"כשאתה נכנס לפרויקט כזה אתה מרגיש שבמובנים מסוימים אתה חי את האיש, את החיים שלו, את הביוגרפיה שלו. אתה ער לכל מה שקורה סביבו. זו תחושה מאוד אינטימית, לקבל פתח לכל המהלכים, התחושות, הסודות, הרעיונות", מספר חיים אתגר שבשנתיים האחרונות ליווה את יאיר לפיד בכל צעד. את התוצר של אותן שנתיים הוא יחשוף הערב (21:00) עם שידור הבכורה של הסרט הדוקומנטרי "חידת לפיד".

אז למה דוקו על יאיר? ולמה דווקא עכשיו?
"בעצם מדובר בפרויקט שהתחיל לפני הבחירות הקודמות. יאיר פשוט סיקרן אותנו וזרקנו חכה, התחלנו לבדוק, בעבר שלו, בהווה שלו, בעשייה שלו – ופשוט נשאבנו פנימה".

ואין ספק שאתגר אכן נשאב פנימה. גם כשמדובר בחלקים הפוליטיים ביותר בחייו של יאיר לפיד, הוא הצליח לשפוך עליהם אור מאד אישי. עם הצצות לרגעים אינטימיים להחריד בעבר ובהווה של לפיד, אתגר מצליח לקלף את השכבות מאיש הציבור המהוקצע ומראה לנו שאחרי הכל, בפנים, עדיין ישנו ילד רגיש שמחפש ללכת בדרך אביו._OBJ

"יאיר למד הרבה מאביו על איך לעשות פוליטיקה"

הדבר שהכי ברור מצפייה בסרט "חידת לפיד" הוא שיש יותר מדרך אחת לספר את הסיפור של יאיר לפיד. הסרט מציג זווית מאד שונה ורגישה לאיש המחוספס והקשוח שכולנו מכירים וחושף בפנינו ילד פגיע ומעורר אמפתיה, שאחד הכוחות החזקים שמובילים אותו בחייו הוא הקשר המורכב עם אביו.

איזה סיפור ניסית לספר בסרט?
"קשה לי להצביע בדיוק על נרטיב כי זה בעצם ביוגרפי. זו ביוגרפיה של אדם שמתמודד עם אסונות, כישלונות, וגם עם הצלחות גדולות שזה לא קל, ומנתב את דרכו לכיוון מאוד ברור. אם הוא יגיע לאן שהוא מכוון או לא, אנחנו נדע רק בשנים הבאות".

"בהרבה מובנים, כמו שאומרת הפרפרזה הקבועה, הוא מייצג באישיות שלו רבדים שונים בישראליות החדשה, של הדור המודרני, שמחפש לעצמו זהות", אומר אתגר ובכל זאת מנסה למצוא את הנרטיב מאחורי לפיד: "גם יאיר מחפש לעצמו זהות, או הרבה זהויות, עובד לפי הרבה אבות טיפוס. הוא מתחיל מאביו, עובר לאנשים שמקיפים אותו, לוקח מהם קצת בכל פעם. מעניין להביט דרך הדמות שהוא בונה לעצמו על הפרופיל של ישראליות"._OBJ

איפה האישי והפוליטי נפגשים אצל יאיר?
"אם נרצה או לא נרצה, אנחנו הילדים של הורינועם כמה שיש כאלה שמנסים לברוח מזה או להציג את זה אחרת. גם אצל ראש הממשלה זה מאוד מובהק, גם אצל בנט ובוודאי שאצל לפיד. הקשר הזה לימד את יאיר לא מעט לגבי פוליטיקה והתנהלות מול הציבור, וכמובן גם מה הוא רוצה להשיג בהתנהלות הזו. טומי היה בהרבה מובנים מתריס, ויאיר מבקש לעצמו מקומות קצת אחרים - יאיר לא מדבר רק על מפלגת מרכז, אלא גם על המרכז של הישראליות – הוא מחפש מה הליבה שלה". 

"בניגוד לאביו, יאיר הוא צבר – היום כבר לא מדברים על המונח הזה אבל בדור של יאיר הייתה לזה משמעות. טומי עבר את השואה ויאיר מבקש ללכת עוד כמה צעדים אל לב הישראליות. אין ספק שזה בעל משמעות קריטית בכל שנוגע להתנהלות הפוליטית שלו, שבה יש ניסיון לעשות שני דברים: להבין מה הוא רוצה לשנות, ואיך. החלק של ה'איך' אצל יאיר מורכב מתובנות שהביא מאביו".

"היה לי חשוב שייצא מפה סיפור עיתונאי"

ומה לגבי חיים אתגר עצמו? השהייה הממושכת בקרבת אדם כל כך בעל השפעה היא חוויה שקשה להישאר שווה נפש אליה. "ברגע שאתה חי את חייו של אדם, אין ספק שזה משפיע עליך", הוא מודה, "זה גורם לך לראות את המעשים, הצרכים והרצונות שלו בצורה הרבה יותר עמוקה. מצד שני אסור לשכוח שיש עוד הרבה פוליטיקאים שהכניסו אותנו לבית שלהם. אז גם אם יש סימפטיה לאחד, היא נמהלת בסימפטיה לאחרים". _OBJ

אמרת שמשהו ביאיר עורר את הסקרנות שלך. יש פה קצת קונטרסט - מצד אחד אתה עושה כתבות רציניות על פוליטיקאים ומצד שני מנחה תכנית שעוסקת בבידור. איפה אתה יותר מוצא את עצמך?
"אני כל הזמן שואל את עצמי לגבי רמות חשיבות של דברים. מה חשוב יותר. ראיונות עומק הם חשובים מעין כמוהם, אבל יש גם ערך לדברים הבידוריים. דווקא בתכנית הבוקר, שזו תכנית שלא לוקחת את עצמה ברצינות, יש איזה כוח. לפעמים כשנותנים לדברים את המשקל הנכון יש בזה אמירה מאוד מעניינת. אני במקצוע הרבה שנים ולא יודע מה מניב תרומה גדולה יותר – בידור או עיתונות קשיחה. באופן מסוים אני חי את שתי הפרסונות האלה".

אתה חושב שיאיר יצפה בסרט הערב? מה לדעתך הוא יחשוב?
"אני לא יכול לענות על השאלה אם יאהבו או לא, כי היו לי כל כך הרבה הפתעות בחיים בעניין הזה. ייצרתי פרופילים שחשבתי שיהיה קשה לקבל והתאהבו בהם, וגם להפך. לי חשוב שזה יהיה סיפור טוב, סיפור עיתונאי, אמיתי".

"חידת לפיד" – הסיפור המלא של יאיר לפיד