בשנים האחרונות, בעקבות העליה במודעות לנושאי בריאות וסביבה, אחד הויכוחים המתנהלים בין מגדלי פירות וירקות נוגע לחומרי הריסוס בהם משתמשים תוך כדי הגידול. בתחקיר "זהירות, ירקות" שישודר הערב (חמישי) ב-21:00 הנושא עולה לדיון לאחר שבמספר סוגים של פירות וירקות הנמכרים ברשתות המזון הפופולאריות נמצאו שאריות של חומרי הדברה מזיקים בכמויות החורגות מהתקן המותר.

משרד החקלאות: הגוף יכול להתמודד עם כמות קטנה של רעלים

אין תמונה
"הויכוח הוא בין החקלאות האורגנית לקונבנציונלית". מתוך הסרט "זהירות ירקות"

"אי אפשר להגיד שאנחנו בקטסטרופה אבל התגלו כמה פאולים שצריך לתקן וחריגות שלא אמורות להיות במערכת שקופה ואמינה מול הצרכן", אומר העיתונאי אביב לביא. עוד הוא מסביר שלכל ירק או פרי שנמכר לנו הצרכנים, יש הגדרה של ריכוז חומרי הדברה המותר על פי התקן אותו מאשר משרד החקלאות ומכאן נובעת הבעיה: "בכמה וכמה מהמקומות שנבדקו, כולל רשתות השיווק הגדולות, התגלו חריגות מהתקנים האלה, אפילו חריגות מדאיגות בחומרים מאוד בעייתיים, חלקם אמור לצאת משימוש בשנים הקרובות, זה תהליך שקורה בהדרגה".

על אף שאותם חומרים מזיקים אמורים להיפסל לשימוש בעתיד הלא רחוק, לביא מסביר שמדובר במחלוקת עקרונית בין אנשי מקצוע וגישות שונות גם לגבי החומרים הנמצאים בתוך התקן: "זה בעצם הויכוח בין החקלאות הקונבנציונלית, שמשתמשת בחומרי ריסוס כימיים, לבין החקלאות האורגנית. הגישה של משרד החקלאות אומרת 'קצת רעלים בכל יום בכל פרי או ירק למשך שנים זה משהו שהגוף יכול להתמודד איתו ולא גורם נזק'. הגישה האחרת אומרת יש נזק מצטבר".

 >> החקלאי ריסס במשך שנים את התוצרת שלו - והורעל

כל הפרטים ישודרו במסגרת הסרט "זהירות, ירקות", הערב ב-21:00, ערוץ 2