mako
פרסומת

שרד 50 שעות על אדמת איראן: הנווט שמטוסו הופל במלחמה נחשף לראשונה

קצין חיל האוויר האמריקני, שמזוהה בשם "בראבו", סיפר בתוכנית "60 דקות" על הפלת מטוס ה-F-15E שלו בטיל כתף, ההתרסקות מגובה רב כשהמצנח שלו נפגע - וההישרדות בשטח איראן במשך יומיים, בזמן שכוחות מקומיים חיפשו אחריו. "הסתכלתי למעלה וראיתי שאין מצנח. זה היה הדבר הכי מפחיד שראיתי בחיים"

מיכל דאבי
פורסם:
הקצין "בראבו" שהופל במהלך שאגת הארי באיראן
הקצין "בראבו" שהופל במהלך שאגת הארי באיראן | צילום: מתוך "60 דקות" באדיבות yes
הקישור הועתק

הוא נפל ממטוס קרב בלב איראן, התרסק לקרקע בלי מצנח תקין, שבר את הגב, היד והכתף - ואז הסתתר במשך יומיים כשכוחות איראניים מחפשים אחריו. עכשיו נחשף לראשונה סיפור ההישרדות והחילוץ של קצין חיל האוויר האמריקני, במה שהיה לאחד הסיפורים הדרמטיים במלחמה מול איראן באפריל 2026; בעדותו הפומבית הראשונה, ששודרה הלילה (בין ראשון לשני) בתוכנית "60 דקות" (בישראל ב-yes), שחזר נווט הקרב, שזוהה רק בשם "בראבו" בשל שיקולי ביטחון, את 50 השעות הדרמטיות בשטח האויב

המשימה, שכונתה Dude 44, נערכה בליל 2 באפריל באזור הררי מדרום לאיספהאן, סמוך למקום שבו החזיקה איראן חלק גדול מהחומר הגרעיני המועשר שלה. מטרת המשימה הייתה לתקוף מתקנים תעשייתיים הקשורים לתוכנית הכטב"מים והטילים האיראנית. במהלך הטיסה, מטוס ה-F-15E שבו טסו בראבו והטייס "אלפא" נפגע מטיל כתף איראני. "אותו יום היה בשבילנו עוד יום במלחמה, עד הרגע שבו נפגענו מנשק איראני", אמר "בראבו".

כשהטיל פגע במטוס, "בראבו" תיאר את התחושה כ"להיפגע מרכבת משא". הוא והטייס ניסו להציל את המטוס, ששוויו כ-30 מיליון דולר, אבל מהר מאוד הבינו שאין אפשרות לעשות זאת ונטשו. בזמן ש"אלפא" נטש בשלום וחולץ בהמשך, "בראבו" התרסק לקרקע. "בשלב מסוים הסתכלתי למעלה וראיתי שאין מצנח. זה היה הדבר הכי מפחיד שראיתי בחיים", סיפר. "אז עצרתי, ממש באותו רגע, והתפללתי: 'אלוהים, רצונך ייעשה. אבל אם אני יוצא מזה, אני צריך עזרה'".

"בראבו" נחת על הקרקע במרחק של כ-8 ק"מ מ"אלפא", כשהוא סובל משברים בגב, ביד ובכתף. "היו לי פציעות, אבל כולנו מתאמנים כדי להסתגל ולהתגבר על הדברים שאנחנו מתמודדים איתם. זזתי הכי מהר שיכולתי, למרות הפציעות, הרחק מהמקום שבו נחתתי".

פרסומת

עם אור ראשון הוא התחיל להבין היכן הוא נמצא. "בלב איראן, במקום שבו היינו, יש עמקי מדבר גבוהים, וגם מצוקים מרשימים. מצאתי את עצמי באחד העמקים האלה, עם מצוקים משני הצדדים". למרות מצבו, "בראבו" החליט שהמקום הבטוח יותר עבורו הוא דווקא למעלה, וטיפס לרכס בגובה של כ-2,130 מטר. "אל תיתן אף פעם לחוסר מוטיבציה להעלות אותך לטלוויזיה האיראנית".

בינתיים בארה"ב, שר ההגנה פיט הגסת' הורה להיערך למבצע חילוץ - בין אם השניים בחיים ובין אם לא. במקביל, באיראן החלו להתפרסם תמונות של ההריסות וסרטונים שבהם נראו קבוצות חמושות מחפשות אחר אנשי הצוות. לפי מקורות צבאיים אמריקניים, הכוחות האיראניים התקרבו למרחק של כמה מאות מטרים מ"בראבו".

פרסומת

שש שעות אחרי הפגיעה במטוס הצליחו האמריקנים לחלץ את "אלפא" בפשיטה מסוכנת באור יום. מסוקי החילוץ ספגו אש במהלך המבצע, אך הגיעו אליו והחזירו אותו לשטח בטוח. "בראבו", לעומת זאת, עדיין נשאר בשטח. כוח החילוץ של "אלפא" לא הצליח למצוא אותו ונאלץ לסגת, אך עם רדת הלילה הצליח "בראבו" ליצור קשר עם הצבא האמריקני ולעדכן שהוא פצוע, אך ממשיך לנוע. "כשהגעתי לרגע שבו יכולתי לבחון ולחשוב על כל מה שעברתי, שלחתי 'אלוהים טוב', כהכרה בכל מה שהוא העביר אותי", סיפר.

כוח חילוץ נוסף כמעט נשלח זמן קצר לאחר מכן, אך המבצע לא יצא לפועל, ו"בראבו" נאלץ להישאר בשטח במשך יממה נוספת, כמעט בלי מים או אוכל, ברוח ובקור של המדבר ההררי הגבוה. בשלב הזה נכנסה ה-CIA לתמונה: הסוכנות הפעילה מבצע הטעיה כדי לבלבל את הכוחות האיראניים שחיפשו אחר הנווט, והשתמשה בטכנולוגיה סודית כדי לאתר את מיקומו. במקביל, מפציצים וכטב"מים אמריקניים תקפו כוחות של משמרות המהפכה באזור שבו הסתתר, כדי לפתוח את הדרך לכוח החילוץ.

פרסומת

יותר מ-90 אנשי צבא אמריקנים היו על הקרקע, ועוד מאות השתתפו במבצע מהאוויר ואלפים נוספים תמכו בו. הכוח הגיע בשני מטוסי חיפוש וחילוץ שנחתו על מסלול מדברי מאולתר, ומשם המריאו מסוקי Little Bird קטנים שהיו מסוגלים להגיע אל "בראבו", שנמצא על הרכס במרחק של כמה קילומטרים. כשהוא ראה את המחלצים, אמר כי זה היה "אחד הרגעים הגדולים בחיי". הדבר הראשון שאמר להם היה: "בואו נזוז".

אלא שגם אז הסכנה לא חלפה. כן הנחיתה של אחד ממטוסי החילוץ נתקע בחול, והמטוס לא יכול היה להמריא. יותר מ-90 אנשי הצבא נותרו בשטח עד שיחידה חשאית של חיל האוויר הגיעה לסייע. בסופו של דבר השמידו האמריקנים את שני מטוסי החילוץ שנותרו בשטח, שכל אחד מהם הוערך בכ-100 מיליון דולר, וכן את מסוקי ה-Little Bird, כדי שהטכנולוגיה לא תיפול לידי איראן.

פיט הגסת'
פיט הגסת' | צילום: OCTAVIO JONES / Contributor, Getty images
פרסומת

אחרי שעזב את איראן, "בראבו" התקשר לאשתו בארה"ב. "הייתי מאוד גאה בה ואסיר תודה על הכוח שהיא הפגינה", סיכם בסוף הריאיון. מבחינתו, הסיפור גדול יותר מהחוויה האישית שלו: "זה סיפור על עבודת צוות, על אימון, על אמונה, על החלטות ועל מנהיגות לעשות משהו שייכנס להיסטוריה כדוגמה למה שאמריקה מוכנה לעשות כדי לעמוד בהבטחה שלנו ולא להשאיר אף אדם מאחור".