הערב ב"עובדה" (21:00) רוני קובן מביא את סיפורן של נשים שחלו בסרטן ולא טופלו כראוי בגלל גילן הצעיר. אחת מהן היא גליה קדרון בת ה- 37, שמספרת איך התחיל המאבק שלה: "הלכתי לכירורג שד והוא אמר שהוא לא מרגיש כלום - 'תחזרי בגיל 40'. כמובן שיצאתי מאושרת, זה מה שרציתי לשמוע". אבל לא כך נגמר הסיפור - שלושה שבועות לאחר מכן היא החלה להרגיש כאב באיזור, אבל גם הסימן הזה לא הספיק: "רופא אחד אמר לי שכואב זה מצוין כי סרטן לא כואב, רופא אחר אמר 'לפי התחושות שלי זה שום דבר אבל תבקשי מרופא המשפחה מעקב'. אף אחד לא אמר 'את חייבת ללכת לכירורג שד', רופא המשפחה הפנה אותי לאולטראסאונד ומהיכרותו עם המערכת הוא סימן את זה כדחוף, הוא ידע שאחרת ידחו את זה בכמה חודשים".

"אנחנו שקופות"

לפני מספר שנים צוות "עובדה" הציג את סיפורן של אמא ובת שחלו בסרטן. מספר ימים אחרי השידור הגיעו לרוני קובן טלפונים ממספר נשים, ביניהן גם גליה, שהסבירו לו שהוא מפספס את הנקודה: "בישראל כל אישה מתחת לגיל 50 שחולה בסרטן השד שקופה לגמרי", הן אמרו לו. "אנחנו מראים כמה סיפורים דומים של נשים שאומרים להן 'את צעירה מדי, תבואי עוד שנתיים שלוש', אצל כמה מהן זה כבר שלח גרורות", אומר רוני.

בעקבות הכתבה התברר שהמצב אפילו קשה יותר ממה שחשבו: כ-30 אחוז מהחולות הן מתחת לגיל 50 ומדי שנה נרשמים כ-1200 מקרים כאלה. קובן מסביר איך המסגרות הבירוקרטיות הופכות את הנושא לכואב הרבה יותר: "הדבר הכי כואב זה לראות את המפגש של האזרח התמים מול הקיר האטום של הבירוקרטיה, יש רופאים שאומרים זה עניין של כסף - הרי אם יחליטו להכניס עוד קבוצת גיל לסל זה עוד בדיקות אולטראסאונד וממוגרפיות. אנחנו שומעים כל הזמן איך קופות החולים מנסות להקשות בדרך לבדיקה וזאת הבעיה".

עוד ב"עובדה":

"הרופא אמר לי שאם הייתי מתעקשת הוא היה שולח אותי להיבדק"

גליה מספרת שבאופן שוטף פונות אליה הרבה נשים שזקוקות לעזרה כי הן לא יודעות מה האופציות שלהן: "הן אומרות לי 'הרגשתי גוש - מה אני עושה עכשיו?', בגלל שאין מודעות, הן לא מכירות את המושג 'כירורג שד'. מבחינתנו כל אישה מגיל 25, כמו שהיא הולכת לרופא נשים ושיננית באופן שוטף, צריכה להיבדק פעם בשנה". הקשיים שמעמיסה המערכת מונעים מאותן צעירות לטפל בעצמן, וזה הדבר שגליה וחברותיה שואפות לשנות: "כשחזרתי לכירורג שאמר לי שאין לי כלום הוא אמר 'אם היית מתעקשת הייתי שולח אותך' - איך אני אמורה לדעת להתעקש? ובהרבה מקרים גם זה לא עוזר - מערימים המון קשיים בדרך על מה שאמור להיות הכי טריוויאלי". 

הכתבה המלאה תשודר הערב ב"עובדה", 21:00, ערוץ 2