אין תמונה
סיכוי גבוה שאם תפתחו איזו מגירה בבית תמצאו שם את הנוקיה הישן הזה
השבוע הטאבלט שלנו מת. קשה לומר שהוא נפטר בשיבה טובה, הוא בקושי הספיק לחגוג שנה לפני שנפח את נשמתו. מכיוון שגם במהלך שנת חייו היחידה הוא לא הופעל בתדירות גבוהה, ניתן לומר שהוא הספיק לעשות מעט מאוד על פני האדמה הזו. כך או כך, הילדים ערכו לו טקס לוויה עגמומי, נשאו דברים לזיכרו ונפרדו ממנו כשהם כבר נושאים עיניהם אל הדור הבא. בדיוק כמו שיצרני האלקטרוניקה היו רוצים.

אחרי שתם הטקס, עלתה מאליה השאלה: מה עושים עם גוויה של טאבלט? באמת מה? מיחזור? אין איפה. יש לנו מתחת לבית פח ירוק רגיל ופח כחול לנייר, ובקצה הרחוב מתקן מסורג לבקבוקי פלסטיק. מתקן למיחזור טאבלטים עדיין אין בסביבה. לזרוק לפח? לא מתאים. חושיהם הבריאים של הילדים אמרו להם שמקומו של מכשיר אלקטרוני, אפילו כזה שהוא בר מינן, אינו בפח של האשפה הרגילה, עמוק בתוך המיץ של הזבל. אז עשינו מה שהרבה ישראלים עושים בשנים האחרונות: דחפנו את הטאבלט המנוח למגירה. מי יודע, אולי כשהמשיח יבוא העצמות החלודות שלו יתעוררו לחיים.

ההטמנה של הטאבלט במגירה הסבה את תשומת ליבי לעובדה שביתנו הולך והופך עם הזמן למחסן של מכשירי אלקטרוניקה לא שמישים: במגירה לצד הטאבלט שוכנים שלושה טלפונים ניידים נושנים שהשיחה האחרונה התבצעה מהם בימים שאריק שרון עוד היה ראש ממשלה פעיל; חמישה שלטים ששכחו מתי הם הפעילו משהו; מקלדת שאבד עליה הכלח; טלפון קווי(!); ראוטר, שאין לי מושג למה הוא היה מחובר פעם, אם בכלל; וכמובן המון המון בטריות. את כל הארסנל הזה מצאתי במגירה אחת. מי יודע כמה פסולת אלקטרונית מעלה אבק במגירות שאני חושש לפתוח.

החדשות הטובות: בכנס שנערך לאחרונה באוניברסיטת תל אביב גיליתי שאני לא לבד. הכנס עסק בחוק למיחזור פסולת אלקטרונית שאמור להיכנס לתוקף ממש מעבר לפינה – תחילת 2014. או אז, ישראל אמורה להצטרף – גם אם בהדרגה ובצעדים קטנים – למשפחת העמים והמדינות שבהן פועל מערך איסוף ומיחזור מסודר של מכשירי חשמל שחדלים לפעול. אלא שעד שזה יקרה, הציגה ד"ר ורד בלאס תוצאות ביניים של מחקר שתיעד את הדילמה שבה ישראלים רבים מתחבטים: מצד אחד, לא רוצים להשליך לפח מכשירים שמכילים שלל מתכות רעילות וגזים לא ידידותיים לסביבה ולבריאות; מצד שני – כמה דיוידי ישנים כבר אפשר לאגור בבית? מתברר שהרבה.

פער של 30 שנה משאר העולם

על פי המחקר של בלאס, הישראלי הממוצע מחזיק בבית 1.88 טלפונים ניידים ישנים. המשמעות: בבתי ישראל מאוחסנים כ-8.5 מיליון טלפונים מיותרים. החדשות הטובות: בכל טלפון כזה יש – לצד שורה של מתכות רעילות – גם כ-0.03 גרם זהב. בסך הכל אנחנו מחזיקים בבתים זהב בשווי של כ-10 מיליון דולר, ובכלל לא ידענו. החדשות הרעות: אין לנו מושג איך לשלוף את הזהב הזה משם.

אין תמונה
אם לא היה לכם נוקיה, אז כנראה שיש לכם מוטורולה במגירה
זה לא רק טלפונים סלולריים: קצב התחלופה המטורף בעולם האלקטרוני מתבטא גם בכחצי מליון מחשבים ניידים שמושבתים מדי שנה בישראל (כשליש מהם נשארים באיחסון ביתי). מדובר בכמויות אדירות של מתכות וחומרי גלם שבטיפול נכון יכולים להביא תועלת, לחזור לתעשייה, להניב רווח כלכלי ולהזיק פחות לסביבה. לפי שעה, במקרה הטוב הם נקברים באתרי הפסולת הגדולים, ובמקרה הרע נאספים מהמדרכות על ידי חאפרים שאתם יכולים לנחש שדאגה לסביבה ולבריאות הציבור לא עומדת בראש מעייניהם. כשחאפר כזה מפרק מקרר ישן הוא לוקח את החלקים בעלי הערך, ומשחרר את הגז לאטמוספירה.

בשוויץ ממחזרים כיום 85% מהפסולת האלקטרונית; בנורבגיה 59%. אפילו ביוון ממחזרים כרבע מהפסולת האלקטרונית. בתחילת ינואר ישראל אמורה להתחיל לנסות לסגור פער של 20-30 שנה שמפריד בינה לבין העולם המכונה נאור. החוק כבר קיים, המימוש בינתיים מדשדש: בארגוני הסביבה כועסים על המשרד להגנת הסביבה שאמור להתקין תקנות, שבלעדיהן אי אפשר יהיה לדחוף את החוק קדימה. הדדליין להתקין התקנות היה בינואר 2013, אנחנו באוגוסט, ותקנות אין. המשרד להגנת הסביבה מוכרח להזדרז: שמונה מליון ישראלים ושמונה מליון טלפונים ניידים ממתינים לו בכיליון עיניים. הבתים שלנו מלאים עד אפס מקום במכשירים חשמליים דוממים, הגיע הזמן שמדינת ישראל תשלח מישהו שישחרר אותנו מהם ויעשה בהם שימוש מועיל.

Aviv67@gmail.com