במהלך פרק 6 של "מנאייכ", דרמת המשטרה של כאן 11, נערך עימות בין ניצב בכיר בשם שאול (רמי הויברגר) ושוטרת צעירה בשם קורל (איאן פינקוביץ בהופעה נהדרת), שצוותה ללשכתו זמן קצר אחרי שסיימה את הכשרתה כשוטרת, וטוענת כי שאול הטריד ותקף אותה מינית. קורל מתארת הטרדה מהסוג הקלאסי כמעט, המוכר לנו מכותרות העיתונים: הטרדה שמתחילה במחמאות לא לגמרי הולמות במקום העבודה, הצעות רומנטיות בתכיפות הולכת וגוברת, איומים שעוסקים במה שעלול לקרות לה אם תסרב ולבסוף יחסי מין שנכפים עליה בצימר במושב בצפון, אליו הוסעה בניגוד לרצונה על ידי שאול.

שאול זועם וטוען שהיא מעלילה עליו, אבל שוב - למדנו מכל הכתבות והתחקירים שזה בדיוק מה שתוקף מינית צפוי לעשות - להשליך את האשמה חזרה על המתלוננת. שאול מוצא מחדר החקירה, והשוטרים ב"מנאייכ" מתגלים במלוא החמלה והמסירות שלהם: הם יודעים שלפגוע בקידומו של שוטר בכיר (גם אם גס ואלים כמו ששאול מצטייר בסדרה) זה ביג נו-נו בקוד האתי של המשטרה, אבל חשובה להם יותר האמת, וחשובים להם יותר ההכרה והריפוי של המתלוננת.

הטוויסט מגיע בהמשך הפרק: אתי (אורנה פיטוסי), רעייתו של החוקר וגיבור הסדרה איזי (שלום אסייג), מסבירה לבן זוגה כי המתלוננת משקרת, והיא עצמה יודעת את זה כיוון שלה ולשאול היה רומן, והיא יודעת מה עשה ביום בו קורל טענה כי ביקרה עם שאול בצימר. איזי המתוסכל חוקר שוב את קורל, הפעם לבדו, ומגלה שאכן קורל בדתה את כל האירועים (למעט ההטרדות המילוליות של שאול, אבל זה כבר לא מעניין אף אחד בסדרה) ושתלה ראיות מפלילות במכוניתו של הניצב. ויש לה גם נימוק: היא עשתה את זה בשביל לעזור למשפחה שלה. אתם יודעים, כמו המקרה הקלאסי ש… רגע, נכון, זה לא המקרה הקלאסי ורובן הגדול של תלונות התקיפה המינית אינן מתגלות בסופו של דבר כנסיונות לפגוע בגבר זה או אחר, או לקדם ולתרום לחייה של אישה זו או אחרת.

שידור הפרק עורר גם סערונת בביצת הטוויטר הישראלית, שהובילה לתגובה של יוצר הסדרה - רועי עידן. עידן הוא לא האישו כאן, אבל בשם הקטנוניות אשמח לצטט את תגובתו לכתבת "שקוף" מאיה קרול, שהעירה על מתן במה לעלילה בעייתית כל כך בסדרה פופולרית כל כך: "תלונות שווא הן דבר לא מאוד נדיר ובסדרה הזאת כולם כלי שרת של כולם ללא אפליה מגדרית". ועל זה נאמר - החלק הראשון לא נכון (גם המחקרים הכי נדיבים טוענים עדיין כי רוב תלונות האונס והתקיפה המינית אינן תלונות שווא, ולא יאומן שבכלל צריך לציין את זה), והחלק השני לא מזכה את הסדרה מאשמה. "מנאייכ" לא נכתבה בוואקום ואיננה משודרת בו - היא נוצרה הרבה אחרי מחאת metoo# ונערכה אחרי פרשת האונס בקפריסין. או, הנה דווקא מקרה שתורם במידת מה לטענה של עידן. מזל גדול באמת. היא משודרת על רקע התעוררות מחודשת בעניין הציבורי בתלונות על הטרדות במקום העבודה והגילומים השונים שלהן, ולמרבה צערם של כאן 11, פרק תלונת השווא אף שודר יומיים לפני פרסום פרשת אונס הנערה באילת. זה תזמון מהסוג שהיה גורם לרשתות שידור בארצות הברית להתנצל ואולי אפילו להסיר את הפרק, אבל פה זה לא אמריקה.

כי מה יותר אמריקאי, מה יותר מפונק, שבע, לבן ומילניאלי מהקריאה לחרם על סדרת טלוויזיה? שום דבר בחיים האלה. לכן אני לא חושב שיש שום טעם להצהיר שאחרים את "מנאייכ" או לבקש מאחרים שיעשו זאת, בעיקר כשמדובר בתוכן שאני עצמי שיבחתי פה, באתר הזה, לפני שלושה שבועות בלבד. חשוב לי, לעומת זאת, להגיד שתלונת השווא של כל כך מעיקה עליי, שהיא גורעת רטרואקטיבית מחוויית הצפייה ב"מנאייכ" ובהישגיה הרבים. הפרק הזה הוציא את הסדרה לא רק מיושנת, אלא ארסית ונבזית כלפי נשים, כשאלה, אגב, לא זוכות בה לייצוג הכי מדהים, ומופיעות בה לרוב כקשוחות בואכה שונאות גברים (רונית, אתי) או קורבנות חסרות ישע שמתומרנות על ידי המערכת (טניה, שרון). אה, וכשהן כבר חוקרות מעולות, מוערכות ולא פראייריות כמו טל והיבא - הן שונאות זו את זו בגלל תקרית מקצועית מהעבר.

זכותה וחובתה של "מנאייכ" לעמת את הצופים עם גילויים לא קלים, וטוב היא עושה כשהיא לא מתייחסת אל הנשים בה כאל מלאכיות קדושות. אבל דווקא מסדרה שיודעת לנמק ולהעמיק את דמויות הפושעים בה צריך לדרוש יותר, ו"מנאייכ" הייתה צריכה - אם כבר בחרה את העלילה המתסכלת הזאת - לתת לקורל קצת יותר בשר, ולא להציג אותה כקורבן קל לניצול או כשקרנית וכשוטרת גרועה (מרגיש ששוטרת טובה יותר הייתה מסתירה את זיוף הראיות שלה בצורה יסודית יותר). 

ובעיקר מתסכל שלא היה שום צורך בעלילה הזו. כבר ידענו לפני כן ששאול הוא אדם מחורבן שקיבל קידום שלא ממש מגיע לו, ידענו שאיזי הוא שוטר טוב שנאלץ שוב ושוב לבגוד בקולגות שלו כשאלה סורחים וידענו על היחסים המתוחים שלו עם בת זוגו, אתי. כל זה נאמר והודגם יפה מאוד בחמשת הפרקים הראשונים, מה היה דחוף כל כך לקחת את פרק 6 ולהזריק לתוכו דימוי כה עקום ולא הוגן של נשים? כי כן, למרות החירות האמנותית ולמרות המחויבות הראשונה לאלוהי הדרמה, "מנאייכ" משודרת בכאן ובעכשיו. המחויבות שלה היא למציאות, וכשהמציאות מתחילה אט-אט להפסיק להתנהג בעוינות נוראית לנשים, סדרה בדיונית לא מרוויחה דבר כשהיא מציגה הטרדה בין מפקד ופקודה כשקר. זו עדיין לא קריאה לחרם, אבל הפעם, במקרה הזה ספציפית, יש מה ללמוד מהאמריקאים, שיודעים היטב להוקיע ולהעניש תוכן מיזוגיני שחוטף קללות בטוויטר.