תמונת ניצחון

אורי משניות (המכונה בפי חבריו בשם מישנה) הוא אוהד הפועל תל אביב, ובתיאור שלו בטוויטר הוא מודה במרירות: "הניצחון היחיד שראיתי בשנים האחרונות היה הסרט 'תמונת ניצחון'". את הסרט ביימה אחותו של אורי, עדי, והוא מספר על תקופתו של אורי בבית החולים, שם אושפז אחרי שנורה ברגלו במהלך מבצע "צוק איתן". הסרט מתאר את הביקורים בבית החולים, את הטיפולים שאחרי, וכולל גם הופעת אורח של בר רפאלי. הסרט זכה בפרס הסרט התיעודי הקצר הטוב ביותר בפסטיבל ירושלים, והיה מועמד לפרס אופיר באותה הקטגוריה.
יום שלישי | 13:10 | כאן 11 ובדיגיטל

מצב נפשי - פוסט טראומה

הסדרה התיעודית של כאן 11 התמקדה בהתמודדויות נפשיות שונות, והפרק השלישי שלה עסק בפוסט טראומה - הפרעה פסיכיאטרית שרבים מהאוכלוסייה מתמודדים איתה, ביניהם גם חיילים ונפגעי אלימות ופעולות איבה. בפרק, שמשודר שוב, הפעם בשעה שעיריות רבות בישראל החליטו שלא לערוך מופעי זיקוקים בערב יום העצמאות כדי להקל על נפגעי פוסט טראומה, נשאלת אחת השאלות החיוניות ביותר בנוגע להפרעה הזו: איך מתמודדים איתה?
יום שלישי | 13:40 | כאן 11 ובדיגיטל

פנים. יום. זיכרון

"פנים. יום. זיכרון" הוא פרויקט ההנצחה המרכזי של בית אבי חי שמפגיש בין משפחות החללים לבין יוצרי אנימציה, ויחד הם מחיים את רסיסי הזיכרון מחייהם של חיילים שנהרגו והופכים אותם לרגעים מצוירים לנצח. סרטי הפרויקט ישודרו בערוץ מיוחד בסלקום tv (אפיק 1), ובנוסף יועבר בשידור חי טקס "צופים זוכרים" של בית אבי חי, שבמסגרתו יוקרנו סרטים מהפרויקט (שעת השידור מתייחסת לטקס). הסרטים זמינים גם באתר בית אבי חי.
יום שלישי | 21:00 | סלקום tv וב-VOD

מתוך פרויקט "פנים. יום. זיכרון" של בית אבי חי (צילום: יח"צ)
מתוך פרויקט "פנים. יום. זיכרון" של בית אבי חי | צילום: יח"צ

החלל ה-74

ביום שלישי 4 בפברואר 1997, התרחש אחד האסונות האוויריים הגדולים ביותר שישראל ידעה. שני מסוקי יסעור מלאים בעשרות חיילים בדרכם מחופשה בבית בחזרה לקו בלבנון התנגשו אחד בשני. לא היו ניצולים - שבעים ושלושה חיילים נהרגו. הסרט עוסק בשתי דמויות שהיו מעורבות באסון המסוקים בלי להיות במסוקים עצמם. האחד הוא רדי פילס, חובש מחטיבת הנח"ל, בן קיבוץ געש, שהוקפץ לזירה דקות ספורות אחרי האירוע כדי לטפל בניצולים. המראות הבלתי אפשריים לא עזבו את רדי שנים אחרי. "הוא נכנס מהתופת ומהתופת הזאת הוא בעצם לא חזר", אמרה עליו שקד שרויט, חברות ילדות, שנים לאחר מכן. ב-2019 רדי שם קץ לחייו. 

באירוע היה מעורב גם טל הררי, קצין צעיר מחיל הרפואה, שפיקד על זיהוי גופות הנספים באסון. בשנים הראשונות הררי המשיך הלאה בחייו והתחתן. אחר כך גם נאבק לקבל מעמד של נכה צה"ל, למרות שמשרד הביטחון דחה את תביעתו וטען שעליו "להסתפק" ב-20% נכות. ב-2014, הררי נפטר כתוצאה משילוב של תרופות פסיכיאטריות וצריכת אלכוהול. "החלל ה-74" מספר על מאבק ההורים להכרה בבניהם כחללי צה"ל שמתו כתוצאה מאותו אסון נורא, על הניצחון המר של אותם הורים, ועל חייהם של טל ושל רדי, שהתהפכו ב-4 בפברואר, 1997.
יום שלישי | 21:15 | yes דוקו

חיוך נצחי

סמ"ר סאמר חוסיין זכור על ידי חבריו ומשפחתו בזכות החיוך שלו. סאמר נפל בנובמבר של שנת 2000, במעבר ארז ברצועת עזה, והיה לחלל הראשון של גדוד 299. הסרט מספר את סיפורו, ואת הסיפור של חברו עאמר טאפש, שהיה איתו באותה פעילות בה סאמר נפל, ואף נפצע בה בעצמו. עאמר יצא במסע להנציח את סאמר ולספר את סיפורו. בסרט, עאמר יוצא עם חבריו למחזור הגיוס לשפץ ולטפח את האנדרטה בגבול עזה, במקום בו חברם נפל וחייהם השתנו לנצח.
יום שלישי | 21:20 | מכאן 33 ובדיגיטל

שורשים באוויר

סרט חדש שמביא את סיפורו האישי של הבמאי, יורם עברי, ושל רבים שילדותם הייתה דומה לשלו - הילדים שגדלו בבסיסי חיל האוויר בשנות השישים והשבעים, בשיכונים אזרחיים שהיו בעוטף של בסיסים צבאיים פעילים. עברי היה בנו של מפקד חיל האוויר, דוד עברי, והוא יוצא למסע בעקבות היומנים שכתב אחיו, גיל, שנהרג בתאונת אימונים ב-1987.
יום שלישי | 22:45 | כאן 11 ובדיגיטל

מתוך "שורשים באוויר" (צילום: אוריאל סיני, יח"צ באדיבות כאן 11)
סיפורו של הבמאי, ושל הרבה ילדים אחרים. "שורשים באוויר" | צילום: אוריאל סיני, יח"צ באדיבות כאן 11

החפצים של ליאור

ליאור זיו היה צלם בדובר צה"ל שנהרג בפעילות מבצעית ברפיח, שם חבר לכוח של גבעתי ותיעד אותם. הוא היה בן 20. הסרט נפתח בהחלטת הוריו של זיו לעבור דירה, מה שאילץ אותם לפנות את חדרו של בנם המנוח. כאן עלתה השאלה - מה ייעשה עם החפצים של ליאור? בסרט, המשפחה מזמינה את חבריו ובני משפחתו של ליאור אל חדרו, ולבחור חפץ של ליאור שייקחו איתם, ביניהם חוברות קומיקס, חבילת קלפי "חבורת הזבל", פוסטר של וולברין, דיסק של דני סנדרסון. הסרט מתחקה אחרי אותם חפצים בבתיהם החדשים, ומנסה לספר דרכם מי היה ליאור.
יום רביעי | 08:19 | HOT3 ו-HOT8

הזיכרון שלי

בפרויקט מיוחד של ערוץ הילדים, ילדים שכולים חולקים את סיפורם האישי - ובהם תהל אביגל, אחותו של עידו אביגל שנהרג במהלך מבצע "שומר החומות" מפגיעת רסיס בראשו, ואורי קידר, בנו של סא"ל דולב קידר (מפקד גדוד גפן ובעלה של הבמאית מיכל קסטן), שנהרג בפעילות מבצעית במהלך מבצע "צוק איתן". בנוסף, ישודרו בערוץ כמה מהסרטים שמשודרים מדי שנה ביום הזה, ביניהם "אח שלי הגיבור" בהשתתפות טל מוסרי, ו"בית משותף", בפרק שמתרחש במהלך הפיגוע בדולפינריום.
ימים שלישי ורביעי | במהלך היום | ערוץ הילדים

שני אבות

ב-12 במאי אירע אסון הנגמ"ש. רקטה פגעה בנגמ"ש במהלך פעילות על ציר פילדלפי שברצועת עזה, וכל חמשת אנשי הצוות שבנגמ"ש נהרגו - ביניהם איימן גדיר וליאור וישינסקי. אביו של גדיר, חסן, הוא בעל עדר מביר אל מכסור. אביו של ליאור, שלמה, הוא שחקן ותיק ("קזבלן", "המובטל בטיטו", "שמלת השבת של חנה'לה"). המוות של שני הבנים חיבר ביניהם. במהלך הסרט, חסן אומר "הדם שלנו התערבב, הפכנו למשפחה". ואכן, חסן הופך לבן בית אצל שלמה, שהקים קרן לזכר ליאור וסייע לחסן במאבקו מול הרשויות בטיפול באיזור המרעה שלו. הסרט מספר על הקשר הייחודי בין שתי המשפחות השונות, שלא יכול היה לקרות לולא אותה טרגדיה.
יום רביעי | 11:45 | כאן 11 ובדיגיטל