לפני כמה שנים הסטנדאפיסט רן לוי קבע להיפגש עם חבר בבית קפה בנתניה. הוא הגיע למקום בזמן שנקבע והתיישב שולחן ליד חבורה של כמה גברים. בזמן שהוא חיכה לחבר שהתעכב מעט, הוא הקשיב לשיחה של החבר׳ה שלידו. הם דיברו על הנשים שלהם ועל הבעיות עם הילדים בבית, ״שיחות הכי נשיות ששמעת בחיים״, הוא מספר. כשהחבר הגיע הוא שאל אותו מאיפה היה לו האומץ לשבת לידם, מסתבר שכולם שם היו חיילים של אסי אבוטבול, אחד מראשי ארגוני הפשע הגדולים בישראל. 

״עבריינים מתמודדים עם אותם הקשיים שכולנו מתמודדים איתם. מדובר בבני אדם. לכולם יש ילד שמצמיח שיניים, לכולם יש אישה שרוצה שהם יגיעו בזמן״. עם התובנה הזאת לוי החל לכתוב את ״פשע לא מאורגן״ (הערב, אחרי ״צומת מילר״, קשת 12), סדרה שמורכבת ממערכונים קצרים והומוריסטים שמציגה סיטואציות קומיות מחיי היום יום של העבריינים. ״רציתי להראות את האנשים שמאחורי הפשע, בסרטים מראים לנו רק רובד אחד שלהם".

״המערכונים מתעסקים בדברים שמעניינים אותי״, מספר לוי, ״למשל כל הקטע של הקידמה, הדברים שקרו כאן בשנים האחרונות. באחד הפרקים אני מגלם עבריין שהשתחרר מהכלא אחרי שלושים שנה. הוא הולך לבית המרקחת וחוזר כולו דם כי ביקשו ממנו לקחת מספר. הוא גם מתעצבן לשים חגורה ברכב. יש בסדרה דמות של בת של ראש ארגון פשע שהיא רווקה בת 50. כל מה שעוברות הבחורות הרווקות התל אביביות דרך העיניים של בת עבריינים. בסופו של דבר הסדרה היא מיקרוקוסמוס של כל מה שקורה במדינה, זה הפילטר שלי להגיד את הדברים״.

דיברת עם פושעים במהלך הכתיבה?
״יש לי חברים מבית הכנסת שהם פושעים לשעבר. דיברתי גם עם שני חוקרי משטרה ועם קצין בכיר של השב״כ״.

למי אתה פונה בסדרה, מי קהל היעד שלה?
״נכון שהסדרה כביכול היא לא מיינסטרים, אבל היא מדברת על דברים שכולם מכירים, גם אם זה בפשע. גם צעירים וגם מבוגרים ייהנו ממנה״.

פרימיירה "פשע לא מאורגן" (צילום: אורטל דהן, יחסי ציבור)
חברים. זנאתי ולוי | צילום: אורטל דהן, יחסי ציבור

שותפו לעשייה ומי שעזר לו להוציא לפועל את הסדרה, הוא חברו הטוב, השחקן והקומיקאי חיים זנאתי. ״חיים עזר לי לקדם את הדבר הזה כשצילמנו את הפיילוט. הוא הביא צלמים, הביא חלק מהשחקנים. הוא היה המפיק שהתייעצתי איתו לכל דבר. כתבתי והראתי לו, אם זה הצחיק אותו אז סבבה, אם לא הצחיק אותו אז גם סבבה. אבל זה תמיד הצחיק״.

״אחד התענוגות שלי זה לשחק לצידו של רן״, מספר זנאתי, ״הוא סומך עלי, אני סומך עליו. שנינו מקצועיים, באים לעבודה. עשינו את הבלתי אפשרי בסדרה הזאת, באמת. רן כתב אותה בשלושה חודשים, זה היה פשוט פנומנלי. קראתי את המערכונים וחשבתי ׳לא יאמן איך הראש של הבן אדם הזה עובד׳. מבחינתי זה היה הגשמת חלום. אני לא כותב, אני לא קיבלתי את המתנה הזאת. קיבלתי מתנה אחרת, אני בולדוזר בלגייס אנשים. כמעט כל אחד שפניתי אליו הסכים במיידי, אפילו בלי כסף".

משה אשכנזי ויאנה יוסף (צילום: פשע לא מאורגן, קשת12)
אנסמבל של שחקים. יוסף ואשכנזי | צילום: פשע לא מאורגן, קשת12

רן לוי גדל באילת ולמד קולנוע בשלוחה של אוניברסיטת תל אביב במצפה רמון. בצעירותו הוא היה חלק מחבורה מוכשרת של סטנדאפיסטים שהופיעו יחד, ביניהם היה גם ישראל קטורזה. ״ישראל הציע לי להשתתף בתוכנית הרדיו של דידי הררי. הייתי מופיע שם עם הדמות של סוזי, הייתי חביב הקהילה הגאה, עד היום. אני אוהב אותם״. 

בהמשך הוא כתב מופעי סטנדאפ לאנשים הבולטים ביותר בתעשייה. הוא שיתף פעולה עם ניקי גולדשטיין, אלי יצפאן, משה אשכנזי, ישראל קטורזה, יעקב כהן ואלי פיניש. ״הייתי כוכב שקוף״, הוא מספר, ״אחד שעושה עשרות הופעות בחודש אבל אף אחד לא יודע עליו. אני בן אדם עם דיקציה נוראית. כל החיים לא לקחו אותי לתפקידים בגלל שאני לא מדבר ברור. מפיק מאוד גדול אמר לי ׳שמע אתה ענק, הפה שלך נורא׳. ניסינו פעם פעמיים, זה לא עבר טוב״.

מי שכן האמין בו היה יואב גרוס, אחד מבכירי המפיקם בישראל. ״יואב נכנס להיות המפיק של הסדרה. הוא אמר לי ׳זה כתוב טוב. לא צחקתי ככה המון שנים. אני לא מתכוון לגעת בזה, תעשה את זה כמו שראית בדמיון׳. המזל שלי הוא שאנשים בסופו של דבר האמינו בי. זה התחיל בזנאתי ונגמר בגרוס״.

ישראל קטורזה (צילום: מתוך "פשע לא מאורגן", קשת12)
בא מגוייס. קטורזה | צילום: מתוך "פשע לא מאורגן", קשת12

בסדרה משתפים פעולה אנסבל מפואר של שחקנים. בין היתר מככבים שם צחי גראד, יאנה יוסף, משה אשכנזי, שלומי קוריאט וישראל קטורזה. ״לא היו הרבה דיוות. כולם באו מגוייסים. קטורזה בא הכי מגוייס שראיתי בחיים. אני עובד עם האיש הזה המון שנים . הוא בא חדור, ידע את הטקסטים בעל פה, הגיע עם עוזרת צמודה. בצילומים היה דיווה אחד אבל אני לא אגיד את שמו״.