mako
פרסומת

הקשר בין ספורט לחלבון: כל מה שמתאמנים צריכים לדעת

מתי כדאי לצרוך חלבונים, איזו כמות עדיפה ואילו סוגי חלבון הם המומלצים ביותר? אספנו את התשובות לשאלות הכי בוערות בתחום הכושר והתזונה, שכל מי שעוסק בפעילות ספורטיבית מוכרח להכיר וליישם בשגרה היום יומית

מיכל ישראלי
makoדנונה PRO
פורסם:
אישה מתאמנת בפילאטיס
צילום: Syda Productions, shutterstock
הקישור הועתק

רבים מאיתנו מנצלים את הזמן שהתפנה לנו לאחרונה לאימונים ביתיים - בין אם אנחנו ממשיכים את העבודה שכבר עשינו בחדר הכושר או שאנחנו פותחים בדרך חדשה של כושר ובריאות. כך או כך - לחלבונים יש משמעות אדירה עבורנו. החלבונים כמובן חשובים עבור כל אדם, גם למי שאינו עוסק בפעילות ספורטיבית, זאת משום שהם לוקחים חלק חשוב בבניית הגוף והם בנויים מחומצות אמינו שאת חלקן הגוף מייצר בעצמו וחלקן - הוא מקבל מהמזון שאנחנו אוכלים. הנה כמה עובדות בתחום החלבונים והתזונה ששווה להכיר:

מתי כדאי לצרוך חלבונים?

חשוב לשלב מנת חלבון בכל ארוחה, כחלק מהתפריט היומי. כמו כן, כדאי לתת עדיפות לצריכת חלבון ממזון, לפני שאתם ניגשים להשלים את החוסרים עם תוספים, משום שחלבון מתוסף אינו מכיל ערכים תזונתיים נוספים, בעוד שחלבון ממזון מכיל במקרים רבים ערכים נוספים כמו סידן.

גבר אוכל יוגורט
חשוב לשלב מנת חלבון בכל ארוחה | צילום: ALPA PROD, shutterstock


כמה חלבון חשוב לצרוך?

בין 0.8 ל-1.5 גרם חלבון לק"ג הינה כמות מספקת במרבית המקרים ובהתאם לאורח חיים ולפעילות הגופנית אותה מבצעים. ההמלצה היא אינדיבידואלית ותלויה במשתנים כמו גיל, משקל, רמת פעילות גופנית ומצב בריאותי. אבל בממוצע, על החלבונים להוות כ-15%-20% מצריכת הקלוריות היומית שלנו.

באיזה אופן ניתן לצרוך חלבונים?

רבים מאנשי המקצוע בתחום הספורט והתזונה ממליצים על צריכת חלבונים ביחד עם פחמימות. זאת מפני שפחמימה מפרישה אינסולין שמסייע לספיגת חלבון. אכילה של חלבונים בשילוב פחמימות לאחר האימון תעזור להתאוששות מהירה יותר.

מתאמנת אוזניות
אכילה של חלבונים בשילוב פחמימות לאחר האימון תעזור להתאוששות מהירה יותר | צילום: shutterstock: Subbotina Anna
פרסומת

אילו סוגי חלבון מומלצים לתזונה מאוזנת?

איכות החלבון תקבע באמצעות 2 פרמטרים:
1. האם החלבון הוא חלבון מלא, אשר מכיל את כל חומצות האמינו?
2. האם החלבון בעל ערך ביולוגי גבוה - אחוז חומצות האמינו החיוניות שבו גבוה?

חלבון מן החי הוא חלבון מלא עם ערך ביולוגי גבוה. לעומת זאת, חלבון מן הצומח ברוב המקרים לא יהיה חלבון מלא עם ערך ביולוגי גבוה וכדי להשיג זאת נצטרך לשלב בין דגנים לקטניות וזרעים.

דנונה פרו על רקע מטבח
דנונה PRO מהווה פתרון זמין, נוח וטעים לצריכת חלבון גבוהה | צילום: Melinda Nagy, shutterstock

ישנם גם מזונות מועשרים בחלבון, כמו יוגורט דנונה PRO, שלמעלה מ-20% מהקלוריות שלו מגיעות מחלבון והוא מכיל בין 10-21 גר׳ חלבון ליחידה. לכן, יוגורט דנונה PRO, אשר בעל מרקם עשיר וסמיך, מהווה פתרון זמין, נוח וטעים לצריכת חלבון גבוהה יותר מאשר שאר היוגורטים.