אם תרצו עצה טובה לפתוח איתה את השבוע, זו האחת: בפרק פתיחת העונה השנייה של "השוטרים", שישודר ביום שלישי הקרוב בערוץ 12, כדאי לצפות בלייב - כי מהרגע שהפרק יסתיים, לא תהיה דרך להתחמק מספוילרים. העונה החדשה נפתחת עם שחרור השוטרים מהכלא, ובזמן שהם רוצים לחזור לשורות המשטרה, יש מי שצמא לנקמה ולא מתכוון להניח להם. זה אינטנסיבי בדיוק כפי שאתם זוכרים, ואפילו יותר.

"היו סצינות ספציפיות שכללו טוויסטים שאי אפשר אפילו לדמיין. אמרנו לשחקנים ולצוות על הסט: חברים, בלי טלפונים היום", מספר יוצר ותסריטאי הסדרה יובל יפת. "אם משהו מזה ייצא החוצה, זה יכול להרוס". שותפו, הבמאי והיוצר רותם שמיר, מוסיף, "מי שלא יראה את הפרק בזמן אמת, יחשוף את עצמו בבוקר שלמחרת לספוילרים. בכל פרק בסדרה הזו אתה הולך ליפול מהכיסא. היה לנו חשוב שזאת תהיה חווית צפייה 'אולד-סקולית' כזאת. אם לא תצפה בזמן אמת, תאכל אותה בגלל הספוילרים שמסביב וברשת".

מיד עם עליית העונה הראשונה, בסך הכל לפני שנתיים, "השוטרים" הפכה להצלחה מסחררת - הסדרה נחשבת לנצפית ביותר בתולדות ערוץ 12. עד כמה שמיר ויפת מרגישים את הלחץ על הכתפיים שלהם, לקראת העונה השנייה? "בשלבים שיובל ואני מנסים להבין את הסיפור שאנחנו רוצים לספר, אנחנו הקהל. אנחנו צריכים שהסיפור יעבוד לנו. קשה לצפות האם הקהל יקבל ויאהב אותו יותר או פחות. למחשבה הזאת יש השפעה בעייתית. אתה צריך להיות נאמן למה שאתה חושב שעובד ונכון לסיפור הספציפי הזה".

"הצלחת העונה הראשונה דווקא נתנה ביטחון", אומר יפת, "כשרותם ואני פיתחנו את העונה הראשונה, לא ידענו מה יהיה. בעקבות ההצלחה אמרנו: אוקיי, הסיפור והדמויות עובדים. היה לנו את הביטחון להמשיך ולספר קדימה, בידיעה שיש לנו משהו ביד. מהבחינה הזו, לכתוב עונה שנייה למשהו שמצליח זה כיף גדול. אתה מרגיש שחצי מהעבודה הקשה כבר עשית".

מה הסיבה שהעונה החדשה מדלגת על תקופת המאסר וחוזרת מיד לאקשן בנהריה?
יפת: "העונה השנייה נפתחת שבוע לפני השחרור מהמאסר. התוכנית המקורית שלנו הייתה שלוש עונות: העונה הראשונה שאתם מכירים, עונה שנייה שמכסה את התקופה שדילגנו עליה ועונה שלישית, שיוצאת עכשיו בתור העונה השנייה. בתהליך פיתוח העונה הזו, הבנו שלעשות סדרת בית משפט או בית כלא זה רחוק מדי מהדנ"א וממהות הסדרה שלנו".

מודעת אבל פיקטיבית על השוטרים (צילום: מתוך "השוטרים", קשת 12)
הנקמה בדרך. מודעת האבל שפרסם מאור עזרא | צילום: מתוך "השוטרים", קשת 12

מה מצפה לאלון, ראובן ויואב כשיפשטו את המדים?
שמיר: "לדמויות האלה יש רצון מאוד עז לחזור ולהיות שוטרים. על אף השם המעוות יחסית שיצא לסיפור האמיתי, 'השוטרים הנוקמים', הם לא עשו את זה מתוך רצון לנקמה אלא בגלל אוזלת היד של המשטרה וחוסר היכולת שלה לטפל בסיטואציה, שהפכה להיות בלתי אפשרית עבור תושבי העיר נהריה. בנסיבות האלה, הם נאלצו לעשות דברים לא חוקיים. מבחינתם הם אומרים: 'שילמנו את המחיר, אנחנו רוצים לחזור להיות שוטרים'. אלה אנשים שהעבודה במשטרה מגדירה אותם. בלי שראובן בלש, הוא לא יודע מה הוא כן. הוא אבוד".

וכמו בפרשה האמיתית, המשטרה לא ששה לקבל אותם בחזרה.
"כמו במציאות, לא רק שלא נותנים להם לחזור למשטרה - אלא שבגלל העבר הפלילי שלהם, לא נותנים להם לשאת נשק. הופכים אותם למטרות נעות ברחובות נהריה. הם בסכנת חיים אמיתית, בגלל הרצון של הפושע שנמצא בכלא לנקום בהם על מה שעשו לו. מנקודת המוצא הזו, עליהם למצוא את הדרך להחזיר לעצמם את הכבוד ואת היכולת להגן על עצמם ועל המשפחות שלהם. זו סיטואציה אפילו יותר בלתי אפשרית מבעונה הראשונה. הם לא שוטרים, החוק לא לצידם. אין להם מערכת שמגבה אותם, אין להם נשקים. העלילה הופכת מסובכת ואפלה יותר. ככל שהשוטרים מנסים יותר ויותר להשיג את המטרה שלהם, כך הם נתקלים במכשולים לא פשוטים ונלחמים באויבים לא קטנים, עד הקליימקס הבלתי נמנע".

מי שעוד מחכה בחוץ זה אדרי, שהפך לעד מדינה והפליל אותם.
יפת: "אדרי בגד, חתם על הסכם עד מדינה וגרם לזה שחבריו ייכנסו לכלא, כדי להציל את עורו. אנחנו פוגשים אותו שוב כשהוא במשטרה עדיין, מרגיש אשמה גדולה. האשמה על מה שעשה ממש אוכלת אותו. יותר מכל דבר אחר, הוא היה רוצה לכפר על מעשיו. הוא מנסה למצוא אפשרות לדבר הזה, לעזור לשוטרים במה שהם רוצים לעשות".

איזו מיקי אלון פוגש כשהוא משתחרר מהכלא?
"מיקי נמצאת אחרי המלחמה שלה לשחרר את השוטרים מהכלא. היא נמצאת במקום אחר לגמרי ביחס שלה לנהריה. אם בעונה הראשונה היא הייתה אאוטסיידרית, בעונה הזאת היא נטמעה יותר בנהריה מאשר אלון. היא זאת שרוצה להישאר ולהילחם על עתיד העיר. בזמן שמאור עזרא הגדול והחזק נמצא בכלא ומחפש דרך להשתחרר כדי לחזור לנהריה ולהשתלט עליה מחדש, מי שהיה יד ימינו והפך לאויב שלו, לירז באומן, הפך לבוס הגדול של נהריה. ההתנגשות בין מאור עזרא לבאומן היא בלתי נמנעת".

"השוטרים", עונה 2 (צילום: רן מנדלסון, קשת 12)
"העלילה הופכת יותר מסובכת ואפלה". דניאל גד, צחי הלוי, מאור שוויצר ודני שטג | צילום: רן מנדלסון, קשת 12

"ניגש אליי מישהו ואמר: 'אני בארגון פשע. את העונה הראשונה ראיתי מהכלא'. ברגע הראשון חשבתי: לאן זה הולך?"

אחת הדמויות המרכזיות והחשובות ב"השוטרים", היא כמובן העיר נהריה עצמה. לצוות ציפתה קבלת פנים חמה בעת צילומי העונה השנייה, הן מהתושבים, הן מהשוטרים - ואפילו מהעבריינים המקומיים. "זאת הייתה חוויה מדהימה", מתאר יפת, "כשצילמנו את העונה הראשונה, השתדלנו להצניע את מה שאנחנו עושים. בעונה הזאת לא היה לנו סיכוי. כשאנשים ראו שמצלמים בנהריה, הם ידעו בדיוק את מה מצלמים. זה הפך את הסט ואת בית המלון ששהינו בו למגנט לאנשים שרוצים לשתף את החוויות שלהם מהצפייה בסדרה".

"בנהריה, גם השוטרים וגם העבריינים מחכים לעונה השנייה. בסצינה שצולמה בכיכר העיר, הבאנו המון ניצבים מקומיים שמכירים את הפרשה. הגיע אליי בן אדם ואמר: 'אני אחד מהשוטרים'. בסיפור האמיתי עשרות שוטרים בנהריה היו מאוימים, לא רק הארבעה שלקחו את החוק לידיים. הוא דיבר איתי עם דמעות בעיניים מהתרגשות, על זה שבזכות הסדרה באמת מבינים אותם ואת הכאב שלהם. מבחינתו, הסדרה היא סוג של קתרזיס לחוויה הקשה שהייתה לו. ראיתי שהוא ממש לא יכול לחכות עד שיגלה את המשך הסיפור".

היו גם פניות מלחיצות?
"פנה אליי מישהו בבית המלון ואמר: 'אני בארגון פשיעה. את העונה הראשונה ראיתי בכלא'. ברגע הראשון בשיחה חשבתי: אוקיי, לאן זה הולך? בסופו של דבר, הוא רצה לשאול שאלות על העונה השנייה או לדייק בפרטים. היה לו הרבה שאלות על מה שאנחנו מתכננים קדימה. הוא רצה לשמוע לאן זה הולך להתקדם".

אתם לא חוששים לפעמים להרגיז מישהו ושהעולם העברייני יתערבב פתאום עם החיים האישיים שלכם?
שמיר: "מן הסתם, אנחנו לא בודקים מתחת לאוטו בבוקר לפני שמניעים. ככל שאתה מעמיק בעולם הזה, אתה מבין שבכל זאת יש קודים. זה נשמע מצחיק, שבתוך עולם שהוא כולו חציית גבולות יש גבולות, אבל צריך לקרות משהו מאוד קיצוני כדי שיקום פתאום עבריין ויעשה נזק לאיש תקשורת בגלל איך שצייר את הדמות הפיקטיבית שלו. יכול להיות שאם היינו מגחיכים את הדמות או הופכים אותה ללוזרית, היינו יכולים לפגוע באיזה עצב. אז, אולי זה היה מתחיל לדבר בעולמות האלה. מי שרואה את הסדרה מבין שזו דרמה לטלוויזיה. גם בעולם העברייני יש גבולות, אתיקה וכללים לא כתובים. מכבדים את זה".
יפת: "בפיתוח העונה הראשונה היה את החשש הזה, אבל מה שאמרנו אחד לשני לאורך התהליך, והתיאוריה שלנו התגלתה כנכונה, זה שכולם אוהבים לראות את עצמם בטלוויזיה - וזה לא משנה מה בדיוק אומרים עליהם. מיכאל מור, שראה את העונה הראשונה מהכלא, התלהב מקיום הסדרה ואמר: 'על מי עשו סדרה? על אל צ'אפו ועליי. זה אומר משהו עליי". הוא צודק. זה נתן לנו ביטחון בעונה השנייה לדעת שיש הפרדה בין הדברים".

רותם שמיר ויובל יפת (צילום: רגב זרקה)
"התיאוריה שלנו התגלתה כנכונה - כולם אוהבים לראות את עצמם בטלוויזיה". רותם שמיר ויובל יפת | צילום: רגב זרקה

עד כמה הסדרה בעונתה השנייה מתרחקת מהסיפור האמיתי?
שמיר: "בפיקנטריה ובמקומות היותר פונדמנטליים לעלילה עצמה, כן היה לנו חשוב שזה יתבסס על דברים שקרו באמת. לפעמים אתה בהלם מכמה שזה הפוך ממה שהיית מצפה. אתה נשאר עם פה פעור וחושב: לא מאמין שזה מה שקרה במציאות. יש ערבוביידה שבעיניי, בתור צופה, היא מעניינת - להבין מה מתוך מה שאתה רואה קרה באמת ומה המצאנו. העונה הזאת מוצפת בפרטים קטנים, וחלקם גדולים, שאשכרה קרו במציאות בהמשך הפרשה".
יפת: "העונה הזאת בלתי צפויה לחלוטין, דווקא בגלל שהתרחקנו מהמציאות. בעונה הראשונה, הצופה יכול היה להיכנס לוויקיפדיה ולדעת פחות או יותר לאן הדבר הזה הולך. בעונה הזאת, אין את זה. אנחנו מתחילים מנקודת המוצא שקרתה במציאות, אבל משמה לקחנו הרבה חופש. זה איפשר לנו לקחת את זה הכי רחוק שרצינו".

מה אפשר לגלות על הדמויות החדשות בעונה הזאת?
יפת: "יש מועמד חדש לראשות העירייה, דניאל קלנר, אותו מגלם יפתח קליין. עוד בשלב פיתוח הדמות הזאת, כשידענו שנעשה סיפור מטורף על הבחירות בנהריה, רצינו מישהו שייתן קונטרה לשחקנים המאוד חזקים שיש לנו בסדרה, שיידע לעמוד מולם ראש בראש. מצד שני, רצינו שיהיה גם משהו אחר לגמרי, בסגנון משלו. השם יפתח קליין עלה כבר אז. עוד לפני שנתנו שם לדמות, ידענו שאנחנו רוצים את יפתח".

צריך לא מעט אומץ כדי לרוץ לבחירות בעיר הזאת.
"הליין הזה מבוסס על אירועים שקרו באמת. מועמד חדש, מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, שמעז לקום ולהתמודד מול ראש העיר בסדרה, ניסים בנימיני, שנמצא כבר 30 שנה בתפקיד וידוע בזה שהוא מוחץ את מי שמנסה להתנגד לו. קלנר מבוסס על אדם שהתמודד בעבר מול ראש עיריית נהריה ופגש בהמון אלימות".

מה בגזרת העבריינים?
שמיר: "יש דמות שייבאנו מהעונה הראשונה. לשחקן אסף זגה הייתה סצינת מפתח, כשאלון נכנס לבית מרקחת ופוגש חבורת עבריינים. לזגה היו ארבע שורות בסצינה הזאת, אבל הוא עשה עבודה כל כך טובה שממש התלהבנו ונתנו לו תפקיד מרכזי וגדול בעונה הזאת. הוא עשה עבודה מעולה. מה שנקרא, אין תפקידים קטנים".

עידו טאקו (צילום: עופר חן, סטייליסטית: בר פרידמן Bambi vintage )
כוכב בהתהוות. עידו טאקו | צילום: עופר חן, סטייליסטית: בר פרידמן Bambi vintage

רומנטיקה, יש?
יפת: "יש סיפור עם פוטנציאל רומנטי לראובן, שכנה בבניין שהוא עובר אליו. מגלמת אותה אולה שור-סלקטר המקסימה. הסיפור כולל גם את הבן שלה, אופק, אותו מגלם עידו טאקו. אנחנו מכתירים אותו בתור לאונרדו דיקפריו הצעיר. מדובר בכוכב בהתהוות".

מה באשר לאלי אלטוניו?
"לטעמי, אלטוניו ממש עושה קאמבק בסדרה הזו. הוא משחק את דדה, הגיס של מאור עזרא. הוא נחשב לעבריין צעצוע בנהריה, אבל יש לו את הלשון שלו והתחכום שלו. הוא הופך להיות מאוד מרכזי בניסיונות להחזיר את עזרא לשלטון בנהריה. אלטוניו עשה משהו מדהים עם הדמות שלו בעונה הזאת, מאוד בלתי צפוי".

עוד שחקן חדש במגרש - פיראס נסאר.
"נסאר, שמוכר לנו כאל מקדסי מ'פאודה', מגלם את שאדי, מפעיל סוכנים. הוא נמצא במערכת במטרה להביא שקט לרחובות המסוכנים שהוא גדל בהם. הוא החבר היחיד של אדרי בתוך המערכת, כי אז שחתם על הסכם עד מדינה מתייחסים אליו בתוך המשטרה כבוגד. שאדי, שכערבי תמיד מרגיש שמתלחשים עליו מאחורי הגב, הוא זה שמבין את אדרי ומתחבר איתו. היה לנו תענוג לעבוד עם פיראס, כיף שהוא הצטרף אלינו".