יונית לוי נפגשה לשיחה עם דיוויד רודס, נשיא רשת החדשות העולמית CBS News, לשיחה על שידורי חדשות טלוויזיוניים בעידן – ותאמינו לנו שגם לנו תיכף יימאס להקליד את זה – הפייק ניוז.

לוי התחילה ואמרה: "אם ישנה דרך קצרה לסכם את החזון שלך לחדשות של CBS, זה no nonsense news (חדשות בלי שטויות). החלטת להיות מאד רציני לגבי החדשות, וזה השתלם מבחינת רייטינג ותוצאות". רודס השיב, "ארגון חדשותי צריך לעמוד בציפיות של הקהל. ההחלטה של CBS לספק הגשה רצינית, מחוספסת ואמיתית יותר, נובעת מציפיות של הקהל... אנחנו יודעים שמה שאנחנו עושים אולי לא ימצא חן בעיני 100 אחוז מהצופים, אבל אנחנו חושבים שזה כן מדבר אל 100 אחוז מתוך 30-50% מהצופים שממש מתעניינים ורוצים לדעת מה קורה בנושאים הרציניים עליהם אנחנו מדווחים. אנחנו לא טובים בבישול, לא מעלים מופעים מוצלחים, ישנם ערוצים אחרים שמצטיינים בכך". המשפט האחרון עלול להיחשב לעקיצה לרשת CNN, מתחרה גדולה של CBS, שנוסף על דיווחי חדשות מפיקה ומשדרת גם תוכניות מגזין בנושאי לייף-סטייל כמו בישול וטיולים.

לשאלתה של לוי על הקמפיין של נשיא ארצות הברית טראמפ נגד העיתונות, והאם מסוכן לדווח על השלטון בארה"ב באקלים זה, התייחס רודס: "אני לא רוצה להיות נאיבי, אבל אני חושב שחלק מזה התנפח לממדים מוגזמים. התגובות, לא הסיקור. אחד מכתבי הבית הלבן אמר שהאתגר כאן הוא להבדיל בין מה שמעניין למה שחשוב. בסופו של דבר זה לא ממש חשוב. מתרחשים דברים חשובים, ואנחנו מנסים לסקר אותם. חלק מהסיפורים האלה זו הסחת דעת. ומה שעוד חשוב – זה לא חדש. עוסקים יותר מדי בלקונן על כמה שאף פעם המצב לא היה כזה, ושצריך לשנות את הסטנדרט - וזו טעות. אנחנו צריכים להקרין שאנחנו אמינים, שאפשר להקשיב לנו ויש תקנים לעמוד בהם. היו כבר מצבים חמורים מזה". רודס הזכיר את דיווחיו של העיתונאי מורלי סייפר, שדיווח מהחזית במלחמת וייטנאם, עורר את זעמם של היושבים ב-FBI ובפנטגון, מה שגרם לפתיחה של חקירה נגדו.

יונית לוי בכנס INTV (צילום: עודד קרני)
יש אנשים שאוהבים פייק ניוז - דיוויד רודס | צילום: עודד קרני

לוי התעניינה באופן בו טראמפ, וכן ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, מתקשרים ישירות עם בוחריהם. "הם מתנהגים כאילו הם לא רוצים או צריכים אותנו. איך מתמודדים עם זה?", שאלה את רודס, שענה: "גם זה לא חדש. ברק אובמה, בעיקר כשרק התחיל בתפקידו, הוא היה מסוגל לתקשר ישירות עם התומכים שלו דרך המדיה החברתית, אבל בסופו של דבר כשאתה מתקשר דרך החדשות, יש מידע בעל ערך גבוה יותר, כי אנשים מבינים את ההבדל בין מידע שעבר סינון ולא".

בהמשך, שוחחו השניים על פייק ניוז. לטענת רודס, "המדיה החברתית יצרה פלטפורמה שמעצימה פייק ניוז באופן שווה וזהה לדיווח אמיתי ומהימן של חדשות אמיתיות. למשל ביוטיוב - מיד לאחר היריות בלאס וגאס, רואים את הקליפים של חברת החדשות יחד עם שלוש תיאוריות קונספירציה בו זמנית. אין שום מאמץ רציני מספיק לסנן או לנקות את זה. הם מורידים את זה לאחר מעשה, שוכרים מפקחי תוכן וכן הלאה. הפלטפורמות לא עושות עבודה טובה מספיק בסינון האמת מהבדוי, וזו בעיה רצינית בתעשייה הזו". רודס גם הציע כי "חלק מהאנשים רוצים פייק ניוז, וזה מעניין. הרבה ממה שקורה די מפחיד, ואנשים מעדיפים שזה לא יהיה נכון, אז אם מציגים מצג פחות טראומתי, אנשים יבקשו אותו".

אנחנו רוצים לשמוע את התלונות כי אנחנו ניקח אותן ברצינות

לשאלת הרלוונטיות של שידורי חדשות בטלוויזיה בעידן באינטרנט, התייחס רודס כך: "אנחנו  לא יכולים להרשות לעצמנו להניח, עד כמה שהפלטפורמה שלנו חזקה, שהיא תחיה לנצח; צריך להזרים בה אנרגיה. יש לנו את CBSN – ערוץ סטרימינג 24/7 עם המון תוכן חדשותי ב-VOD. לפלטפורמה זו קהל קטן שגדל במהירות, בגיל חציוני של 36-40 – וזו פלטפורמה נהדרת לסיקור חדשותי מהסוג שהכתבים שלנו רוצים לעשות. בכל הקריירה שלי במדיה מעולם לא הגעתי לגיל כזה. גיל החציון הוא 60 בערך בכבלים. העתיד של CBS יהיה בשילוב של CBSN עם חדשות מסורתיות והמטרה היא לנסות להגיע למקום בו הקהל יהיה, שהוא בסטרימינג, ולא לנסות לפצות על זמן שאבד בכבלים. החלטנו לא לשחק בזירה הזו אי שם בשנות התשעים, ולא נפצה על כך כעת".

עוד התייחס רודס לחשיבות של חדשות הערב בארה"ב: "יש להן חשיבות גדולה. על אף שהקהל מגיע בסוף היום כשהוא כבר יודע את קווי המתאר של מה שקרה, הוא רוצה איזושהי אמירה. אבל התוכן חייב להיות רלוונטי. אנחנו אולי מרגישים נוסטלגיה לקונצנזוס שהיה פעם סביב חדשות הערב, אבל חסר בהן משהו. חסרים בהן קולות שחייבים להשמיע".

בהמשך, התייחס רודס לפיטורי המגיש צ'ארלי רוז עקב התנהגות בלתי הולמת: "לא הכנו עבור המגישות נורה וגייל, שהחליפו את רוז באותו בוקר, הודעות לתקשורת או תגובות; לא ביקשנו מהן להקריא דבר. פשוט השארנו מקום בליינאפ לזמן עבורן להתייחס לכך בהתאם להרגשתן האישית". עוד התייחס רודס להטרדות מיניות וסביבת עבודה בטוחה: "כארגון חדשותי וכתעשייה, יש עוד כברת דרך. התהליך עוד לא הושלם. חשוב לנו להדגיש שמה שאולי פעם היה מקובל, היום לא מתקבל. צריך לחזור שוב ושוב על המסר: אנחנו רוצים לשמוע את התלונות, כי אנחנו ניקח אותן ברצינות".

לשאלתה של לוי אם דיוויד רודס של לפני חמש שנים היה מקבל אותה החלטה ומפטר את רוז, הוא ענה: "אני מקווה שמה שהחלטנו באותו שבוע יהווה נקודת מפנה עבור התעשייה ובכלל, כיוון שהיא מראה שאנחנו נעדיף את הדבר הנכון על פני סטנדרטים מהעבר. אף עבודה לא חשובה יותר מהאנשים שמבצעים אותה. אנחנו רוצים להיות חדר החדשות הזה אליו אנשים מגיעים לעבוד ומרגישים בטוחים בתוכו".