במשך שנים חיזבאללה ולוחמיו התאמנו לרגע בו יפלשו לישראל ויכבשו את הגליל, בשנה האחרונה ההכנות הושלמו, ובארגון חיכו לאור הירוק מנסראללה ומאיראן. אבל אז הגיע שבעה באוקטובר, וחמאס הקדים אותם. יממה מאוחר יותר, קיבלנו הוכחה לאיום הנשקף לישראל כל העת מהגזרה הצפונית, כשחיזבאללה הצטרף למערכה ופתח בתקיפות שנמשכות גם כיום, כחמישה חודשים מאז פרצה המלחמה.

בסרטו "הסודות של חיזבאללה", התחקה הערב (חמישי) העיתונאי והמגיש יואב לימור אחר דמותו של ארגון הטרור הרצחני, תהליך התהוותו לאחד מהגורמים המאיימים במרחב והטיל זרקור על פועלם של חסן נסראללה ובכירי הזרוע הצבאית בארגון. "מה שסינוואר עשה זה העתק-הדבק של תוכניות של נסראללה", אמר תת אלוף במילואים יובל בזק, אחד המפקדים הוותיקים ביותר בגזרה הצפונית על ההיערכות של ארגון הטרור. בשבת ההיא הוא היה באוגדה על גבול הצפון, כשבנו גיא לחם בעוטף עזה. "חיזבאללה דיבר על מתקפת טילים על כל הגליל, כשבחסות המתקפה הזו, רצה לפלוש באמצעות מנהרות התקפיות. זה בדיוק מה שראינו בדרום: השתלטות על צירים מרכזיים, חדירה לערים מרכזיות".

מה היה כאן בשבעה באוקטובר?
"פתחתי את הטלפון וראיתי את הפושים מעזה, את החדירות, את האש, התרחיש מיד מתחיל לרוץ לי בראש. אם היה לחיזבאללה בשבעה באוקטובר איזושהי מחשבה לנצל את ההזדמנות, הרי שבערב של אותו היום אוגדה 91 כבר הייתה ערוכה למצב חירום. ההבנה שלנו שאם זה קורה פה, המציאות האסטרטגית שלנו אחרת לחלוטין".

"הרעיון המרכזי של חיזבאללה נבנה על תזת 'קורי העכביש'. לאורך השנים נסראללה אומר שהחברה הישראלית לא הומוגנית, אלא אוסף של אנשים שבאו מכל מיני מקומות. לכן, אם ישית עליה לחץ זה יתפרק", התייחס בזק לתפיסה האסטרטגית בארגון. "לגרום לחברה הישראלית זעזוע עמוק על ידי החזקה של שטחים, אפילו אם לזמן מוגבל, כשצה"ל נמצא במצב שהגיוס שלו משובש, העורף חוטף אש והוא מתקשה לצאת להתקפת נגד בגלל הטופוגרפיה. אלה דברים שבסופו של דבר יעוררו את הסדקים שיובילו להתפוררות, כך הוא ראה בעיני רוחו".

"נסראללה איש מרשים, מאוד כריזמטי. מופע של איש אחד"

אין ספק שנסראללה לא אהב, בלשון המעטה, את העובדה שסינוואר גנב לו את ההצגה. אל"מ במילואים רונן כהן, לשעבר סגן ראש חטיבת המחקר באמ"ן, מאמין כי אין מקום להשוות בין חמאס וחיזבאללה. "זה לא אותה ליגה. החינוך שלהם באמת דתי. אני לא חושב שהדברים הנוראיים בשבעה באוקטובר היו קורים אצלם. לא חושב שהם היו שוחטים אזרחים, אונסים", אמר. "החיילים שלהם מקצועיים יותר".

תת אלוף במיל' בזק, סבור אחרת. "השאלה אם חיזבאללה ולוחמיו יבואו ויתנהלו באותה ברוטליות, אני מניח שכן", אמר. "בעניין הזה חיזבאללה וחמאס לא שונים. אם אתה רוצה להכניס חברה לשוק, אתה מתנהג בברוטליות הגבוהה ביותר. זה אומר שבוזזים, אונסים, שורפים, זה איום אמיתי של מלחמה". בזמן שבזק נמצא בהתארגנות באוגדה 91 הוא נקרא לחדרו של מפקד האוגדה להודעה המרה על נפילת בנו בקרב על כיסופים. "בדרך לשם הבנתי מה הבשורה, במשרד המפקדה קיבלתי את הידיעה שגיא נהרג בקרב".

יובל בזק, גיא בזק  (צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12)
צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12

>> הסרט "הסודות של חיזבאללה" זמין כעת גם ב+12

במובנים רבים חיזבאללה דווקא שונה מחמאס. אמנם הרצון בהשמדת ישראל משותף, אבל ההבדל הבולט מכולם הוא בראשי הארגון. חסן נסראללה הוא המנהיג הוותיק והמנוסה ביותר שמכהן בתפקידו כבר 32 שנה ברציפות. "לסינוואר יש את ההישג המפוקפק של הטבח הנורא, אבל אני חושב שההיסטוריה תשפוט אותו אחרת, נסראללה לא שם", סיפר פרופ' אייל זיסר שמשמש כמזרחן מומחה ללבנון וסוריה. "כל היגיון פעולת נסראללה מבוסס על התובנה העמוקה שעם ישראל זה לא ילך בכוח". אורנה מזרחי לשעבר סגנית ראש המל"ל למדיניות חוץ, מאמינה שנסראללה הוא כל יכול בארגון. "הוא איש מרשים מאוד, מנהיג מאוד כריזמטי. אין אדם בארגון שיכול להגיד לו לעשות משהו אחרת, מופע של איש אחד".

עד כמה חשוב לנסראללה להכיר את הישראליות אפשר ללמוד מהעובדה כי בחדרו ספרים רבים על מנהיגות ישראלית, ציונות. לדעת רבים, נסראללה מכיר את החברה הישראלית מכל היבט.

נשמע קצת אובססיבי.
"כן, אובססיבי אבל זו המטרה שלו. כשהוא מסתכל על האויב הוא לומד אותו. זה ראוי לחיקוי מצד המנהיגות שלנו שממש לא מכירה את היריבים".

עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד, לו היכרות עמוקה עם האיש, הסביר כיצד הצליח להתגבר על חוסר הניסיון הצבאי. "בנו האדי חוסל על ידי סיירת אגוז ב-97'. גילינו שמצויה בידנו גופת בנו", סיפר. "התחיל משא ומתן להחזרת הגופה, ונסראללה הודיע שהוא לא צריך שום דבר אבל אשתו הפעילה לחצים. זה שדרג את נסראללה, כמי שהקריב למען ההתנגדות, הבן נלחם ולמעשה השלים במידה מסוימת את הפער הצבאי שהיה חסר לו. הוא תופס מעצמו כמי שיש לו ראייה רחבה ואסטרטגית, לא תמיד זה נכון. יש לו חולשות לא מבוטלות כמו אגו".

נסראללה (צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12)
צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12

החיבוק האיראני, המלחמות והשקט המשכר

במאי 2000 צה"ל הסיג כוחותיו מדרום לבנון, במה שנתפס בראיית חיזבאללה והציבור במדינה כהישג לארגון. דמותו נסקה לממדים כמעט מיתולוגיים בעולם הערבי. "זה הניצחון הגדול. אם הצליחו לשחרר את לבנון, הביטחון העצמי של חיזבאללה כמגן לבנון הלך ופרח", אמרה מזרחי.

השבחים שקיבל, לצד האגו הגדול, הובילו את נסראללה לטעות קריטית כשחטף את אלדד רגב ואהוד גולדווסר ביולי 2006. טעות זו הובילה למלחמת לבנון השנייה. עדות לביטחון של המנהיג אפשר לזהות בנאום שנשא מול עיתונאים זרים ללא חשש, אחרי שנים בהן שהה בעיקר בבונקר. "הייתה לנו הזדמנות נדירה ביום הראשון למלחמה", אמר רונן כהן שהכיר את מעקב המודיעין הישראלי אחרי כל צעד שלו. "ראינו את השיירה נכנסת ויוצאת, אבל בישראל עוד לא ידעו איך לאכול את סיפור החטיפה".

זו הייתה טעות לא להרוג את נסראללה וסביבתו?
"כן, אין ספק שזו הייתה טעות. מאותו הרגע לא זכינו לראות אותו עד סוף המלחמה, ועבדנו לילות כימים לראות אולי יש פתח. הניסיון שצבר, העוצמה שיש לו בתוך לבנון, אין לו תחליף".

יממה אחרי החטיפה אישרו ראש הממשלה אולמרט ושר הביטחון פרץ לצאת למלחמה. ישראל משמידה את רוב המערך הרקטי ארוך הטווח, ובסיום לחימה בת 34 יום, לחץ בינלאומי עוצר את המלחמה. נסראללה הוזמן לאיראן והבין שעשה טעות.
"באירוע שקרה לו ב-2006 חוויתי את הדברים האלה דרך העיניים המודיעיניות. הייתי בטוח שהמלחמה תסתיים וייפרדו ממנו באיראן, היינו בטוחים שהוא מודח. אבל, נתנו לו לשקם, לבנות, ומסתבר שצדקו בעניין הזה. הם העדיפו להשאיר אותו".

מה שנראה היה אז כמו הסוף של נסראללה הופך להתחלה מחודשת שרק העצימה אותו ואת הארגון. הנוכחות האיראנית ואחיזתה בארגון השיעי הפכה לאיתנה יותר. נסראללה, כחייל ממושמע, פועל בשיתוף פעולה מלא, והם מחזקים אותו כלכלית וצבאית. כך הפך חיזבאללה לארגון טרור מהחזקים בעולם. "אני חושב שיהיה נכון לתאר אותו כאיום חמור, לא כאויב המר והמרכזי", אמר ראש המוסד לשעבר, יוסי כהן, שכיהן באותן שנים כראש יחידת "צומת", שהופקדה על הפעלת סוכנים ומבצעי מודיעין במוסד. "צריך ללכת לראשית הצירים, צריך לטפל באיראן. ללא המימון, ארגון טרור דוגמת חיזבאללה לא יכול להתקיים. איראן היא הבעיה המרכזית".

כמה נסראללה מקובל בטהרן?
"מקובל מאוד. מבחינתה של איראן, זאת ברכה. היא לא צריכה לקחת בהכרח חלק פעיל במלחמה, לא לשלם מחירים בינלאומיים ולא לשלם מחירים בנפש. חמאס, גא"פ וחיזבאללה יעשו את העבודה בשבילה. חיזבאללה היא פרוקסי איראני".

כל אלו הובילו את נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, לשלוח מסר נוקב לאיראן ולחיזבאללה מיד אחרי שבעה באוקטובר כי אמריקה עומדת עם ישראל, ולא כדאי להם להתערב במלחמה. ועדיין, עם השנים גדלה בגבול הצפוני מפלצת אימתנית. הרצון לשמר ולטפח שקט הוביל לקונספציה, כרוניקה של התמכרות לשקט, דבר שבלט בכל ממשלות ישראל. לאורך השנים הצמרת המדינית והביטחונית היו שבויות בקו המחשבה הזה. "זו הייתה טעות, אני חשבתי אחרת", אמר כהן. "הבעתי את עמדתי שצריך להתעמת יותר על התשתיות של חיזבאללה", ציין ראש המוסד לשעבר.

אבל בלבנון פחדנו לטפל על אדמת לבנון.
"אני לא יודע אם פחדנו זה המילה הנכונה. נמנענו, נשמרנו, נזהרנו מלתקוף יעדי חיזבאללה לאורך הרבה שנים, עוד רגע 20 שנה, כי לא רצינו עימות".

"היום אנחנו מבינים, ולצערי לא הבנו את זה לפני שבעה באוקטובר, מהו מחיר של שקט שאנחנו קונים לאורך זמן", הדגיש יובל בזק. "במשך 17 שנה נבנו פה איומים וכל מה שאמרנו הוא שחיזבאללה מורתע. גם כשתקף התגובה הייתה ניסיון להכיל. כשאויב מבין שאתה תעשה הכל כדי לא להילחם בו, מרחב הפעולה שלו גדל".

טל בארי מנהל המחקר במרכז עלמא לאתגרי הביטחון של ישראל מצפון, פרט את סדר הכוחות שצפויה ישראל לפגוש בעימות ישיר וכולל. "צבא, סדר גודל של 50,000 אנשים. עם המילואים זה יכול להגיע ל100,000 איש, צבא מאומן מאוד. יש להם חיל רגלים, קומנדו, יחידה ימית, יחידה אווירית. יש להם טילים, ואפילו יחידת הסברה קרבית", תיאר. "לחיזבאללה כעשרת אלפים טילים מדויקים לטווחים שונים. יש להם רדיוס פגיעה של מטרים בודדים".

לצידו של נסראללה, צמרת פיקוד בזרוע הצבאית שמלווה את הארגון עשרות שנים, ובכירים שרובם אנונימיים שעומדים בראש יחידות הלוחמה המרכזיות. "פואד שכר, הוא מהאבות המייסדים", הסביר עילם. שכר, ראש המערך האסטרטגי בחיזבאללה שאחראי על פרויקט דיוק הטילים, הוא שזיהה את הצורך בשדרוג טכנולוגי ביכולות חיזבאללה, והביא אותם לרמה כזו שתאפשר איום חדש.

לצד המימון לארסנל צבאי איראני, הידע מערבי. חיזבאללה מפעיל מערך ריגול במטרה לגנוב טכנולוגיות לשיפור הדיוק של מערך הטילים. עילם, נזכר ברגע בו התגלה למודיעין הישראלי היקף הפרויקט. "עקבנו אחרי דמות שמופעלת על ידי שכר, והצלחנו לגנוב את המכונית שלו. נמצא בה הלפטופ שלו אך הפעיל הצליח לברוח. במחשב אנו חושפים את כל תוכנית הרכש והיכולות של חיזבאללה. לא נתקלנו בעבר ביכולת שנמצאה".

בפועל, חיזבאללה הצליח להסב רקטה פשוטה לטיל מדויק. בהתחלה ניסה להבריח טילים מדויקים ישירות מאיראן דרך סוריה אבל ישראל סיכלה את מרבית המשלוחים. חיזבאללה לא ויתר והבריח רק את רכיבי הדיוק, תוך כדי שהקים תשתית להסבת טילים למדויקים בלב ביירות. "קמה מפלצת, והסיבה היחידה שאנחנו לא יוצאים לפעולות שיכולות להחזיר את יישובי הצפון זה החשש מהרקטות. זה ישתק אותנו, ואנחנו כישראלים לא יודעים לחיות אפילו שלושה ימים בלי חשמל, מים ותקשורת שקורסת", אמר רונן כהן.

הרקטות לא לבד. בעשרות השנים האחרונות עמל הארגון על פיתוח מערך אווירי משלו, המבוסס על כלי טיס בלתי מאוישים שיכולים לשאת חימוש או לשמש כמל"טים מתאבדים. זאת לצד רחפנים שהוסבו לנשיאת חימוש ולאיסוף מודיעין. חלק מיכולות אלה הופיעו במלוא עוצמתן בחודשים האחרונים. "כשאנחנו פועלים נכון, היכולת להתגונן גבוהה. למדנו שלפעמים כדי לשלם מחירים בטווח הקצר לטובת יציבות וביטחון", ביקש להרגיע בזק.

בספטמבר 2006, משלחת בכירים מחיזבאללה בראשות חסן נסראללה הגיעה לאימונים מיוחדים בקוריאה הצפונית. "מה שבנה את חיזבאללה בצפון זה מה שאנחנו קוראים לו המנהרות. מדובר במאות קילומטרים מתחת ללבנון, מנהרות אסטרטגיות בדומה לזו שנחשפה בעזה אבל ארוכות ורחבות בהרבה", סיפר בכר. "רכבים יכולים לנוע שם, גם משאיות, עם אותם טילים בליסטיים. יש עדויות של תושבים שרצו לנסוע לעבודה, אבל גילו שהדרך חסומה. כשהם יצאו מהאוטו לברר למה הדרך חסומה אז יצאו פעילי חיזבאללה שבקרבתם מה שהם הגדירו 'מלוכסני עיניים' והרבה כלי צמ"ה שחופרים. הצפון קוריאנים נמצאים בלבנון שנים רבות, האיראנים הביאו אותם ועזרו לחיזבאללה לחפור את כל המנהרות הגדולות האלה". התשלום בוצע לאו דווקא בכסף, ישנה עדות מ-2014 במרכז עלמא המעידה כי צפון קוריאנים קיבלו 14 מיליון דולר חליפי, בסמים.

חיזבאללה הקים מערך תת קרקעי שכולל סוגים שונים של מנהרות.
"בספטמבר 2018, צה"ל מגלה לעולם שיש לפחות שש מנהרות התקפיות שחפרו אותן קרוב לעשר שנים, מטר אחרי מטר".

ב-2008 היה אמור להיות אמברגו נשק על לבנון, חיזבאללה אמור להיות מפורז ללא נשק, וכבר אז הוא עושה את התוכנית הזו וצוחק על כולנו.
"אז הוא כבר בעיצומה של בנייה של התוכנית הזו. הם צפצפו על כולם, וזה רק אומר משהו בנוגע לכוונות להסכמים מדיניים-דיפלומטיים אחרים שבימים אלה מנסים לדבר על להרחיק את חיזבאללה מדרום לבנון".

איברהים עקיל   (צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12)
צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12

מי שעומד בראש פרויקט המנהרות, ומשמש גם כראש מערך המבצעים, הוא אברהים עקיל. "מדובר באדם שלא יודעים עליו הרבה. מוותיקי חיזבאללה שהיה מעורב בפיצוץ השגרירות האמריקאית בביירות ב-1983. דמות מאוד חשובה לחיזבאללה בהיבט הצבאי, אולי הכי חשובה", תיאר אותו עילם. ההערכה במערכת הביטחון היא שגילו של עקיל, אותו ישראל כמעט הצליחה לחסל וארה"ב אף הציע פרס כספי בתמורה למידע על אודותיו, הוא בערך 65 וכי עדיין משרת בתפקידו. עילם הוסיף כי יש הרואים בו הרמטכ"ל בפועל "אם כי השליטה שלו די מוגבלת".

ויש זרוע נוספת של חיזבאללה: יחידה 910. מדובר באחת מהמובחרות והסודיות של הארגון, ואחריות על פיגועי חוץ ופיגועים נגד יעדים ישראליים ואמריקאיים ברחבי העולם. מי שעומד בראשה ומנהל את מערך הטרור הבינלאומי הוא טלאל חמיה, אחד הטרוריסטים המבוקשים בעולם. "דמות מרתקת, מדור המייסדים של חיזבאללה שהיה יד ימינו של עימאד מורנייה", סיפר עילם. "חמיה התחיל כפקיד בשדה תעופה בביירות, מה שהוביל אותו לידע לא מבוטל על שדות תעופה בביירות. לאחר מכן, השתתף בחטיפת TWA יחד עם מורנייה". כזכור מורנייה שימש כראש הזרוע הצבאית של הארגון עד שחוסל במהלך 2008.

חמיה היה מעורב בפיגועים גדולים, ביניהם הפיגוע בשגרירות הישראלית בבואנוס איירס, הוא נכח במקום והפעיל כוחות בשטח. "היוזמה, התכנון והביצוע של חמיה", אמר עילם. "הוא ניסה לייצר את הפיגוע הגדול ביותר שכלל הטבעה של שלוש ספינות אזרחיות ופיגוע בשלוש שגרירויות במקביל - אך הפיגוע סוכל". למרות שהיה על הכוונת ועל אף מידע מדויק שהגיע לצה"ל, החלטה מדינית מנעה את ניסיון סיכולו.

ובחזרה לשבת השחורה. יממה לאחריה, החל חיזבאללה לתקוף את ישראל. את המערכה מוביל מפקד בכיר בארגון, דמות צללים שעד כה לא נחשפה תמונתו: עלי כרכי, אחראי חזית דרום לבנון. "אחראי על הגזרה החשובה ביותר של חיזבאללה, הדרום שאמורים להגן על לבנון מפני תמרון ישראלי. הוא למעשה אלוף פיקוד דרום של חיזבאללה", תיאר בארי.

והכוחות של כרכי חברו לכוח רדואן, יחידת העילית של הארגון שהתקדמו לגבול הדרומי.
"כוח רדואן היא הכוח המובחר שעשה את כל החטיפות שאנחנו מכירים בשנת 2000 ובשנת 2006. הם 'זורקים אותם' לתא שטח מסוים, ושם הם יודעים לפעול עצמאית גם בלי שרשרת פיקוד".

אחד מהישגים המשמעותיים ביותר של צה"ל בלבנון מאז שבעה באוקטובר היא סיכול וסאם אל טוויל, מפקד המבצעים של יחידת רדואן. "חוסל בכפר שלו, 20 ק"מ מהגבול. זה ממש אמירה של מי שחיסל אותו, שלח מסר שהוא היה שם", המשיך בארי.

מי שנמצא על הכוונת של ישראל כבר שנים, ופגיעה בו עשויה להיות פגיעה אנושה לכוח המיוחד הוא הייתם עלי טבטבאי, מפקד כוח רדואן. "הוא מצא עצמו ביחידה 3800, שעוזרת למליציות העירקיות ולחות'ים. ב-2019 הגיעו אינדיקציות שהגדירו אותו כאחראי תיק הפלישה, כנראה מדובר במפקד יחידת רדואן".

הייתם עלי טבטבאי (צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12)
צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת 12

הוא שנים אנונימי, ב-2016 פורסם קלסתרון על ידי ארצות הברית. הוא הוגדר כטרוריסט בינלאומי בעל סיווג מיוחד.
"במאי 2023 היה מפגן מאוד גדול של חיזבאללה. יחידת רדואן הציגה את יכולותיה והיה טקס. בטקס הזה יורשו המיועד של נסראללה, סיד האשם צפי אלדין, מגיש את הקלאצ'ניקוב המסורתי של עימאד מורנייה לבחור הזה. אנחנו בוויכוחים ודיונים מי זה הבחור שזכה לכבוד כזה. אנחנו גילינו את הקלסתרון, ומאוד קשה להתעלם מהדמיון הזה".

על אף כל הכוח המקיף את נסראללה, ככל הנראה שהוא נותר האתגר הגדול ביותר. "חד משמעית שהוא צריך למות. היינו צריכים לעשות זאת מזמן. הדומיננטיות שלו, הכריזמה והיכולת כאלו שמהווה איום אסטרטגי על ישראל", אמר עילם. ועדיין, לא בטוח שנסראללה רגוע מהמעקב הישראלי. "הוא צריך לדאוג, נאמר זאת כך", אמר כהן. "אני חושב שהוא דואג, מניח שאנחנו בעקבותיו ושנרצה לחסל אותו. הוא מניח שמדינת ישראל יכולה להפתיע ולכן הוא חי כפי שחי".

חיזבאללה היום, יריב יותר קשה ומאתגר?
"הוא יריב קשה, מאתגר, שנוכל לו אם נרצה. אני רוצה להעריך אבל לא לנחש שהוא איננו רוצה עימות כולל עם מדינת ישראל. גם הוא יודע שהוא ארגון טרור חזק, אבל אנחנו חזקים יותר. יש לנו יכולת צבאית עודפת בסדרי גודל מעל מה שיש לארגון הזה, וצריך לומר לו את זה ביושר: Don’t. אנחנו יכולים להיפרע מהארגון הזה צבאית, העניין הוא עניין של החלטה אסטרטגית".

יש לנו אלטרנטיבה אחרי שבעה באוקטובר?
"אני חושב שלא".