם על הלייקים), בן זקן התגלתה כמלכת השושנים הבלתי מעורערת של ביצתנו. לאחר שפורסם כי סרטון אינטימי של זמרת מפורסמת הופץ בוואצאפ, היא התעקשה שיפרסמו את שמה, תבעה את החנות שמצלמות האבטחה שלה נפרצו (כלומר את נטע אלחימיסטר ושותפתה נועה בני) והוכיחה שיש לה קול חזק - ולא רק על הבמה. בכך היא לא שונה מאליסה מילאנו, אומה תורמן, גווינית' פאלטרו, אנג'לינה ג'ולי וכוכבות נוספות שהחליטו לצאת מהאנונימיות של המוטרדות המיניות, ולהשמיע את קולן גם עבור אלה שלא זוכות לחיבוק ציבורי. כי הבושה היא לא שלנו. 

כפי שאתם יודעים אני עוברת ימים לא קלים, אני רוצה להגיד תודה רבה לכל מי שתומך בי, אני מתחזקת בזכותכם. עכשיו ניתן למשטרה לעשות את העבודה , אני בטוחה שהם יעשו אותה על הצד הטוב ביותר! תודה רבה לכולם נתראה בהיכל מנורה ביום שני הקרוב ❤שבת שלום ��

A post shared by Eden Ben Zaken (@edenben_zaken) on

6. נטע ברזילי

הקראש החדש שלנו ושל העולם מוכיחה שלא צריך להיצמד לאידיאל היופי הנוקשה בשביל לגרום לקהל להצביע ברגליים. היא לא מתחנפת, לא מתנצלת, עושה את הדבר שלה (ואלוהים, היא טובה בזה) ומוכיחה שאפשר להיות, כמו בשיר שעלול להביא את האירוויזיון לארץ בשנה הבאה, ביוטיפול קריצ'ר. יו גו גירל!

נטע ברזילי (צילום: דניאל קמינסקי, חדשות)
צילום: דניאל קמינסקי, חדשות

7. קרן פלס

האם אפשר להיות אישה נשואה, אמא ומלכת פריים טיים שגם משדרת מיניות מתפרצת וגם כותבת על זה קברט להבימה? ברור, ותודה לפלס שמוכיחה איך הכל משתלב יחד לקוקטייל מושלם. היא לא מפחדת להתמודד עם דיבורים על מיניות, זוגיות וגוף, לא חוששת להיות פרובוקטיבית ושמה פס על ההייטרים. הכי קווין ק'. 

קרן פלס (צילום:  adomeitfilm)
צילום: adomeitfilm

8. גלית גוטמן

האישה והאגדה ממשיכה לבעוט בנרטיב של נערת קמפיינים יפה ושתוקה, ומורדת בחוקי המיינסטרים: לא מתנצלת או מסתירה את העובדה שהיא עושה בוטוקס, לא עוברת לגור עם הארוס יגאל אהובי וממש לא מתכוונת להתחתן ברבנות מתוך אג'נדה ברורה שאותה הסבירה בראיון השער למגזין "את": "ביום בו מעמד האישה ברבנות יהיה שווה וכולם יוכלו להתחתן, כולל הומואים ולסביות - אז אני מבטיחה שנתחתן". למה היא עושה את זה? כי היא יכולה. וזה אומר שגם אנחנו. 

גלית גוטמן (צילום: אביב חופי)
צילום: אביב חופי

9. רלי לוי

אין ספק שאחת הדמויות שכבשו אותנו הכי מהר בניסוי החברתי "חתונה ממבט ראשון", הייתה רלי לוי בת ה-37, שנישאה לאלעד שאמי לעיניי כל המדינה. הרצון הפשוט והכל כך טריוואלי של לוי, להתמסד, לאהוב ולהקים משפחה בכנות בלתי מתפשרת ואינטילגנציה רגשית מפותחת במיוחד, גרם לכולנו להתאהב בה – מלבד אלעד שלא הסתיר את חוסר שביעות הרצון שלו לאורך כל העונה וסימן אותה כאישה חלשה, כנועה ונואשת. לא מעט מים (או יותר נכון, יין לבן) זרמו בנהר הפתלתל הזה עד שלבסוף שאמי החליט לתת לרלי סיכוי. אבל אז בדיוק היא חתכה ממנו כשידה על העליונה והיום היא כבר חובקת זוגיות חדשה. הפרידה של רלי מאלעד הוכיחה שנואשות היא לגיטימית ומנחמת, שהפחד מרווקות נצחית לא צריך לנהל אותנו. ובעיקר, שהתקווה מתה אחרונה. ובהחלט מוקדם מדי להספיד אותה. כי לכולנו מגיע להיות נאהבות מבלי להתפשר על זה. 

רגע ההחלטה של רלי ואלעד: נפרדים  (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת12)
כל הסיבות שהובילו לסיום הקשר | צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון", קשת12

10. בת חן סבג

בת חן סבג היא סיפור סינדרלה כמו שבאמת היו צריכים לספר לנו אותו. בלי נסיכים שמצויידים בסוס וחבל הצלה ובלי הנרטיב הלעוס של עלמה במצוקה שמחכה שאיזה סוכן או אבא פושר ידחפו אותה קדימה. בכוחות עצמה, סבג המציאה את עצמה מחדש בתור יוצרת ושחקנית שנשבר לה מהעיסוק במראה החיצוני והצעיר שלה. בנחישות מעוררת השראה, חוצפה חיננית וכישרון מעורר קנאה – היא הכניסה לחיינו את סדרת הטלוויזיה "מטומטמת", אחת מבין בודדות שנכתבה על ידי אישה והובלה על ידי דמות נשית. גם התוכן של "מטומטמת", עסק באופן סמוי בנושאים פמיניסטיים כמו: דימוי גוף, רווקות אחרי גיל 35, מגדר וענייני להט"ב מבלי להיות קלישאתית. היצירה של סבג זיכתה אותה רק בתחילת החודש בשלושה פרסי טלוויזיה ואותנו בביטוי המדהים: "בבון עם ג'ויסטיק". למקרה שחיפשתן מישהי להעריץ. 

בת חן סבג (צילום: יונתן בלום)
צילום: יונתן בלום