הקברנומה הוא מום מולד שנמצא במוחם של אחד מכל 200 אנשים. מדובר בגידול שפיר של כלי דם שאפשר להעביר חיים שלמים מבלי להרגיש בו או לדעת על קיומו, עד לרגע שבו הוא מתפרץ בבת אחת ומתחיל לדמם באגרסיביות. "פצצת זמן מתקתקת", כך כינה אותה אמש (רביעי) ב"המתמחים" המתמחה בנוירוכירורגיה ד"ר נתי בן שלום.

נועה סלומון בת ה-46 נשואה עם שלושה ילדים, עובדת כמנהלת קשרי לקוחות בבנק, אבל האהבה הגדולה והאמיתית של חייה היא הריקוד. לפני תשע שנים בזמן שרקדה ריקודי עם, הרגישה סחרחורת ואיבדה את שיווי המשקל. רופא המשפחה הפנה אותה לבדיקת MRI שבסיומה המפענחת שלחה אותה מיד לחדר המיון. קריש דם, שישה מילימטר, קרוב לגזע המוח התגלה בראשה והיא נותחה עוד באותו היום. "הייתי בהלם", שיחזרה נועה את אותו היום, "זה הניתוח הראשון שהיה לי בחיים וישר ניתוח ראש".

לפני מספר חודשים הקברנומה חזרה. נועה הרגישה שהיא מתנדנדת, מרבה למעוד והסימנים הכחולים על גופה הצטברו. לא הייתה ברירה אלא לנתח שוב ולהסיר את הקברנומה העקשנית ממוחה. "אני רוצה לרקוד, לא לעמוד בצד ולראות איך אחרות רוקדות", סיפרה נועה, "מקווה שאחרי הניתוח אוכל לחזור לזה כמה שיותר מהר".

במקרה של נועה, הגידול התגלה בחלק האחורי של המוחון - המוח הקטן - שאחראי בעיקר על קואורדינציה של תנועות. זאת הסיבה שנועה גילתה אותו בעת שרקדה. "אני רוצה לעשות איתך דיל", הציע ד"ר בן שלום לנועה רגע לפני הכניסה לניתוח, "את עוברת את הניתוח בלי הפתעות ואני בא איתך לדייט ריקוד". לא נתי ולא הרופאים האחרים דמיינו את גודל הדרמה שעתידה להתרחש בחדר הניתוח.

"בנוירוכירורגיה הכשלונות הם טרגיים מאוד"

אחרי שנפרדה לשלום מבעלה, בנותיה ואמה, נועה נכנסה לחדר הניתוח. השלב הראשון היה יצירת חתך במעטפת החיצונית של הראש. ד"ר בן שלום נעזר בחתך מהניתוח הישן. "הגעתי לעצם הישנה והרמתי אותה כמו מכסה מנוע", תיאר נתי, "הגעתי לקרום שעוטף את המוח ופתחתי אותו. העמקתי דרך השכבות השונות של המוח כדי למצוא את הגידול".

אחת הסכנות הגדולות בניתוח מוח פולשני ומורכב שכזה, היא פגיעה בעצבים הרגישים שעלולה להוביל בין השאר לירידה ביכולות המוטריות. "המוח האנושי הוא איבר מאוד מסתורי", הסביר נתי, "אין לנו מושג איפה נמצאים הדברים הכי בסיסיים כמו אזורי ההכרה ואזורי המודעות. בניתוח מוח, כל כלי דם הכי קטן שאתה פוגע בו בטעות - זהו, זה נגמר. במקרה של נועה, בגלל שזה ניתוח שלישי, כל הדרך אל המוח מצולקת, יש חתכים שונים והרקמה מתרפאת בצורה שונה. זה הקשה עלינו מאוד לאתר את הקברנומה".

אחרי שד"ר בן שלום והצוות איתרו את הקברנומה, הם חתכו אותה החוצה מהמוח בזהירות. הגידול במוחה של נועה היה גדול מאוד וישב בסמוך לווריד מנקז גדול. האתגר היה להוציא את הגידול בלי לפגוע בווריד הזה. אחרי שהקברנומה הוסרה, ד"ר בן שלום החל לסגור את החור ולשחזר את הגולגולת, אלא שאז חלה תפנית בלתי צפויה.

הקברנומה שהוצאה ממוחה של נועה (צילום: מתוך "המתמחים", באדיבות ספורט 1)
הקברנומה שהוסרה | צילום: מתוך "המתמחים", באדיבות ספורט 1

המערכות האלקטרוניות זיהו ירידה מוטורית משמעותית ברגליים. "האלקטרופיזולוג שם לב במוניטורים שמערכת העצבים שמובילה חשמל לרגליים לא עובדת, שיכול להיות שפגענו באחד האזורים שאחראים על תפקוד הרגליים ושיש סיכוי שנועה תתעורר משותקת", סיפר ד"ר בן שלום, "לא נדע מה יש לנועה עד שלא נעיר אותה ונראה פיזית אם היא מזיזה את הרגליים".

ד"ר בן שלום הזעיק את ד"ר שגיא הרנוף, מנהל המחלקה לנוירוכירורגיה, לחדר הניתוח. "זה נורא מלחיץ. עשינו ניתוח שעל פניו נראה מצוין, הקברנומה יצאה החוצה בשלמותה, והמחשבה שיכול להיות שנועה תתעורר ולא תהיה מסוגלת להזיז את הרגליים מפחידה מאוד", הודה נתי, "כשלונות יש ברפואה, אבל בנוירוכירורגיה זה מאוד טרגי".

מיד אחרי שהתעוררה, נתי ביקש מנועה להזיז את רגליה. בשניות הראשונות היא הצליחה להזיז את רגל שמאל, אבל לא את רגל ימין. אחרי שביקש ממנה כמה פעמים נוספות, נועה הזיזה גם את רגל ימין. "אנחת רווחה, נועה מזיזה את הרגליים כמו נינג'ה. אפשר לנשום עמוק", סיכם ד"ר בן שלום בחיוך.

נועה סלומון (צילום: מתוך "המתמחים", באדיבות ספורט 1)
נועה סלומון. לימדה אותנו משהו על אופטימיות | צילום: מתוך "המתמחים", באדיבות ספורט 1

"מפחיד לחשוב שיכולתי לצאת מהניתוח ללא היכולת לרקוד"

מאז הסרת הגידול חלפו מספר חודשים במהלכן נועה חזרה לרקוד ולהופיע, בדיוק כפי שהיא אוהבת. "אני אחרי שלושה ניתוחים אז השיווי משקל הוא לא כמו שהיה קודם, אבל אני רוקדת והכל תקין", היא מספרת בשיחה עם mako, "הבריאות בסדר גמור".

מכיוון שהייתה תחת הרדמה מלאה, נועה לא הייתה מודעת לדרמה שהתרחשה בסיום הניתוח: "למרות שהעירו אותי ודיברתי, לא זכרתי את הסיפור עם הרגליים. הפתיע אותי לצפות במה שקרה שם. אם חס וחלילה היה קורה משהו ולא הייתי יכולה לרקוד, זה היה שובר אותי. מפחיד לחשוב שיכולתי לצאת מהניתוח בצורה אחרת. עכשיו אני אחרי, הרגליים מתפקדות ואני רוקדת, אז מבחינתי זה עבר ונגמר".

איך זה הרגיש לצפות בניתוח שלך על המסך?
"היה מרגש מאוד לצפות במאחורי הקלעים של הניתוח. כתבו לי שאני מדהימה ואמיצה שהסכמתי להיחשף, למרות שאני לא ראיתי בזה אומץ. אני בן אדם אופטימי וזה היה בולט מול הניתוחים האחרים שבהם אנשים היו יותר לחוצים והתרגשו. אני מניחה שזה בגלל שאני מכירה את הרנוף המון שנים וסומכת עליו, וגם נתי נתן הרגשה טובה. לא הייתה לי סיבה לחשוש".

נתי הפתיע אותך וניגן את השיר Dancing Queen רגע לפני שהורדמת.
"הלכתי לישון עם חיוך, זו הייתה חוויה מאוד נעימה וחיובית. קיבלתי תגובות על נתי, 'ואוו, איזה חמוד הוא, בחרת אותו בכוונה?'. לא חשבתי על זה שהוא נראה כמו דוגמן, מבחינתי זה הבן אדם שמנתח אותי ולכן היה חשוב לי להכיר אותו. הוא היה מאוד נעים, אופטימי ורגוע וזה עזר לתחושת הרוגע לקראת הניתוח".

מתי הדייט ריקוד שהוא הבטיח לך?
"אני מחכה למופע סוף השנה כדי להזמין אותו ואת הרנוף, המופע נדחה כל הזמן בגלל הקורונה. אני בהחלט מתכוונת להזמין את שניהם".

ד"ר הרנוף וד"ר בן שלום (צילום: מתוך "המתמחים", באדיבות ספורט 1)
ד"ר הרנוף וד"ר בן שלום | צילום: מתוך "המתמחים", באדיבות ספורט 1