האויב החדש של "פאודה" הוא בכלל אויבת
אחרי שורת סדרות שעיבדו את השבת ההיא באופן ישיר, "פאודה" מחליטה שהגיע הזמן להתקדם הלאה. לא להדחקה, אלא לעלילות פוסט-7 באוקטובר עם תשומת לב מיוחדת לפוסט-טראומה. הסטייה הזאת מהנתיב הקבוע מגיעה לצד צילום מרהיב - וכוכבת צרפתייה שהיא מכפילת כוח

אפשר להמר בזהירות שלמרות 7 באוקטובר, למרות הליהוק של כוכבת "ממזרים חסרי כבוד", למרות ההבטחה לעונת "ת'אר" - שזה ערבית ל"נקמת דם" - גם הפעם "פאודה" לא תגיע לכדי קרקוף של מחבל נוח'בה. התרחיש הזה עדיין גדול על כולם. אבל באירוע הבכורה של סדרת הלהיט מבית yes, זו שבאמת שברה כל שיא אפשרי של הצלחה ישראלית בעולם, התקרה כמעט עפה מרוב תשואות בקהל כשדורון קביליו חיסל מחבל חמאס. הישראלים, כך נראה, סיימו עם סדרות שמביטות ישר לתוך הטראומה.
הרבה השתנה בשנים שחלפו מאז העונה הקודמת של "פאודה", גם במציאות וגם בסדרה. הצופים למדו להכיר את דורון (ליאור רז) במשך ארבע עונות - שזה יותר עונות מכמות הבעות הפנים האפשריות שלו - אבל גם המסתערב שבלב "פאודה" השתנה מאז 7 באוקטובר, השבת שבה אפילו הוא נתפס לא מוכן. למרות כל הזמן שעבר מאז, לדורון עדיין יש חור בזיכרון בעובי שמונה שעות מאותה יממה. הוא פונה לטיפול, ובינתיים נאחז בעיקר ב"ריח של בשר". הוא כן זוכר שירד באותו יום לדרום, וניסה לסייע למי שניתן. זה ממש לא רחוק ממה שרז עצמו עשה בימים ההם, כשהגיע לשדרות עם שותפו ליצירה אבי יששכרוף וחילץ משפחות. חודש לאחר מכן "פאודה" תאבד בעזה את אחד מאנשי הצוות שלה, מתן מאיר. עוד שבוע, ויששכרוף יאבד את שחר פרידמן, בן הזוג של בתו החורגת. חודשיים נוספים, והסדרה כמעט תאבד את עידן עמדי.
בין כל הדמויות שמתו בסדרה והאילוצים שנוצרו מחוץ לה - עמדי, למשל, סיפר כי על אף התוכניות המקוריות הוא יופיע הפעם לסצינה אחת בלבד - העונה החמישית של "פאודה" מתכנסת סביב שלושה גיבורים מצוות המסתערבים שלה: דורון, סטיב (דורון בן-דוד) שחוזר לתמונה באיחור קל ואלי (יעקב זדה-דניאל), שחווה את 7 באוקטובר באופן האכזרי מכולם. לצד חברו סאלם (ביאן ענתיר), בשותפות גורל שנולדה מתוך אכזריות המחבלים, השניים לא מסתפקים בקלישאות הסברה כמו "הם רצחו גם ערבים". הם מחליטים לנקום, אוספים אליהם את אתם-מנחשים-מי, ומן הסתם פותחים תיבת פנדורה שתפרנס את 11 פרקי העונה של "פאודה" הרבה מעבר לצמד הפרקים הפותחים. שם, בצרפת, קאסט "פאודה" זוכה למכפילת הכוח שהיא מלאני לורן. שחקנית צרפתייה באמת מוכרת ובאמת טובה, שהגיעה לישראל במסגרת הצילומים ומן הסתם תהווה ציר עלילתי משמעותי בהמשך העונה. אפילו אם בראשית הדרך נראה שהתפקיד שלה מצומצם, אין שום סיכוי שבזאת "פאודה" תאמר לה "או-רבואר, שושנה".
הקפיצה של "פאודה" קדימה בזמן מסמלת הסתגלות לתמורות ביטחוניות נוספות שחלו כאן, כולל כאלה שלא נוגעות באופן ישיר במלחמה. קפטן איוב (איציק כהן) הפך לעוד אחד מאלה שבמקום להיות בשירות השירות מעדיפים להיות בשירות חברות ביטחוניות באזרחות - ועכשיו הוא עובד במגדל שמשקיף מלמעלה על הקריה, כשהמטאפורה ברורה. במקביל, ריימונד אמסלם עושה מהפכה פמיניסטית קטנה ומגלמת את סגנית ראש השב"כ, כשבקרב המצטרפים החדשים לסדרה נמנים גם גל מלכה, עלי עלי, אמג'ד באדר, יהונתן סודאי, אמה לזרוב וגידי ישראלוף. ובכל זאת, השדרוג האמיתי שמורגש העונה נוגע דווקא לצילום המרהיב של ניתאי נצר.
לפחות על סמך שני הפרקים הראשונים, נדמה ש-7 באוקטובר גרם ל"פאודה" לסטות מהנתיב הקבוע שלה: במקום שהנבל העונתי יהיה ארכי-טרוריסט, הפעם נמצאים על הכוונת שלה המחבלים הפשוטים. הנוח'בה הזוטר שברח לצרפת, ואחריו האיש שפיקד עליו. יכול להיות שזה עוד יגדל ויסלים משם, אבל סביר להניח שהצופים כבר היו יודעים אם הם צריכים לשים עין על מישהו בדרגת סינוואר. לכן יכול להיות שהאויב העונה הוא בכלל אויבת - הטראומה. דורון מעבד אותה באמצעות היפנוזה, אלי באמצעות צער, סאלם באמצעות כעס. אחרי שורת סדרות שעיבדו את הטבח באופן ישיר, "פאודה" למעשה מחליטה שהגיע הזמן להתקדם הלאה. לא להדחקה ולא לטיוח, אלא לעלילות פוסט-7 באוקטובר עם תשומת לב מיוחדת לפוסט-טראומה. אולי ככה הגיבורים שלה ישכילו להתבגר ויפסיקו להתנהג כמי שמעולם לא צפו בסדרות כאלה, ולא יודעים מאיזה איומים כל כך קלים לחיזוי הם צריכים לברוח.
