mako
פרסומת

"גולסטאר" רקובה ואלימה - אבל דבר אחד מציל אותה

איזו בחירה של עמוס תמם מעוררת חשש אמיתי? מי עומדת לגלות בדרך הקשה את השמרנות של הישראלים? ואיך הרמה של "גולסטאר" עלתה יחד עם עופרה? רועי אבן רואה את כל מה שיש בטלוויזיה כדי שאתם לא תצטרכו, ועושה לכם סדר בדברים הכי חשובים

רועי אבן
פורסם: | עודכן:
ירון ברלד, "גולסטאר"
אלימות כבושה. ירון ברלד ב"גולסטאר" | צילום: HOT; עיצוב: סטודיו Keshet Digital
הקישור הועתק
  1. שיא הקודה

    עם כמה שנכנסו ב"התנתקות" (כאן 11), עדיין עשו לה הנחות. רובן המכריע של התלונות כלפי המיני-סדרה לציון 20 שנה לפינוי גוש קטיף נגעו למסרים שניסתה להעביר, לאג'נדה שאולי הייתה לה - ולא לעניין חשוב הרבה יותר, חמור מכל פסבדו-שטיפת מוח: זו הייתה אחת מהדרמות הכי רדודות, חלשות וכתובות ברשלנות שנראו השנה על מסך הטלוויזיה. אולי אפילו הגרועה מכולן, פסגה מפוקפקת שעליה היא מתחרה בין היתר מול "אזהרת מסע: אתונה", מה שמעלה חשש אמיתי לכישורי בחירת הפרויקטים של עמוס תמם. לאורך כל חמשת פרקי "התנתקות" רמת הכתיבה הייתה ברמת מגמת קולנוע, ולא של תיכון חלילה אלא של חטיבת ביניים גג.

    קשה לעכל ש"התנתקות" אושרה לשידור עם ריכוז כל כך גבוה של קלישאות, סיסמאות וסימבוליזם זול. ואלו התבטאו בכל רגע אפשרי בה, בין המלודרמה המופרעת במות האבא לדמוניזציית זקני ציון שנעשתה לצה"ל במהלך שיחה מזדמנת על כך שההתנתקות היא רק פיילוט לקראת מהלך ביהודה ושומרון. ומלבד הניסיון לפנות באמצעותה לציבור ימני-דתי-לאומי - רעיון שחובה לברך עליו - "התנתקות" הייתה אירוע חשוב עבור התאגיד בהיבט אחד נוסף: זהו שיתוף הפעולה הראשון שלו עם בית ההפקות קודה של רם לנדס, מי שגם חתום כיוצר בסדרה הנוכחית, מאז פרשת שתילת הנשק בסדרת ה"דוקו" "מחוז ירושלים". ההתקשרות המקצועית והיצירתית בין הצדדים נותקה עד הודעה חדשה, שמתברר שהגיעה, ומדהים לראות איך המפגש ביניהם שוב מסתכם בבושות לתאגיד. מצד שני, עם חברה שבין בעליה החדשים נמנה אייל גולן, אולי פשוט אסור לצפות ליותר מהמינימום ההכרחי.


    מה לראות?

    את "הידוע בכינויו צ'רלי שין" (נטפליקס), הדוקו בן שלוש השעות על רכבת ההרים שהיא חייו של צ'רלי שין. וכדאי למהר עם זה, גם כי הצפייה מומלצת מאוד - וגם כי לא ברור אם שין עצמו, שמתראיין לסרט, לא ייפול בקרוב שוב לאותן מערבולות קבועות. לביקורת המלאה.

  2. משימה בלתי אפשרית

    ההיסטוריה העולמית כנראה לא תזכור "משימה" (HBO מקס). מיני-סדרה סבירה שיצר בראד אינגלסבי מ"הסודות של איסטאון", דרמת פשע של HBO שלא משתווה בשום צורה לדרמות הפשע הקודמות שלה. אבל עבור הציבור הישראלי - זה שרבים בו כלל לא שמעו עליה עד עכשיו - "משימה" היא דווקא אחד האירועים הטלוויזיוניים המשמעותיים ביותר מזה קרוב ל-15 שנה. לראשונה מאז חתימת החוזים בין רשת HBO ליס, הוט וסלקום הישראליות, סדרה שלה לא עולה כאן. אף אחד שם לא יודה בזה באופן רשמי, וכבר היו תמרורי אזהרה שנעלמו כלעומת שבאו, אך הפעם מדובר בסימן מעיד ראשון לקראת עידן חדש בטלוויזיה.
    הסיבה שבגללה "משימה" לא זמינה באופן רשמי בישראל לא קשורה לדעות של הכוכב הראשי מארק רפאלו על המדינה - אלא למה שנראה, והפעם באמת ועם הקובץ, כמו עלייה קרובה של שירות הסטרימינג HBO מקס גם כאן. זה אומר שסדרות חדשות מבית HBO לא יעלו אצל הספקיות המקומיות (מה שכבר קורה), שהארכיונים העשירים ב-VOD ילכו ויצטמקו (מנויי יס, שימו לב להודעת ה"הזדמנות אחרונה"), שגופי התוכן יצטרכו להמציא מחדש את מערכי הרכש שלהם ובעיקר שהישראלים שמעוניינים בעונות הבאות של "הלוטוס הלבן" או "אופוריה" יצטרכו להוציא עוד כסף. שירות HBO מקס, שעוד לא ברור מתי בדיוק יושק בישראל וכמה יעלה, נחשב לאחד היקרים מבין שירותי הסטרימינג בעולם. ולמרות שהוא מציע תמורה גדולה מבחינת איכות התוכן, הקהל הפוטנציאלי שלו כאן הוא כזה שבמקום להוציא עוד כמה עשרות שקלים בחודש בטוח יצליח לתפוס טרמפ על איזו ספינת פיראטים מזדמנת. לשירות הצעיר אין את המיתוג המונופולי של נטפליקס, חלק בלתי נפרד מההוויה המקומית כאילו מדובר בערוץ 2 חדש. ואין לו את הפיתוי לכל המשפחה של דיסני+, שאפילו שם לא הצליחו להכות גלים בקרב הישראלים כמו שרצו בהתחלה. הקהל המקומי שמרן מאוד כשזה נוגע לפלטפורמות הצפייה שלו, והסדרות של HBO עומדות לגלות את זה בדרך הקשה.

    פריים אחד למזכרת

    כואב הלב להודות, אבל "הפטריוטים" (ערוץ 14) ניהלו לא רע בכלל את משבר הפריצה לשידור.


  3. באו להרים

    אפרופו "הלוטוס הלבן", אם להאמין לדיווחים מהימים האחרונים - הפור נפל, והעונה הבאה של הסדרה תתרחש בצרפת. אבל אלה עניינים של אמריקה. בישראל המקסימום שאפשר להתעסק בו הוא לאן תגיע הפעם הפאנג'ויה סובבת העולם של "גולסטאר" (הוט). הדיבור הוא על הפיליפינים, הליהוק המתבקש של ארז איסקוב כבר הבשיל (בתרחיש הטוב הוא יבוא לצד דרורה, בתרחיש הרע לצד מוגרבי), ובינתיים ממילא משודרת עונה אפריקאית עם יותר ממיליון צפיות ביוטיוב לפרק הבכורה שלה. איפה בדיוק היא צולמה? שאלה טובה, מבחינת לירון אופיר זה "בסוואנה".

    כלפי חוץ, השינוי העיקרי בעונה ה-12 של "גולסטאר" הוא העמקת הברית בין המזרחים ללהט"בים. ליאל קוצרי ושמעון שירזי הם גוון די חדש לקאסט שלרוב נרתע מליהוק גייז, ובחסות המהלך גויס גם עופר ניסים שהעניק טוויסט קלאבי לשיר הפתיחה. מעבר לזה, שגרה: חמימו מנשק היפופוטמית ומביא איתו את אבא פיני שועי, שמתהדר בכך שיש לו שיניים לראשונה מזה 20 שנה. לכן על פניו, אין באמת מה לומר על העונה הזאת של "גולסטאר". היא לא נהיית פחות רקובה או אלימה, אבל בעוד שהיא נותרת לכאורה בדיוק כמו שהיא - המציאות היא זו שהשתנתה. מילא המלחמה, שזו העונה הראשונה שצולמה במהלכה, בכל מקרה לא באמת מתייחסים אליה שם. המהלך העמוק והמשמעותי יותר שמתחולל כאן הוא עליית השמרנות והיצירות שמקדשות אותה. אחרי עשרות שנים שבהן הטראש וההומור ההמוני הסתפקו במסך הטלוויזיה, עכשיו יש בקולנוע את "לשחרר את שולי", את "ההילולה", את "הבוזגלוס" ואת הסרטים של אותה "גולסטאר". אפילו גילה אלמגור נאלצה להתמסר לאבולוציה התרבותית ולהתראיין מצילומי סרט ההמשך העתידי שאליו הצטרפה, תחובה בין חמימו לדורון מירן.

    רק שאם מסתכלים טוב, מבעד לאגו של רון ביטון והאלימות הכבושה של ירון ברלד, אפשר בכל זאת להבחין בתמורה קטנה - כזו שמתכתבת עם הזליגה של "גולסטאר" לעולמות הקולנוע המתוסרט. הרי כבר שנים ברור לכולם שלא מדובר בריאליטי גולמי אלא בלהיט עלילתי למחצה, ובעונה הזאת "גולסטאר" מתחייבת יותר מאי פעם לפורמט של סיטקום מובהק: אחד אחרי השני נזרקים לאוויר וואן-ליינרים שנונים שלא היו מביישים אירוע רוסט ישראלי, עם משפטים כמו "שייע, איפה למדת לקרוא, בכלא של אבא שלי?", ומרשימה במיוחד ההחלטה שלא לרדת הכי נמוך שיש עם ההומור שלה, כשהמשתתפים משחקים מול נבחרת אפריקאים ואין עליהם ולו בדיחה גזענית אחת. וכשברלד נעלב מאחד העלבונות על המשקל שלו הוא דווקא זה שמעמידים אותו במקום, בלי לגבות את תחושת הפגיעה. אפשר לראות בזה סימן לחילופי דורות, כי הקומיקאי המובהק בקאסט הוא האחד שלא זורם עם בדיחה. ואפשר גם לראות בזה עדות לכך ש"גולסטאר" כן התבגרה בדרכה. רבים מנציגי העונות הקודמות באים לעשות את הריאליטי שהם חונכו לעשות, עם כל הדרמות המוגזמות והמונולוגים המלאכותיים על המשפחה. אבל "גולסטאר" עצמה, כך נראה, החליטה שאלה לא שווים נתח משמעותי מהזמן שלה. מעכשיו היא קומדיית רווקים מפורשת, שמסתפקת בעשיית שכונה.

    בשבוע הבא

    רותם סלע ונעמי לבוב חוזרות עם עונה חדשה של "בלאדי מורי" (יס, 14.9); ג'ניפר אניסטון וריס ווית'רספון חוזרות עם עונה חדשה של "תוכנית הבוקר" (אפל TV פלוס, 17.9); טום הארדי ופירס ברוסנן משלבים כוחות בדרמת הפשע "מובלנד" (יס, הוט וסלקום, 18.9); וג'וד לאו וג'ייסון בייטמן משלבים כוחות בדרמת הפשע "הארנבת השחורה" (נטפליקס, כנ"ל).

    צילום עמוס תמם: מתוך "התנתקות", כאן 11 / צילום מארק רפאלו: מתוך "משימה", HBO מקס / צילום ינון מגל: מתוך "הפטריוטים", ערוץ 14