מנגנון הפחד של הילדים: מהרגע שהבאנו את ילדנו לאוויר העולם, אנחנו רוצים את הכי טוב עבורם. להגן עליהם מפני כל סכנה, וברגע שאנחנו נתקלים בילד מפחד, האינסטינקט שלנו הוא לנסות לקחת לו את הפחד. בעוד שאנחנו חושבים שהמשימה של ההורה הטובה היא להפוך את הילד המפחד לכזה שלא, המטרה היא לגמרי הפוכה.

במהלך האתגרים השונים ב"מבחן ההורים הגדול" (מוצ"ש אחרי החדשות, קשת 12) ראינו כיצד הילדים שונים מתמודדים במקרים מסוימים עם הדבר ששמו "פחד"; בין אם באתגר קיר הטיפוס ובין אם באתגר קיר הבנג'י. עינת נתן הייתה שם יחד עם דני פרידלנדר, והם ליוו את ההורים ונתנו את עצתם במהלך הצפייה בקטעים באולפן. 

כעת, מנחת ההורים המובילה בישראל, מרחיבה על הנושא בסדרה המלווה של "מבחן ההורים הגדול" ב+12 ומסבירה כיצד עלינו כהורים לפעול. "פחד זה דבר", פותחת את דבריה, "הוא נולד כדי לשמור עלינו מהממותה שתטרוף אותנו, מהסכנות שיארבו לנו. אם אנחנו מסתכלים על פחד כמנוע טוב שאמור לשמור עלינו, אנחנו צריכים להיות ערוכים להכיל את זה? לשאול שאלות ולא לנסות לטשטש את זה?".

>> לצפייה בפרק המלא של "להיות הורים יותר טובים" עם עינת נתן ב+12

  1. הטעות הגדולה
    כשאנחנו מנסים להרגיע את אותו ילד, לפעמים הטעות שלנו היא לתת לאותו פחד לעבוד בדיפוזיה אלינו ההורים - ולהוציא אותנו מהתפקיד של המקום הבטוח, זה שאתה יכול לסמוך עליו.
  2. התחושה המתבקשת
    הדבר הראשון שילדנו מבקשים כשהם מפחדים, או חווים חרדה, זה לקבל את התחושה שהם מובנים. "בלי שנתת לילד את התחושה שהבנת את הדבר אתה לא יכול להתקדם כהורה", אומרת נתן.
  3. הסיפור
    עלינו לשמוע את הסיפור של ילדנו. את מה שהם מרגישים, אם אנחנו פשוט דוחפים אותם, דורשים מהם שיפסיקו לפחד, או מקטינים את אותה תחושה, לא נתנו לילד תחושה שאנחנו איתו, כי אנחנו לא, זאת לא אותה מטרה. כל הורה שהשיג את מטרתו ולא הצליח לתת מקום לפחד של הילד, ההישג הוא שלו בלבד.
  4. להקשיב לתחושת בטן
    אנחנו רוצים ללמד את ילדנו שעוד לא יודעים לבטא את הפחד במילים להקשיב לתחושות שלהם. לאם הבטן שלהם מתהפכת, אם הלב דופק, אנחנו לא רוצים להגיד להם אתה צריך או לא צריך לפחד, אלא לבדוק מה מערכת ההפעלה שלהם אומרת.
  5. הגברת פחד וחרדה
    יש התנהגויות של הורים היכולות להגביר פחד וחרדה אצל ילדים. לדרוש איפוס מידי, לתת לחרדה בראש, שם אנחנו נפרדים מאינטואיציות. אותו ילד שחינכו אותו כמו חייל לא להקשיב לבטן שלו עשוי להימצא בסכנה הכי גדולה ולא להיות מסוגל לשמור על עצמו.