הערב (חמישי) ב-21:00 תשודר הכתבה "זהירות ירקות". גלית גוטמן יצאה לפגוש חקלאים אורגנים וקונבנציונאלים, מומחים לרעלים ומפקחים כדי לברר איזה חומרים מסוכנים מכילים הירקות והפירות שאנחנו אוכלים והאם הם באמת טריים כמו שמספרים לנו. הממצאים התגלו כמטרידים במיוחד נוכח רשימת ההדברות המזיקות שנותרות על הסחורות שבסופו של דבר מגיעות למדפים בכל רשתות השיווק.

החקלאים מספרים שהם עומדים בתקנים, אבל המפקחת על החקלאים הקונבנציונאליים והאורגנים כאחד, מבהירה שטענתם לא מדויקת: "אי אפשר להגיד שלא נשאר שום דבר. יש מונח שנקרא 'מנה יומית מקובלת', כלומר מנה שלא גורמת לבן אדם שצורך אותה יום - יום במשך כל חייו לשום נזק", היא מסבירה.

"הרעלים נמצאים באופן קבוע בפירות ובירקות"

זהירות ירקות (תמונת AVI: mako)
"חומרי הריסוס נשארים בגוף במשך שנים" | תמונת AVI: mako

גיא רילוב, לעומת זאת, חושב אחרת ממנה: "אני בשוק מעניין 'המנה המומלצת', אני לא שמעתי על דבר כזה. בימי הביניים נתנו רעלים כדי להרוג אנשים והיום הם נמצאים באופן קבוע בפירות וירקות", הוא אומר. רילוב מכיר מקרוב את הנושא כחקלאי ותיק - הוא החל כחקלאי קונבנציונאלי עד שבעצמו הורעל מזרחן אורגני, שהיה חלק מחומרי הריסוס בהם השתמש כדי לגדל את התוצרת שלו: "קיבלתי הרעלה של זרחן אורגני, שזה חומר שכיח בחקלאות הרגילה. כתוצאה מזה החלטתי שאני בתור חקלאי, אפילו ברמה האגואיסטית, מפסיק עם הסיפור הזה לתמיד". גיא מספר שמאחר ובאמצע שנות ה-80 לא הייתה המודעות שקיימת היום לנזק שיכול להיגרם, אבל אחרי אותו אירוע מכונן הוא הסב את כל המשק שלו לאורגני באופן מיידי.

למרות הנזק הרב שנגרם לו והעלייה במודעות בקרב הציבור, אותו זרחן ממנו הורעל רילוב עדיין מהווה חלק בלתי נפרד מהארסנל הקבוע של החומרים בו משתמשים החקלאים הקונבנציונלים, או כפי שהוא מכנה אותם 'החקלאים הכימים': "זה לא החומר היחיד הבעייתי. יש גם הורמונים, קוטלי עשבים, דשנים ועוד ואני מקווה שזה ישתנה. היום כבר יודעים שהחומרים האלה יכולים להישאר שנים בקרקע, בירק או בגוף האדם", הוא מסביר.

קבוצות רכישה של ירקות: הפתרון להוזלת מחירי הירקות האורגנים

פאולה רוזנברג על הארוחה המשפחתית (תמונת AVI: mako)
"קבוצות רכישה יכולות להוזיל את המחיר". פאולה רוזנברג | תמונת AVI: mako

לא מעט אנשים המודעים לערך המוסף שיש במעבר לצריכת פירות וירקות אורגנים, טוענים שהמחסום שמונע מהם לעשות זאת הוא המחיר כיוון שזה 'אוכל לעשירים בלבד'. גיא טוען שהבדלי המחירים עומדים על כ- 30 אחוזים שכל משפחה יכולה לחסוך אם תקנה את הכמות שהיא צורכת בלבד ולא תשאיר עודפים שילכו לפח. 

פאולה רוזנברג, מומחית לתזונה, מסכימה איתו ומדגישה שעל אף שגם הגידולים האורגנים לא חפים מריסוסים הם במצב הרבה יותר טוב: "אם זאת לא האופציה הכי טובה זה בטוח האופציה הפחות גרועה", היא אומרת ומביאה פתרון משלה למחירים הגבוהים של הסחורות האורגניות - קבוצות רכישה: "יש מגמה מתפתחת של קואופרטיבים. אנשים קונים בקבוצה ומתחלקים בתשלום, לפעמים זה מוזיל את המחיר עד כדי כך שהוא נמוך יותר אפילו מסחורה רגילה".

הכתבה "זהירות, ירקות" תשודר הערב ב-21:00, ערוץ 2