>>  לכל הפרקים של פודקאסט "השוטרים" לחצו כאן

אחד מתחומי האחריות של משטרת ישראל במלחמה נגד הפשע, היא הכניסה של ארגוני הפשיעה לרשויות החוק ולגופים מדיניים בארץ. כך למעשה החלטות הרות גורל, מתקבלות על פי שיקולים מפוקפקים, שאינם פועלים לרווחת הציבור אלא לטובת הרווח הכלכלי של ארגונים כאלה ואחרים. על כך מפרט ניסים דאודי, עורך דין פלילי, לשעבר חוקר בימ"ר תל אביב ומפקד תחנת תל אביב צפון, שעסק רבות במיגור הפשיעה במדינה. "כשטיפלתי בארגוני פשיעה, היו מספר רשויות באזור תל אביב, שהארגונים פשוט חלשו על מחלקות ואגפים שלמים", מספר דאודי בפודקאסט "השוטרים" בהנחיית ניב שטנדל, "ידענו שארגון הפשע מחליט מי לוקח את המכרזים, מי מפעיל אותם, מי עובד ומי לא עובד, את מי מפטרים ואת מי לא מפטרים".

גם בדרמת "השוטרים", חלק מרכזי בעלילה מתמקד בכניסה של מאור עזרא, ראש ארגון הפשע, לתוך עיריית נהריה. באחת הסצנות מתוך הסדרה, אפשר אף לראות כיצד איומים על חייו של מנכ"ל העירייה, מסתיימים לבסוף בהתפטרותו ובהחלפתו על ידי משתף פעולה מתוך הארגון. "אתה יודע מה הבן אדם עשה במכנסיים, ואחרי יומיים הוא לא בתפקיד שלו", מתייחס דאודי לסדרה, "לצפות מאחד כזה לשתף פעולה? הוא מפחד על הילדים שלו, הוא רואה טילים על בתים של שוטרים אז הוא אומר 'מה אני צריך את הדבר הזה?'. אותו דבר פה, מעטים האנשים בעלי התפקידים באותן הרשויות או באותם גופים שיהיו מוכנים לשתף פעולה עם משטרת ישראל. בסופו של דבר, לארגון יש שם ואנחנו מדברים פה על האזרח הנורמטיבי. אבל בוא נדבר על פרקליטים שמפחדים – לפחות בשלושה תיקים שטיפלתי בהם, לפרקליטים רעדו הרגליים והם קברו תיקים".

השוטרים (צילום: גיורא ביח, קשת12)
"לצפות מאחד כזה לשתף פעולה? הוא מפחד על הילדים שלו". מנכ"ל העירייה בדרמת "השוטרים" | צילום: גיורא ביח, קשת12

אבטחה צמודה

התערבותם של ארגוני הפשיעה לא נעצרת רק ברשויות המקומיות. לטענת דאודי, יש גם חדירה לתחומים נוספים כמו הנהלת קבוצות כדורגל ואף הפוליטיקה הארצית, במיוחד בתקופת הבחירות שבה אנחנו נמצאים. עם זאת, דאודי מבהיר שבמשטרת ישראל ישנם שוטרים שנלחמים בתופעה, סופגים איומים על חייהם ובכך נאלצים לשלם מחיר אישי כבד. הם עוברים מקום מגורים, מסתובבים עם אבטחה צמודה ומקבלים ליווי פסיכולוגי צמוד, הכל, במטרה לבצע את השליחות שלשמה התגייסו למשטרה. למעשה, דאודי מדבר מניסיון אישי. "אני בעצמי הייתי מאוים על ידי ארגון פשע כזה או אחר, במשך למעלה משנה הסתובבתי עם מאבטחים 24/7, היו לי זקיפים מתחת לבית, וגם ליוו את המשפחה שלי".

סביב איזו פרשה זה היה?
"הסיפור של איתן חייא בזמנו. הוא לא נחשב כראש ארגון אבל הרקורד שלו שם אותו באותה הרמה של ראש ארגון פשע מאוד בכיר. בעקבות הפרשה האחרונה הוא נמצא כרגע בכלא. להבדיל ממה שרואים בסדרה ומה שקרה בצפון, כשהגיע מידע מודעיני מאוד קונקרטי לפגוע בי, מחוז תל אביב ומשטרת ישראל נתנו לי גיבוי מלא".

במה זה מתבטא?
"מהשנייה הראשונה שהגיע המידע ואיששו אותו, קבעו לי עובדה שאני מקבל מעטפת וסל אמצעים רחב. הארגון נתן לי תחושת ביטחון, בעיקר לגבי המשפחה. כשאתה משרת 20-25 שנה מול עבריינים מאוד מאוד בכירים, זה חלק מהרוטינה לבוא בחיכוך איתם ואתה לוקח את זה בחשבון. אז אתה אולי מפחד, יותר בקטע של המשפחה והילדים, אבל המשטרה נתנה תחושה מאוד טובה. זה לא רק באמצעיים הטכנולוגיים ובשמירה הצמודה, הייתה גם תמיכה נפשית למשפחה, באמצעות פסיכולוגים וקציני רווחה, לא נטשו אותנו בשום תחום"

הרגשת ביטחון?
"הם נתנו גיבוי מוחלט ואמרו 'אנחנו מאחוריך', וכשמשטרת ישראל, שנחשבת למשטרה חזקה גם בעולם, ואני הייתי בחקירות חובקות עולם, אז כשארגון כזה עומד מאחוריך, אתה יכול להרגיש בטוח".

השוטרים (צילום: רן מנדלסון)
כשמשטרת ישראל מאחוריך, אתה יכול להרגיש בטוח" | צילום: רן מנדלסון

"בוא נדבר על פרקליטים שמפחדים – לפחות בשלושה תיקים שטיפלתי בהם, לפרקליטים רעדו הרגליים והם קברו תיקים"

אתה שרתת בזמן פרשת השוטרים הנוקמים, איך היו התחושות בקרב השוטרים?
"האמת שהייתה הרבה הזדהות עם התחושות של השוטרים בצפון, היה הרבה כעס על הארגון. ידענו מה ארגוני הפשיעה עושים, ידענו על הניסיונות לחציית גבולות ושבירת קודים, שוחחנו בינינו הרבה על העניין שהארגון לא נותן גב ותמיכה לאותם שוטרים. לשמוע שנזרק רימון או התבצע ירי לעבר שוטר והוא חסר אונים, זה באמת היה צורם מאוד. חשבנו שזה יגמר אחרת, זה סיפור עצוב ואני מקווה שהמשטרה למדה מזה הרבה".

עולה לא פעם השאלה האם זה היה יכול לקרות בתל אביב? אומרים שהסיבה שלא התייחסו אליה כי זאת פריפריה.
"באופן די מובהק, יש הבדלים בין הצפון והדרום לתל אביב. רוב השנים הייתי בימ"ר תל אביב והתעסקנו בארגוני פשיעה, אני לא זוכר שום אירוע מ-25 שנותיי במחוז תל אביב שזה הגיע למצב כזה, שהייתה פגיעה בשוטר ברמה שאנחנו רואים בסדרה וברמה שאותם שוטרים חוו הצפון".

אז איזה מסר עבר לשוטרים אחרי הפרשה?
"אני לא מכיר את התיק על בוריו, אבל אם הדברים אכן היו ככה ומה שקורה בסדרה משקף את מה שהיה שם – כל שדרת הפיקוד הייתה צריכה לעוף. המסר שעבר לשוטרים, לפחות ממני כשדיברנו איתם, הוא שבמחזותינו לא יהיו את הדברים האלה. כל אחד שיצטרך משהו, מקטן ועד גדול, יקבל את הגיבוי של הארגון".