ליריבה המפתיעה הזאת אלון שנהב, ראובן פרץ, קובי אדרי ויואב קשתי לא ציפו. אחרי שבדרכים מחתרתיות ופליליות הצליחו להוציא את העבריין מאור עזרא משיווי משקל ולהוביל למעצרו, הם היו בטוחים שיחד עם השקט בנהריה יחזרו גם החיים הרגילים והשפויים שלהם ושל בני משפחותיהם. אלא שמאיה-שכטר כץ, חוקרת מח"ש בכירה, הרגישה שמשהו ממש לא בסדר קורה בתחנת המשטרה - ואחרי כמה תכסיסים מבריקים, הצליחה לשים עליהם את הידיים.

שחקנית התיאטרון המוערכת רות אסרסאי, שמוכרת כתמי מ"מטומטמת" ולקהל הצעיר יותר מסדרת הנוער "ספיידרז", נכנסה לתפקיד חוקרת מח"ש בדרמת "השוטרים" (פרק סיום העונה ישודר הערב, אחרי החדשות בקשת 12) ושיכנעה אותנו בצדקת דרכה ובחשיבות השמירה על החוק. אלא שבמציאות, דעתה של אסרסאי על המעשים הפליליים של אנשי יחידת הבילוש, שנכתבו בהשראת פרשת "השוטרים הנוקמים", מורכבת יותר.

"מצד אחד יש שיגידו - 'אנחנו מדינת חוק והשוטרים צריכים להיות לויאליים למערכת שבה הם נמצאים'. מצד שני, ליבי ליבי עם השוטרים האלה. הם לא באמת עבריינים, זה תפר מאוד דק", אומרת אסרסאי, "לא הייתי רוצה להיות במקום השוטרים האלה אבל אני מבינה אותם. אי אפשר לשפוט אותם, הם מסכנים. לא היה מי שיגן עליהם. אם לא היה מי ששומר עליי ועל המשפחה שלי, מה הייתי עושה? אם הייתי מפחדת אולי הייתי קמה והולכת", משערת אסרסאי, "כשצפיתי בפרקים אמרתי לעצמי לפעמים, 'למה הם לא קמים ועפים משם?'. אבל לא, הם היו מספיק אמיצים והיה אכפת להם מהעיר שלהם ולכן הם נשארו, לא ויתרו. זה מקסים ומדהים, על אף שהם משלמים מחיר גבוה בגלל זה".

רות אסרסאי (צילום: מתוך "השוטרים", באדיבות ספורט 1)
"השוטרים האלה לא באמת עבריינים, זה תפר מאוד דק". רות אסרסאי | צילום: מתוך "השוטרים", באדיבות ספורט 1

מאיה הפכה עולמות כדי למצוא את האקדח המעשן שיפיל את אלון וחבריו ויספק לה עילה טובה לעצור אותם. היא האזינה לטלפונים של הארבעה במשך תקופה ארוכה, יזמה שיחת טלפון מהימ"ר לראובן כדי להלחיץ אותו ולהניע אותו למעשה לא זהיר ושלחה את אלון וקובי לתחקיר ביטחוני לא קיים, כשבמכונית הושתלו מכשירי האזנה ומצלמה נסתרת. תנועת פנטומימה אחת הספיקה כדי שתבין שהיא צדקה לאורך כל הדרך. "מאיה מאוד לויאלית לעבודה שלה. היא חושבת שהמשטרה צריכה להיות מקום הגון, ישר וצודק", מסבירה אסרסאי, "מעבר לזה, היא אישה שמלאה באמביציה. גם ההצלחה האישית חשובה לה. כחוקרת מח"ש, כשהיא תופסת שוטרים שעשו משהו לא ראוי, זה מזניק אותה הרבה יותר גבוה, עד כדי, אולי, האישה הראשונה שתפקד על מח"ש".

יעד שלא קל לכבוש בארגון גברי כל כך כמו מח"ש.
"דווקא בארגונים כאלה לנשים יותר חשוב להצליח. זאת הסיבה שלפעמים הן יכולות לשלם מחיר שהוא הרבה יותר גבוה, גם בגלל האמביציה שלהן והעובדה שהן מוכנות ללכת רחוק יותר. חשוב למאיה שיקשיבו לה, שהמילה האחרונה תהיה שלה, שייתנו לה את הצ'אנס לתפוס אותם. היא מתעקשת על זה, אפילו שזה נגד כל הסיכויים. לא יודעת אם גבר היה מרגיש צורך לעשות את זה או היה מתמודד עם קושי כזה".

הקולגות שלה רצו לוותר על החקירה, זאת היא שהתעקשה ובזכותה עיכבו את השוטרים לחקירה.
"זה בדיוק העניין - לתת תשומת לב למשהו, להקדיש לו מחשבה ולהגיד, 'רגע, כן יש דרך לפצח את זה'. זה קשה לה כי היא צריכה להצליח בחקירה ובמקביל גם להתמודד עם המערכת, אבל היא הולכת עם האמת שלה ומוכיחה שהיא צודקת".

רות אסרסאי (צילום: מתוך "השוטרים", באדיבות ספורט 1)
"נשים משלמות מחיר גבוה יותר מגברים על האמביציה שלהן". רות אסרסאי | צילום: מתוך "השוטרים", באדיבות ספורט 1

"זאת לידה ראשונה ואני חווה את כל קשת הרגשות"

תוך כדי צילומי "השוטרים" אסרסאי, שנישאה לפני כשנתיים למסעדן צחי מימון, הייתה בהריון עם בתה הבכורה. לפני ארבעה ימים הפכה בשעה טובה לאמא, ועכשיו היא מספרת על התקופה האחרונה. "צילמתי את הסדרה כשאני בהריון והזיכרון שלי בתחת", היא צוחקת, "זאת חוויה".

ואם זה לא מספיק, יש גם מגפה שמשתוללת בחוץ.
"שמרתי על עצמי מאוד ולא ראיתי אנשים במשך התקופה הזאת. יש לי חברים שלא ראו אותי בהריון בכלל, זה הזוי. בגלל הקורונה, הצילומים היו נורא אינטימיים ויש לזה גם פלוסים וגם מינוסים. מצד אחד המולה על הסט זה דבר כיפי, אבל מצד שני גם שקט מופתי זה תענוג. רותם שמיר הבמאי איפשר לנו להביע דעות ולקחת את התפקידים לכיוונים שלנו, שום דבר לא היה מקובע. היה דיאלוג על הסט ולי זה בא בול".

הסדרה צולמה בשיא משבר הקורונה, לא מובן מאליו.
"לא חשבתי שהקורונה תהיה כל כך ארוכה, חשבתי שזה משהו שיעבור מהר. למרות שכן עבדתי וצילמתי בתקופה הזאת, היה מבאס להבין שהתרבות במדינה שלנו היא לא דבר כזה חשוב. אני לא מצילת חיים, אבל אני חושבת שתרבות זה מזון לנשמה וביאס אותי איך שהמדינה מתייחסת לנושא הזה".

את אופטימית יותר עכשיו לקראת הפתיחה המחודשת?
"אני מנסה לשמור על אופטימיות, אבל היו כל כך הרבה פעמים שאמרו 'הנה, זה קורה', וזה לא קרה. אני על 50-50 עכשיו. התיאטרון סגור שנה, אין הופעות, והמדינה מזניחה את זה, חושבת שזה לא חשוב בכלל. תרבות היא חלק ממדינה, היא לא משהו שולי".

View this post on Instagram

A post shared by Ruth Asarsai maimon רות אסרסאי (@ruthasr)

מתרגשת מהתפקיד החדש שלך כאמא?
"זאת לידה ראשונה ואני חווה את כל קשת הרגשות. אני הולכת עכשיו למשהו חדש וזה מרגש מאוד. זאת היצירה האישית שלי".