חלב (צילום: John Foxx, GettyImages IL)
מי אמר שזה בריא? חברות החלב כמובן | צילום: John Foxx, GettyImages IL

אתם מכירים את האנשים האלה, שלעולם לא ביקרו אצל תזונאי או איש מקצוע אחר, ובכל זאת כל שני וחמישי עושים דיאטה חדשה? אולי הם שמעו עליה מחבר, שכן או לא היה אצל איש מקצוע, אולי הם קראו על זה בעיתון או באינטרנט - והרי אם זה כתוב בעיתון זה חייב להיות בטוח לשימוש. אז מיד הם מנסים על עצמם את דיאטת הפלא הפופולארית, שהצליחה להשיל קילוגרמים רבים מסלבריטאיות רבות בעולם, ואם להן זה טוב, מי אני שלא אלך אחרי המלצות השטיח האדום. כמובן שנכתב שהדיאטה מגובה במחקרים מדעיים, שהוכיחו את יעילותה ובטיחותה.

נו באמת... אז מה עם המוצר פורסם בעיתון? מדובר בפרסומת! במקרים רבים מערכת העיתון מקבלת כסף עבור הפרסום, ואין להם באמת מושג על המוצר. ואם נכתב שהמוצר הוכח מדעית כיעיל ובטוח לשימוש, מי מימן את המחקר? לרוב החברה המפרסמת היא גם זו שמימנה את המחקרים הרפואיים, וזה למטיל שאלות רבות לגבי תוצאות המחקר. ויש עוד שאלות רבות שאנחנו צריכים לשאול לגבי מחקרים מדעיים.

בואו וניקח לדוגמא את הפרסומות שרצות עכשיו לחלב. חברות החלב מפרסמות שדיאטניות ממליצות לצרוך שלוש מנות של מוצרי חלב ביום. את זה סיפרו לסבתות שלנו והן האמינו, אבל אנחנו לא ניפול בפח הפרסומי הזה. הרי חברות החלב רוצות למכור כמה שיותר מהמוצרים שלהם, ולכן הן בוחרות להציג לנו כמה החלב בריא ושצריך לצרוך ממנו כמה שיותר. הם יהיו עשירים יותר, אבל האם אנחנו נהיה בריאים יותר? לא בטוח בכלל. תכלס זה לא ממש בריא לצרוך כמויות גדולות של חלב, ובשבועות הקרובים נדבר יותר לעומק על נזקי החלב.

צריך להבין שכמעט כל ההמלצה שאנחנו קוראים עליהן, הן למעשה המלצות כלליות. זה אומר שהן לא מתאימות לרבים מאתנו, ואף יכולות לגרום לנזק רב. לרובנו יש בעיות רפואיות כאלה או אחרות, אורח החיים שלנו שונה והעדפות הטעם שלנו שונות. כשאנחנו בוחרים דיאטה מסוימת, אנחנו צריכים לגשת לאיש מקצוע שיתייחס לכל הנתונים הללו ויתאים דיאטה מיוחדת עבורנו.

זהירות גם מתוספי המזון

תופעה מדאיגה נוספת מתייחסת לאותם אנשים הנכנסים לחנויות הטבע או לרשתות הפארם, ניגשים אל מחלקת תוספי המזון וצמחי המרפא, ופשוט מעמיסים לעגלה כאילו אין מחר. כי הרי מוצרים טבעיים הם בטוחים לשימוש, כי הם טבעיים, לא? אז זהו שלא.

יש שאלות רבות שצריכות להישאל, לפני שאנחנו ממלאים את הסל ואת הגוף. מה זה בדיוק מוצר טבעי? מה הוא מכיל בתוכו? מה המינונים המומלצים? מהן תופעות הלוואי? האם המוצר עלול להתנגש עם תרופות שאני נוטל? האם אפשר להגיע למצב של עודף בגוף בעקבות לקיחת התוסף?

לא מדובר בסוכריות. אי אפשר לקחת כמויות גדולות של תוספים מבלי להתייעץ עם איש מקצוע. איש מקצוע ימליץ על המינונים, יבדוק אינטראקציות בין התוספים, יבחן לעומק מה ניתן לשלב עם תרופות נוספות שאתם נוטלים ועוד. בקיצור, זה לא צחוק.

ושלא תטעו - אני ממליצה בחום על שימוש ברפואת הצמחים, ושמחה שיש נהירה אל העולם הזה. אבל חייבים לעשות את זה באחריות ולהיות בפיקוח של נטורופת או הרבליסט.

חברים - זה הגוף שלכם. תקדישו מחשבה לדברים שאתם מכניסים לגוף שנושא אתכם ביעילות רבה כל השנים. זה המינימום שמגיע לו, בעיקר עם אתם מתכננים לחיות חיים בריאים לאורך שנים.

רפואה שלמה ושלוות נפש...
לולי גת פיניש, נטורופתית
loligat@walla.co.il

>> לפוסט הקודם שלי: אל תאכלו פחמימות בארוחת הצהריים
>> ולמה חשוב לאכול ארוחת בוקר