"אני מודע לאפשרות שיש מצב שאני אשרף אחרי שהתכנית הזו תעלה", פותח ואומר יותם יזרעאלי, האיש שעורך חתונות בלב הפריים טיים בטלוויזיה של ישראל. מאז עליית "חתונה ממבט ראשון" (הערב ב-21:00 בערוץ 12 ובהמשך בכל יום רביעי), סביר להניח שהבחירה שלו לקחת על עצמו לערוך טקס חתונה לחתן וכלה שזה עתה נפגשו לראשונה תחת החופה, סיקרנה גם אתכם.

למה שתישרף?
"כי אני לוקח בחשבון את האפשרות שיכולות להיות גם תגובות ביקורתיות לבחירה הזו, ולא שיש לי בעיה עם ביקורת, אבל סביר להניח שלא מעט אנשים ירימו גבה לגבי מהות הפורמט הזה".

ובכל זאת הסכמת להיכנס לפרויקט הזה.
"נכון. אני חייב להודות שהיו לי לא מעט תהיות וחששות בהתחלה. בראש ובראשונה זה נשמע לי ציני, שלא לומר ממש לא קשור לחיי היום יום שלי, הרחוקים מאד ממושגים כמו תוכניות ריאליטי ורייטינג, מה גם שזה באמת לא קשור לאיך שאני תופס את עצמי או לאופן בו הסביבה שלי תופסת אותי. אבל אחרי מפגשים מעמיקים עם ההפקה, ואחרי שחקרתי והבנתי לעומק את הפורמט הצלחתי לראות גם את החשיבות שבכך והבנתי שאני הולך על זה".

מה החשיבות?
"קודם כל זו הייתה הזדמנות מקצועית עבורי - כמי שעורך חתונות וטקסים הייתה לי אפשרות לחבר טקס חדש, בזווית אחרת, עם ירידה לדקויות שונות וחדשות. זה מאד סיקרן אותי. אך מעבר למקום האישי שלי, אני חושב שהתוכנית הזו חשובה בכך שהיא מעלה לדיון הציבורי שאלות מאד חשובות שכדאי שיעלו, כגון איך אנחנו תופסים אהבה, מה זאת אהבה בכלל ומה מקומו של מוסד הנישואים בעידן שלנו. שלא נדבר על כך שלראשונה מצטלמת חתונה לא אורתודוקסית בפריים טיים, וגם לזה יש ערך".

למרות החששות, התגובות שקיבל יזרעאלי בעקבות שידור פרק הבכורה של התכנית היו טובות. "חלק הופתעו פתאום לראות אותו על המסך", הוא אמר, "מישהו אמר לי שאני היחיד שנראה רגוע בתוך כל הטירוף של הסיטואציה, שזו בעיני אבחנה משעשעת".

יזרעאלי לא משתייך לשום זרם או מגזר ולכן מגדיר את עצמו כטיפוס היברידי. הוא בן 36, נשוי ואב לארבעה, חוקר דתות, כותב, מעביר הרצאות וכן, גם עורך טקסי חופה וקידושין. עם המסורת היהודית הוא מנהל דיאלוג בלתי פוסק. "אני חובש קסקט - לא כאקססורי אופנתי אלא ככיסוי ראש, אני אדם מאמין ונמצא בהתדיינות מתמדת עם עולם ההלכה. התורה והמצוות הם לגמרי קנה המידה שאני חי על פיו, ועדיין אני פותח את עצמי לדרכים נוספות ולחשיבה אחרת", הוא מסביר.

בשנים האחרונות הוא לימד בישיבה החילונית של בינ״ה, המבקשת להחזיר למרכז הבמה את ערכי הערבות ההדדית והסולידריות החברתית בתרבות היהודית, היה מנהל התוכניות של עלמא-בית לתרבות עברית, יצר מופעי פרפורמנס הנוגעים למדרש ותפילה, והעביר מאות סדנאות במסגרת בתי המדרש הפלורליסטיים, שמטרתם לאפשר מפגש בין קבוצות שונות בחברה באמצעות לימוד משותף וקשוב למקורות וכן, גם עורך טקסי חתונות מטעם ארגון הויה.

"ארגון הויה הוא בעצם ארגון שמאפשר לבני הזוג לבנות את טקס החתונה שלהם לפי הצרכים והרצונות שלהם, טקס חתונה טיילור מייד", הוא מחייך. "כדי להתחתן בחתונה יהודית על פי ההלכה אין צורך ברב, ובהויה העיקרון המנחה מהבחינה הזו הוא שהזוג לוקח אחריות על המעמד המיוחד שלו, וזה לא דבר מובן מאליו במציאות החברתית והפוליטית בישראל. בארגון יש עשרות מחתנים ומחתנות עם תפיסות עולם שונות, כשהדומה הוא שכולם מייצגים צדדים שונים של היהדות היפה שכולנו רוצים לראות. בטקסים שלי, מלבד נוסח הכתובה שהזוג בדרך כלל מנסח בעצמו, הטקסים שאני עורך הם הלכתיים לגמרי על פי עיקר הדין ואני תמיד שואף לשלב בטקס את הברכות המסורתיות. אני נפגש עם הזוג לפחות פעמיים לפני החופה, אני לומד להכיר אותם ואנחנו לומדים ביחד את מהות הטקס, מקורותיו ומשמעויותיו. כך שהמפגש איתם תחת החופה הוא בעצם המפגש הכי קצר שלנו".

"יש בתוכנית פוטנציאל גדול עבור מי שבאמת מחפש זוגיות"

ההפקה לא נאלצה לעבוד קשה על מנת להגיע ליזרעאלי, המחתן לא מעט זוגות מדי שנה וההצעה תפסה אותו אמנם לא מוכן, אבל נכון. נכון לשמוע. "התגובה הראשונה כשפנו אליי מהתכנית הייתה זעזוע. הדבר הראשון שעלה לי בראש היו תכניות ריאליטי טראשיות, למרות שהם התעקשו כל הזמן שזה דוקו-ריאליטי ולא ריאליטי - שני מושגים שמיותר לציין שלא ממש עמדתי על ההבדלים ביניהם. זה נשמע לי בעיקר זול וציני. אבל אז המפיקה שלחה לי לינקים לתכניות בחו"ל, צפיתי בעונה האוסטרלית ואני חייב לציין שהתרשמתי לטובה, באופן מפתיע אפילו. ראיתי שההפקה ניגשת לנושא בצורה מאד מכובדת ולא צינית. מעבר לרמת המקצועיות, המשלבת אנשי מקצוע בכירים בתחומם, הבנתי שיש פה גם פוטנציאל מאד גדול עבור המשתתפים שבאמת מחפשים זוגיות אמיתית".

יותם יזרעאלי (צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון")
יזרעאלי באחד מטקסי הנישואים בתוכנית | צילום: מתוך "חתונה ממבט ראשון"

כחוקר בנפשו, המשיך יזרעאלי את התחקיר לפני שהחליט להגיד איי דו. הוא נפגש עם במאי התכנית ("איש מקסים ומתוק, שמיד התיידדתי איתו") וצוות ההפקה, ובמהלך המחקר שלו הוא הגיע אפילו עד לעורך הטקסים בקאסט האמריקאי על מנת להתייעץ ולשמוע את דעתו על הפורמט. "הוא אמר לי שהיו לו את אותן הדילמות בדיוק, אבל הוא גם האיר לי פנס חשוב בתהליך, שבעצם התוכנית הזו מאפשרת להעלות שאלות מהותיות שחשובות כל כך לשיח הציבורי על אהבה ונישואין, ושהדיון הזה - בלי להיכנס לאפולוגטיקה, חשוב כדיון".

הדבר האחרון שהוא עשה לפני שהסכים להשתתף, כיאה לסלב שהוא אולי עתיד להיות, היה להציב שני תנאים מקדימים. האחד, שהטקס לא יהיה הלכתי בשום צורה, והשני, לפגוש את בני הזוג בנפרד לפני החופה.
"בתוכנית אני עורך טקסים עם סממנים של טקס יהודי, כי בכל זאת זה פורמט ישראלי, אבל הם לא הלכתיים. ישנם סממנים של אסתטיקה ומנהגים מהיהדות כמו חופה, כיפה, ברכה על היין ושבירת הכוס, אבל אין פה כתובה, אין קידושין, אין שבע ברכות ובקיצור אין כאן נישואים כדת משה וישראל. הסיבה העיקרית הייתה שאם הקשר לא יצלח, הזוגות האלה לא יצטרכו להתגרש לפי ההלכה, מה שיהפוך את התהליך למורכב הרבה יותר". את התנאי השני שלו ההפקה דחתה, מתוך הקנאות לשמור על האנונימיות של הזוגות. "רציתי לתת לזוגות המתחתנים עוגן קטן של בטחון - כשהם נכנסים לחופה בהתרגשות מטורפת, רציתי להיות מישהו מוכר עבורם. כשדחו את הבקשה שלי שאלתי את עצמי אם בכל זאת אוכל להיות שם עבורם גם בלי לפגוש אותם לפני, והתשובה היתה חד-משמעית כן״. וכך יזרעאלי החליט שהוא בפנים.

ועכשיו שהתוכנית עומדת לעלות, מה נותר מהחששות שהיו לך?
"אני חייב להודות שגם עכשיו יש לא מעט חששות, בעיקר מהזיהוי שלי עם פורמט ריאליטי. נכון שמדובר בסופו של דבר בכמה דקות מסך, אבל אני מודע לכוח וליכולת ההשפעה של תוכניות פריים טיים. אני גם מודע לכך שהתגובות מהסביבה שלי, מהקולגות שלי, יכולות להיות מאד ביקורתיות. את חלקם בחרתי לשתף בהחלטה להשתתף בתכנית ואותן שאלות שעלו אצלי עלו גם אצלם. זה, אגב, דווקא חיזק אותי, כי הבנתי שכנראה הן באמת צריכות לעלות בשיח הציבורי".

מה דעתך על הנחת היסוד בתכנית, שאהבה זה בעצם דבר מדעי?
"זו אכן שאלה פילוסופית מרתקת. אחד החוקרים שהתגייסו לתוכנית הזו הוא חוקר בעל שם בינלאומי, פסיכולוג שחוקר רגשות ואהבה ששמו הולך לפניו, כך שבאמת הייתה פה חשיבה של טובי המומחים וזה סיקרן אותי מאד. אני אוהב מדע, אני מעריץ מדע, אני לא חושב שהמדע יכול לפתור הכל אבל אני כן חושב שהזווית שיש לו להציע בנושא הזה מאד מעניינת. יש המון זוגות שנפגשים היום בצורה 'רגילה' ואז מתגרשים על רקע של חוסר התאמה מוחלט, אז אולי דווקא למדע יש דרך מעניינת ללמד אותנו על החיבור הזה בין שני אנשים".

בכלל הפרשנות שלנו לאהבה היא בעייתית, טוען יזרעאלי. "התפיסה שלנו על אהבה היא לא מדויקת, ואפילו די אינפנטילית. היא מושתתת על כל מיני תבניות פופולריות, על תפיסה פוסט-רומנטית שהוליווד, כמשל, מנסה ללמד אותנו בדרכה הבעייתית משהו, וכל זה קורה בתרבות שמקדשת את האינדיבידואל מחד, וסיפוק רגשי מהיר מאידך. אבל אהבה זה לא אוסף של רגשות נעימים. מה שאנחנו תופסים כאהבה זו לא באמת אהבה".

"ההתמסרות של המשפחות והמשתתפים ריגשה אותי"

יזרעאלי מעיד שהוא עצמו אולי לא היה משתתף בפורמט כזה, אבל הוא חושב שהמשתתפים שכן בחרו בכך הם "מטורפים ואמיצים". מבחינתו, יש להם הרבה יותר מה להרוויח מאשר מה להפסיד. גם החוויה שלו, שלוותה בלא מעט חששות, התגלתה כחיובית להפתיע. "יכולת ההתמסרות של המשתתפים ריגשה אותי מאד. ולא רק שהם התמסרו לחלוטין, גם המשפחות שלהם והחברים שלהם התמסרו וקשה להסביר במילים את ההתרגשות שקרתה שם. לא ציפיתי שאתרגש ככה. חופה זה תמיד משהו מרגש, אז תכניסו לזה את כל רמות האדרנלין של הסיטואציה המיוחדת בה היא נעשתה, ואני יכול להבטיח שאף עין לא נשארה יבשה - מאחרון הברמנים ועד המפיקים בחמ"ל".

כמי שהיה באותו קו עם הזוגות במפגש הראשוני שלהם מתחת לחופה, מה אתה יכול לספר על התגובה שלהם?
"האמת שחוץ מזוג אחד שנראה מבולבל ודרוך, רוב הזוגות כשראו אחד את השני על פניו נראו שהם מאד שמחו לגלות שזו הבחירה שנעשתה עבורם. אני זוכר שזה הדהים אותי, שלפחות מבחינת רושם חיצוני החוקרים עשו עבודה טובה".

איזה טיפ אתה יכול לתת לזוגות הטריים?
"הטיפ הכי חשוב שאני יכול לתת להם זה שיסמכו על ההחלטה שקיבלו. כמו שהם התמסרו לכל אורך התהליך עד שהגיעו לחופה, שימשיכו להתמסר גם בזוגיות ושייתנו לה צ'אנס. אין באמת מתכון לאהבה, אין דרך אחת ואם הגעתם עד כאן, תנו הזדמנות".


יותם יזרעאלי הוא חוקר, כותב, יוצר ומרצה בנושאי יהדות, תרבות ודתות. יזרעאלי נבחר להיות עורך טקסי הנישואין בתוכנית הריאליטי הנועזת "חתונה ממבט ראשון" שתשודר בקשת הערב ב-21:00 בערוץ 12, ובהמשך מדי רביעי ב-21:00