לפני יותר מחצי שנה התפטרתי מתפקיד מבקר המוזיקה הישראלית של המגזין "רייטינג", אחרי יותר משמונה שנים בתפקיד, וקשה לומר שכתיבת הביקורות חסרה לי. כרגע אני פשוט מתענג על מוזיקה כמו שהיא, מבלי להריץ בראש ללא הרף תובנות, ניתוחים ומסקנות שאעלה על הכתב. זה סוג של תיקון לכל הביקורות שכתבתי על האלבומים של סטלוס ואורן חן, ככל הנראה.

אבל ישנם מקרים בודדים שבהם אני מת להמליץ על מוזיקה יהודית איכותית, שברוב המקרים נופלת בין הכיסאות. אז כדי למלא את החסך, וגם כדי להעשיר את ספריית ה-mp3 שלכם בשבעה שירים מעולים (באישור האומנים, כמובן) ובהאזנה לשניים נוספים - קבלו סקירה של האומנים החמים מהתחום. אולי לא יצא לכם לשמוע עליהם, אבל בהחלט כדאי לכם להטות אוזן.

אהרון סגל: כש-Erasure נפגשים עם רבי נחמן

אין תמונה
סינתפופ באווירת ברסלב

יתכן שהטקסטים הברסלביים בחלקם של אהרון סגל ירתיעו אתכם, אבל אם זורמים עם זה בכיף - אפשר ליהנות מהמוזיקה שלו ללא עכבות. סגל, 40, היה בעבר חצי מצמד הטראנס המצליח mfg, שפעל בשנים 1995-2000 והוציא חמישה אלבומים, מה שמסביר את המוזיקה שלו, שמתכתבת בחוזקה עם העולם החילוני (ונשמעת מקצועית בהתאם). מצד שני, סגל נמצא כבר עשור בתשובה, ובהתאם המוזיקה נשענת על טקסטים אמוניים שמתבססים בחלקם על רבי נחמן ("רבינו", בלשון הברסלבים).

את אלבום הבכורה שלו "אור האורות" הוא הוציא לפני כשנה כמעט לבדו (כתיבה, נגינה, שירה), כשהכל אלקטרוני (מלבד תוספות מדהימות של כינורות שביצע גדי פוגטש), ומזכיר פה ושם את Erasure, הרכב הסינתפופ הוותיק. בשנה הקרובה ייצא אלבומו השני, שלאחרונה שוחרר מתוכו הסינגל "אנא בכח".

כדי לקבל טעימות, קבלו להורדה בחינם של שלושה משיריו של סגל. הנה הם (קליק ימני על שם השיר, ואז "שמירת יעד בשם" או "Save Target As"):

כך ציווה רבינו (פופ אלקטרוני עדין עם כינור משובח)

אור האורות (פופ-דאנס מקפיץ)

אנא בכח (הפיוט הקדום עם לחץ חדש בנגיעות ספרדיות)

רועי ידיד: כשעידן רייכל פוגש את בועז מעודה

אין תמונה
פרפורמר מעולה

אולי אתם לא מכירים אותו, אבל רועי ידיד הוא אחד הזמרים הכי עסוקים בארץ. הוא סולן להקת "ענבי הגפן", שטוחנת בממוצע 20 אירועים בחודש (בעיקר מול הקהל הדתי לאומי, אבל לא רק). למעשה, אם תשאלו צעירים סרוגים אם הם מכירים את "ענבי הגפן", סביר להניח שהם יענו לכם "בטח, איזו שאלה", בעיקר בזכות ידיד, פרופורמר מעולה שיודע לשיר הכל - החל מיידיש, המשך במוזיקה מרוקאית וכלה במוזיקה חסידית. גם השירים מאלבום הבכורה שלו, שנשא את שמו, כיכבו בתחנות הרדיו הדתיות.

בעקבות ההצלחה הזאת בציבור הסרוג, החליט ידיד לפנות גם אל הקהל הכללי. הוא שחרר מספר סינגלים מעולים - "אני איש של חורף", "אתה יודע", "רגע של ניצחון" ו"נדיבים". האחרון הוא הטוב ביותר מביניהם, ומי שכתב והלחין אותו הוא ליאור גבע (הלחן בשיתוף רביב גבע), שמקבל כאן אייטם בפני עצמו. מדובר בשיר עם טאץ' תימני שמשולב במוזיקת עולם יפהפייה, והוא רק מבליט את היכולות הווקאליות המעולות של ידיד. משיחה עם מנהלו, נועם חייט, עולה שהכיוון הוא להיות מעין עידן רייכל של המוזיקה היהודית. ואם כך - הרי שלגמרי שווה לעקוב אחריו.

נדיבים

יוני יעיש: כששמעון בוסקילה פוגש את היהדות

אין תמונה
מוזיקה מזרחית איכותית

כרגע יש ליוני יעיש רק כמה שירים שמחוברים נטו ליהדות, ואלבום הבכורה שלו, שעתיד לצאת בקרוב, נוטה יותר לתחום המוזיקה המזרחית האיכותית. אבל בכל זאת, הסינגל הרביעי שלו "שמעתי שמעך" תפס אותי חזק. יותר מדי חזק. "תלוי על בלימה מלא רימה, התהלכתי בשדותיך. תולדה של מעשיי הרחוקים הביאו בי זימה, זוהמה, עד ששמעתי שמעך ויראתי מפניך", הוא שר, ואין ספק למי הוא מכוון את זה. גם השירה הפיוטית המרטיטה שמבצע לקראת סוף השיר ליאור גבע מוסיפה המון.

את השיר היפהפה הזה שמעתי לראשונה קצת אחרי שעזבתי את "רייטינג", לכן הרגשתי חופשי לשבור דיסטאנס ולהתקשר ליעיש באופן אישי כדי להחמיא לו על המקצועיות, האיכות וכל השאר. התברר שהוא כבר עמוק בתעשייה, וכתב עד היום לאייל גולן, שלומי שבת ואחרים. בין השאר שוחחנו על אמונה, ונראה שיעיש בהחלט נמצא בדרך למוזיקה היהודית. לא יודע באילו היקפים, אבל נראה שזה ילך ויתגבר באלבומיו הבאים. בכל מקרה, שלא תרשו לעצמכם לוותר על האזנה ל"שמעתי שמעך". נקווה שיהיו עוד כמותו בהמשך.

ליאור גבע: כשישראליות פוגשת את הטאץ' התימני

אל ליאור גבע התוודעתי דרך "שמעתי שמעך" של יוני יעיש, לו הוא העניק גוון תימני נהדר. הבחור הצעיר הוא כוכב עולה בתחום, וכתב או שיתף פעולה גם עם אומנים נוספים, ביניהם גד אלבז, יוסי אזולאי, רועי ידיד ועוד. כיום הוא עובד על אלבום בכורה בהפקת נדב ביטון, ועל מנת לתהות על קנקנו האזנתי לכמה סקיצות ששלח לי. אכן מדובר בחבילה של כישרון ארוז היטב. גבע מזכיר טיפה את סגיב כהן, אבל בעיקר עומד בפני עצמו.

קובי אבני: כשג'אז ומוזיקה אתנית-בלקנית נפגשת עם אמונה

אין תמונה
שכחו מאקי

מסתבר שאקי הוא לא הכישרון היחיד בבית משפחת אבני. אחיו קובי יוצר אף הוא, וממקומות שונים לגמרי. כתושב הצפון כבר יצא לי לשמוע עליו כמנהל עמותת חסד בצפת וכאיש מופלא ומקסים במיוחד, ועכשיו אני נתקל שוב בשמו - הפעם בצד האומנותי. "אופק" הוא אלבומו השני תחת השם "קול יעקב", והמגוון המוזיקלי רחב במיוחד וכולל ג'אז, מוזיקה אתנית-בלקנית-טורקית, הרבה פולקלור יהודי וקלרינט מחמם לב.

קורות החיים של אבני מעניינים לא פחות: סבו ניגן בקרקס הנודד של טורקיה, והוא עצמו סומן מראש ככישרון מוזיקלי יוצא דופן. קובי הצטרף לסבו, למד בקונסרבטוריון המקומי ברחובות, ולאחר שירות צבאי בצנחנים עבר ללמוד בבית הספר רימון. בהמשך הצטרף ללהקת הברירה הטבעית, לאחר מכן גם להרכב המוזיקלי "שחרות" (ביחד עם יאיר דלאל, אודי בן כנען ועוד) עד שבסופו של דבר חזר בתשובה, הפך לסופר סת"ם, ונטש לחלוטין את עולם המוזיקה. אחרי מספר שנים הניצוץ נדלק בו שוב והוא הקליט אלבום בכורה בשם "קול יעקב", לצד ניהול סניפי ארגון חסד גדול בצפת. כרגע הוא מופיע עם מספר הרכבים - "אגדאתא" המצוין, "רוח צפונית" ו"טריו גליל". אם אתם אוהבים מוזיקת עולם עם טאץ' יהודי הולם, נסו אותו. החוויה מובטחת.

קול יעקב - את

אסף נוה שלום: כשטקסטים מהמקורות נפגשים עם כישרון גדול

אין תמונה
רוק-פופ יהודי עם נגיעות איריות

ככלל אני פחות מתחבר לאלבומים שמכילים בעיקר טקסטים מהמקורות. אבל אסף נוה שלום, בן 28 מירושלים, פשוט עושה את זה טוב. הלחנים שלו עדינים ויפהפיים, הסגנון הוא רוק-פופ יהודי עם נגיעות איריות, ספרדיות והמון נשמה, ובאלבומו השלישי "תחנות" הוא משדר משהו מאוד רענן, ניחוח ונעים.

הרקע של נוה שלום הוא בכלל בעולמות המוזיקה הקלאסית והג'אז, ואולי כך אפשר להסביר את ההקפדה והאיכות. כשלומדים שבמקביל לפעילות הסולו הוא גם הקים להקה שניגנה למטרות צדקה וסיוע לנזקקים, ואף מלמד מקצועות קודש ועובד עם נוער באמצעות מוזיקה והלחנה, מבינים יותר לעומק את הלחלוחית שבשירה שלו. רואים שהוא עושה את זה מכל הלב, ועוד יותר רואים שזה מצליח לו.

קומי לך

מבטחי מנעוריי

>> הפוסט הקודם שלי: החיים ללא טלוויזיה טובים יותר
>> עוד המלצות מוזיקה בבלוג של מני אבירם