"לקח את הפיל שבחדר, וזיקק הומור משובח": התגובות המרגשות שקיבל חנוך דאום לאחר שידור הפרק
אתמול שודר בקשת 12 פרק בכורה יוצא דופן של העונה השנייה של "החיים הם תקופה קשה", שאומנם לא משקף את המשך העונה אבל שבר מוסכמות. מאז שודר הפרק קיבל כוכב הסדרה תגובות מרגשות על ההחלטה להביא לפריים טיים את התמודדות פצועי ופצועות צה"ל במחלקות השיקום. "חשוב שעוסקים בנושאים האלה בלי להתחמק", אומרות ל-mako נשות פצועים שצפו בפרק

אתמול (שלישי) שודר פרק בכורה יוצא דופן של עונה השנייה של "החיים הם תקופה קשה". מאז שידור הפרק, שאומנם לא משקף את העונה אבל שבר מוסכמות, קיבל יוצר וכוכב הסדרה חנוך דאום תגובות מרגשות מאנשים שפנו אליו, הזדהו והתרגשו מההחלטה להביא את התמודדות פצועות ופצועי צה"ל במחלקות השיקום אל לב הפריים טיים.
משבוע הבא העונה תמשיך והפרקים יחזרו להתמקד במשפחה הכי ישראלית של חנוך. אמש, בפרק הבכורה, שצולם במחלקת השיקום בתל השומר עם פצועי ופצועות צה"ל, הגיע דאום יחד עם אשתו אפרת לקבל אות הוקרה על התרומה שלהם לפצועי ופצועות המלחמה, פגשו את הגיבורים כפי שהם - וחנוך הצליח לסבך את העניינים, עד שההומור הציל אותו.
ההחלטה לעסוק בהתמודדות המורכבת בעזרת הומור עוררה עניין ותגובות מרגשות במיוחד. "ממש נהניתי מהפרק, זה החזיר אותי לתקופה שבעלי היה בשיקום, הצחיק אותי כמה שזה נכון. המתנדבים, המתנות, כל האווירה", אומרת ל-mako מיטל דויטש, שבעלה אברומי נפצע במלחמת חרבות ברזל. "ממש אהבתי שחנוך לא פחד לגעת (תרתי משמע) בנושא הזה. כמו תמיד, הוא מצליח לשים בפרונט שוב ושוב את נושא הפצועים, ובאופן אישי אותי זה מחזק ומרגש".

דויטש התייחסה גם לחשיבות ההומור כדרך התמודדות. "יש חשיבות לכל דבר חיובי. לראייה חיובית, לאופטימיות, לתקווה. וכן, גם לצחוק. התמודדות עם פציעה זה חתיכת אתגר, ואם יש דברים שיכולים לעשות טוב, אני הכי בעד", הוסיפה.
"יש דברים במלחמה שרק לפצועים ולמשפחות שלהם מותר לצחוק עליהם, וחנוך דאום הרוויח את הזכות לצחוק איתנו כי הוא עוסק ביום-יום במלחמה הזאת, במחירים שלה ובאנשים שנושאים אותם", הסבירה רוני רפלד-בלוט, אשת פצוע ויוצרת "עלומות קרב", מיזם שמשמיע את קולן של נשות הפצועים במלחמה.
"חנוך לוקח את הפיל שבחדר - או במקרה הזה, את היד שאיננה - ופשוט צוחק עליו. הוא מצליח לקחת את המבוכה סביב פצועי מלחמה, את הניסיון הנואש להגיד את הדבר הנכון, ולזקק מזה הומור שחור משובח", הוסיפה רפלד-בלוט.
"בעמוד האינסטגרם של 'עלומות קרב', נשות הפצועים מספקות חומר שאף חדר כותבים לא היה מעז להמציא: אישה ששיתפה שיומיים אחרי שלבעלה של אחת הנשים נקטעה היד, אחות שאלה אותה 'אז מה את רוצה לעשות עם היד?'; לאישה אחרת, שבעלה איבד עין, אמרו בהתפעלות 'איזו עין טובה יש לו'. באחת ההרצאות שלי סיפרתי שבעלי חטף כדור בפנים ושאלתי אותו מה עבר לו בראש באותם רגעים, מישהו בקהל צעק 'כדור'. אלה החיים שלנו. מה שחנוך עושה כל כך טוב הוא לתת לכולנו רשות לצחוק עליהם - כי אם כבר החיים הם תקופה קשה, לא חבל שלא נצחק עליהם?".
"היה ממש מצחיק. אני מאוד אוהבת הומור שחור, אוהבת שנוגעים בנושאים האלו ולא מתחמקים מהם", מוסיפה בשיחה עם mako עידי זיקרי, אשת פצוע. "אני חושבת שזה עניין של שלב. יש כאלו שעוד לא בשלב לצחוק על מצבם. אני צחקתי על המצב גם כשבעלי היה מורדם ומונשם. חנוך יורד גם הרבה על עצמו, ולא רק על אחרים, ושומר על ההומור במינון נכון ולא מוגזם".
"איזה כיף היה לי לצפות אתמול בפרק ולצחוק. מי כמוני יודעת שהחיים הם באמת קשים, וכמה חשוב ההומור, בעיקר הומור השחור. אין יום שאני לא נעזרת בו", נכתב בתגובה אחרת שקיבל דאום: "לא כולם מבינים או מקבלים, אבל לי הוא עושה טוב. אז תודה שאתה מזכיר שגם בתוך כל הקושי, מותר ואפילו חשוב לצחוק".

דאום שיתף ברשתות החברתיות בתגובה נוספת שריגשה אותו מאוד. "חנוך מצליח לגרום לכולנו להסתכל על התקופה הכי מורכבת שהייתה לנו, ועדיין לא תמה, מתוך נקודת מבט חיצונית. מתוך הומור רגיש מעמיד לנו מראה חברתית. למה צריך מראה? כדי שלא נחזור למה שהיינו לפני הטבח".
"ההחלטה להעמיד את גיבורי ישראל במרכז פרק פתיחה של סדרה נצפית בזמן צפיית שיא היא מרגשת, מגדירה מחדש את החברה שלנו ואומרת לכולנו שמדינת ישראל רק בתחילת תהליך השיקום שלה, ושניזהר מלשכוח את הגיבורים האלה. תודה לך חנוך", נכתב בסוף התגובה.