עבור הקהל הישראלי, חצי הגמר של האירוויזיון ששודר אמש היה לא רק מופע היחיד של נטע ברזילי, אלא גם טבילת האש של תאגיד השידור "כאן", שהעביר את השידור מליסבון בשידור ישיר בטלוויזיה ובפייסבוק. מי שבחר לצפות בטלוויזיה, זכה גם לפרשנות נלווית של אסף ליברמן ושיר ראובן, שהרעיפו על הצופים פריטי טריוויה, תחזיות הימורים וגם - לא עלינו - פאנצ'ים ובדיחות. הפינג-פונג ביניהם קלח באופן חברי ולא מאולץ, ונשמע בו זמנית לא מעונב מדי, אבל גם לרגע לא חובבני. הם סיפקו בו זמנית מידע רלוונטי וגם אתנחתא קומית, באופן בו משודרת התחרות כבר כמה עשורים טובים בתאגידי שידור אירופאים כמו ה-BBC, שפרשניו ידועים בהארות ובהערות הסרקסטיות שהם משגרים לאורך כל התחרות.

A post shared by netta barzilai (@nettabarzi) on

אולם כבר בזמן השידור, זכתה האינטראקציה של ליברמן וראובן לביקורת ברשת.  "למה עדיין לא פיטרתם בשידור חי את ה"פרשנים"? ...נאמרו הערות לא במקום ובכלל כל השנים שידרו ללא הערות אין צורך בזה השנה", נכתב בתגובה פופולרית אחת בעמוד הפייסבוק של "כאן", ובשנייה נאמר "אני לא יודע מה הם ציפו להשיג בהתבטאויות המוגזמות, הלא מכבדות והממש לא מצחיקות אלו… חבל שדווקא ביום כזה, שאנחנו די במרכז צריך לשמוע את הקולות האלו ברקע". "מקווים מאד שתעשו הסקת מסקנות מהירה לפני הגמר כי רבים מאתנו סבלו מחווית הצפייה", יעץ גולש שלישי, שחתם את תגובתו ב-"ממלכתיות, אובייקטיביות וענווה תעשה עמכם טוב".אוביקטיביות? ענווה? סבל? אלוהים, איפה אנחנו - באירוויזיון או בטקס חלוקת מלגות? הרי השואו עצמו של ברזילי היה ראוותני ועוצמתי, סוחף ומלא סוואג. הכי לא ענו שיש.

חלק מהמגיבים הזועמים הגיעו גם לעמוד הפייסבוק הפרטי של ראובן, בתגובות לפוסט שהעלתה לקראת השידור אפשר למצוא לא מעט תגובות ביקורתיות. אחד המגיבים הגדיל וכתב לראובן: "שניכם הייתם בושה למדינה ולכאן. אבל את כנראה עברת את כל שיאי השפל שהיו אי פעם בשידור. לפגוע במתחרים, במדינות, בשואה שלנו ובשואה הארמנית? לא נשאר לך פתיל אחד בריא בשרידי המוח שלך??? כנראה שלא התקדמת מילימטר ממצב אמבה אז יאללה - בחזרה לביוב". היתה זו התייחסות לשתיים מהאבחנות של ראובן במהלך השידור על כך שארמניה לא מתחרה בישראל רק באירוויזיון אלא גם בתחום השואה, והטענה שההומואים הישראליים מרימים יותר ממקביליהם באירופה. שתי טענות מדויקות בעיניי, ואחת מהן, נאמר זאת כך, בדקתי גם בעצמי.

חצי הגמר סוקר בלא מעט גופי תקשורת - הוא דווח בזמן אמת באתר "טיים אאוט" וכמובן שגם כאן, ב-mako. הסיקורים האלה היו קלים ומבודחים באופן גורף - גם כי מדובר בכל זאת באירוע שנמשך משהו כמו 14 שעות וקשה לשמור על רצינות לכל אורכו, וגם כי זה האירוויזיון ובדיחות מגולמות ב-DNA שלו. מפתה מאוד לראות את תחרות השירה הזו כאירוע לאומי, כמפגן פטריוטיות שמכריע מי באמת הכי טוב, ואיזו מדינה היא הכי מוצלחת השנה, אבל זה לא הסיפור. זה מעולם לא היה הסיפור. כמובן שיש באירוויזיון יסוד של גאווה לאומית, אבל לצפות ממנו להיות ממלכתי וקורקטי זה לא להבין את התחרות, ולא להבין שידורים טלוויזיוניים במאה הנוכחית. חשבו על אסי עזר ורותם סלע, על גיא פינס והדיאלוג שהוא מנהל עם המגישים שלצידו. יודעים מה? חשבו אפילו על יונית לוי והאופן שבו היא משוחחת עם כתבים ופרשנים - טלוויזיה טובה היא טלוויזיה שיכולה לאחוז את המקל משני קצותיו, והיא נותנת לצופיה גם את הספורט וגם את האלגנט; גם את השכונה וגם את האקדמיה. האלמנטים האלה יכולים וצריכים לחיות ביחד.

ליברמן וראובן הם שני אנשי תקשורת מנוסים, והשידוך ביניהם לא היה תוצר מקרי או חובבני, אלא בחירה מודעת. לשאול למה הם ניסו להצחיק זה כמו לשאול למה החזאים בחדשות מתעקשים להגיד לנו מה יהיה מזג האוויר מחר - בשביל זה הביאו אותם. בשביל לעבור יחד את החוויה האירוויזיונית, שמה לעשות - היא גם די מצחיקה. גם המחשבה על תאגיד השידור כגוף ממלכתי שלא צריך לנסות, חלילה, לבדר את צופיו היא מחשבה בת מאתיים. ראיתם את חגיגות יום העצמאות השנה? אנחנו חיים בעידן ההגזמה, בתקופה היפה ביותר לספר עליה בדיחות. שרת התרבות העמידה נאמבר רב משתתפים כדי לתווך את השואה וראש הממשלה שלנו מתזמן את החשיפות הבטחוניות שלו כמו משדר השקה לתוכנית ריאליטי. ב"כאן" הבינו את זה יפה מאוד, ואולי הם לא נתנו לצופים את מה שהם רצו, אבל סיפקו להם בענק את מה שמגיע להם. ומגיע להם ליהנות.

מדוברות "כאן" נמסר: "כאן מודים למאות אלפי הצופים שהצטרפו לשידור בכאן 11 והחמיאו ובמקביל קשובים גם לביקורת, לקראת שידור הגמר שבו ארז טל ישמש פרשן. בכל מקרה, אפשר לצפות בתחרות בלייב פייסבוק, ללא פרשנות. נתראה בגמר בשבת בכאן 11 כאן 88 וכאן דיגיטל".

שיר ראובן מסרה: "אירוויזיון זה אירוע ממלכתי בצורה הכי גרוטסקית של הדבר והפרשנות שלנו התמקדה בעניין הזה, בין היתר בגלל שזה חצי הגמר, שבדרך כלל זוכה לחשיפה הרבה פחות משמעותית. בקשר לתגובות - זה לא טקס המשואות, זה לא הכותל או הר הרצל, אלה מדינות אירופאיות מתחרות אחת בשניה למי יש את השיר הכי מוזר. היה על הבמה בנאדם שוורד יוצא לו מהיד. קצת פרופורציה, זה בדיוק המקום להיות מפגרים בו. בכל אופן התאגיד שידר צפיה נקיה מהערות בפייסבוק ויעשה את אותו הדבר בחצי הגמר השני ובגמר, מי שלא התחבר מוזמן ❤".

מטעמו של אסף ליברמן טרם נתקבלה תגובה.