לקראת יום השואה המתקרב, ישודר הערב (22:00) הסרט "שני אסמים". חיים הכט מביא את סיפור הטבח בעיירה הפולנית יודוובנה, בה התקבלה בקור רוח, במהלך ישיבת מועצה שגרתית, הההחלטה לסיים את חייהם של 1600 יהודים שגרו במקום. ההנחיות היו ברורות: היכן לאסוף אותם, איך להוביל אותם לאסם, ואיך להעלות אותם באש ולשרוף אותם בעודם בחיים.

אין תמונה
היהודים נאספו באסם ונשרפו בעודם בחיים

עדויות של חברי העיירה הנוצרים חושפות את הזוועה שהתרחשה במקום: הזעקות של האנשים תוך כדי שהם עולים באש, הילדים הקטנים שהובלו למותם, הריח הנוראי שפקד את העיירה והמוזיקה שנשמעה ברקע כדי לרכך את האווירה. הכט בודק איך דבר כזה יכול היה להתרחש עוד לפני שהכריזו הגרמנים על "הפתרון הסופי" ומסביר שלא מדובר במקרה יוצא דופן: "באותה התקופה הייתה תחושה שדמם של היהודים הותר - אתה יכול להרוג ואתה יכול גם לא, הבחירה בידך".

"יש לנו את היכולת למעשי חסד מופלאים אבל גם את היכולת המפלצתית להרוג"

אין תמונה
היהודים נאספו באסם ונשרפו בעודם בחיים

בשנה שעברה פרסמו חוקרי "יד ושם" עשרות סיפורים דומים שהתרחשו בעיירות אחרות, מה שהזכיר לנו פעם נוספת את רוח התקופה: "מה שקרה ביודוובנה לא היה מקרה יוצא מהכלל - זה היה הכלל", אומר הכט. מבין יהודי המקום היו רק ניצולים בודדים: "הם הצליחו לברוח כי פולנים שאלוהים היה בליבם, ולא שטן, הזהירו אותם והודיעו להם שמחר הולך להתרחש משהו נורא", הוא אומר, "בתור בני אדם יש לנו את היכולת למעשי חסד מופלאים ויש לנו גם את היכולת המפלצתית להרוג".

אחד המשתתפים בסרט הוא פרופסור שבח וייס, יו"ר הכנסת לשעבר שלימים מונה גם לשגריר ישראל בפולין. וייס מכיר את הסיפור מקרוב: הוא ובני משפחתו הוחבאו על ידי פולנייה מקומית באורווה שבחצר ביתה. במהלך כהונתו הוא הופתע לקבל מכתב מבחור בשם יאן גורל מבוריסלאב, שהתגלה כנכד של האישה שהצילה את חייו. וייס זכה לסגור מעגל ולהעניק לנכד שלה תעודה המכריזה על סבתו המנוחה כחסידת אומות עולם.

הסרט "שני אסמים" ישודר הערב ב-22:00 אחרי "עובדה"