ספגטי עם רוטב עגבניות (צילום: Elenathewise, Istock)
קלאסי | צילום: Elenathewise, Istock
הפסטה האהובה, את זה יודעים כולם, נולדה באיטליה ולא בכדי היא הפכה לאחד מסמליה הלאומיים של מדינת המגף . בגרסתה המקורית היא מכילה קמח סמולינה ומים, ואת השם שלה היא קיבלה מהמילה "בצק" (paste) כיאה לצורת הכנתה. במאה ה-14 החלה הפסטה לקבל תפוצה רחבה בצורתה היבשה – זאת בזכות חיי המדף הארוכים והיכולת להפיץ אותה ברחבי העולם, והיום כבר קשה למצוא ארוחת צהריים בלעדיה. ועכשיו, צפו לכמה הפתעות.

ישנם מעל ל- 400 סוגים שונים של פסטה

פסטה קיימת היום בצורות שונות, טעמים שונים, סוגי קמח מגוונים, עם ביצים או בלי ביצים והרשימה עוד ארוכה. לכל צורה יש שם שהומצא במיוחד עבורה - החל מהספגטי הטוב והמוכר, דרך הניוקי שנכנס גם הוא תחת הקטגוריה, ועד ל"פסטה רדיאטורה", שניחשתם נכון, מעוצבת בצורת רדיאטור. גם בגזרת הטעמים ישנו מגוון שקשה לעקוב אחריו: החל מפסטות בטעמי ירקות שונים ועד לפסטה בטעם שוקולד שמתאימה באופן מושלם כקינוח לארוחה איטלקית מסורתית.

האגדה האורבנית אודות מרקו פולו והפסטה שהגיעה מסין

האגדה גורסת כי מי שהביא את הפסטה למחוזות איטליה הוא לא אחר מאשר מרקו פולו, שסחב באונייתו את הפסטה מסין הרחוקה במאה ה- 11 כחלק ממסעותיו בעולם. בניגוד לאגדה, ישנן עדויות להימצאותה של פסטה באיטליה כבר בשנת 400 לפני הספירה. מיליארד סינים לא טועים, אבל במקרה הזה, האיטלקים סיימו עם המגף על העליונה.

צורת הפסטה מותאמת לרוטב שבו היא מוגשת

לצורת הפסטה ישנה חשיבות אסתטית רבה ולכל אחד יש את הסוג האהוב עליו אך ישנו גם ערך קולינרי לא מבוטל לצורות השונות והמשונות. צורת הפסטה מותאמת לרוטב בו היא מוגשת על מנת לספוג את הנוזל בצורה הטובה ביותר. כך למשל פסטה שמוגשת ברוטב עגבניות צריכה להיות בעלת שטח פנים רחב כדי לספוג כמה שיותר מהרוטב. לעומת זאת, פסטות ארוכות ודקות כדוגמת ספגטי ולינגוויני מתאימות יותר לרטבים מבוססי שמן זית או שמנת.

מכונה לייבוש פסטה (צילום: חברת IMPERIA)
תיבת הנוח של הפסטות | צילום: חברת IMPERIA
 

למרות ההנחה הרווחת, פסטה אינה מכילה ביצים

פסטה טרייה מכילה לרוב קמח סמולינה שנטחן מחיטת דורום, מים וביצים, אך הטבעונים מביניכם ישמחו לשמוע שכמעט כל סוגי הפסטה היבשה שנמכרים בסופר אינם מכילים ביצים וזאת על מנת להאריך את חיי המדף שלהם.

פירושו המילולי של המונח "אל דנטה" הוא: עד השיניים

שיטה נפוצה לבישול פסטה בשלל צורותיה היא "אל- דנטה". הפירוש המילולי של המונח הוא "עד השיניים" והוא מסביר בדיוק את אופן בדיקת הפסטה שמוכנה בשיטה זו; כאשר נוגסים בפסטה על מנת לוודא שהיא מוכנה בשיטה המדוברת, היא אמורה להיות רכה במידה מועטה, אך עם זאת להיות קשה מספיק כדי לתת לשיניים התנגדות ולהשאיר מרווח זעיר ביניהן בעת הנגיסה, זאת בניגוד לפסטה שמבושלת עד הרכות המרבית.

מאכל הגבינה הפופולארי ביותר בארה"ב הוא "מק אנד צ'יז"

המאכל האהוב הגיע מאיטליה לארה"ב במאה ה-19 והפך לפופולרי במיוחד בשנות ה-30 של המאה ה-20, כאשר החל להופיע כ"מוצר קופסא" בסופרמרקטים. הוא נחשב לאחד מתוך עשרת המאכלים הפופולריים ביותר ביבשת, במיוחד בתור אוכל מנחם ומשביע שמוגש לארוחת ערב. מישהו אמר חיים כהן?

נהוג לחשוב על פסטה כעל מאכל משמין, אך למעשה יש לה ערך תזונתי רב

העובדה הבאה מוגשת באדיבות לכל חובבי התזונה שביניכם: פסטה מקמח סמולינה מכילה כ-150 קלוריות ל- 100 גרם, ואם תבחרו את הרוטב שמתלווה אליה בחכמה, ותקפידו לשלב את הכמות המומלצת כחלק מארוחה מאוזנת, תוכלו ליהנות ממנה בריאה ומשביעה. לא מאמינים? מוזמנים לעשות סיבוב באיטליה ולבחון את המראה האיטלקי המוקפד בעצמכם, מה שמוביל אותנו לעובדה הבאה.

מאק אנד צ'יז (צילום: TheCrimsonMonkey, Istock)
מק אנד צ'יז. אמריקה במיטבה | צילום: TheCrimsonMonkey, Istock

איטלקים נוהגים לאכול פסטה לפחות פעם ביום

נשמע מוזר? רק לכם, חובבי הפלאפל והחומוס. אולי העובדה שבאיטליה פסטה מוגשת כמנה ראשונה תעזור לכם להבין את העניין הזה טוב יותר. לא באמת חשבתם שבאומת הפסטה העולמית יוותרו על מנה משביעה, טעימה ומנחמת נכון? הסוד כאמור, טמון בכמויות.

גם לאחר שמסננים אותה, פסטה ממשיכה להתבשל

כדי לא לקבל סיר מלא בגוש גדול ודביק של פסטה, רצוי לסנן את המים הרותחים ולשטוף את הפסטה במים קרים. אחרת, הפסטה ממשיכה להתבשל מהחום של עצמה והעמילן של הפסטה יהפוך את הצורה האהובה שבחרתם לכם לגוש אחד דביק ולא מגרה.

אוקטובר הוא חודש הפסטה הבינלאומי

אוקטובר מצוין ברחבי העולם כחודש הפסטה הבינלאומי, מסורת שהחלה בשנת 1995 כאשר 40 מיצרני הפסטה הגדולים בעולם התכנסו לוועידה מיוחדת על מנת להעלות את מעמדה של הפסטה בתעשיית האוכל הגלובאלית. אז איך חוגגים את חודש הפסטה הבינלאומי? עם צלחת פסטה לא משמינה כמובן. באותה ועידה אגב, נבחר יום הפסטה הבינלאומי שנחגג מאז ועד היום בכל 25 לאוקטובר. נשמע כמו יופי של יום לראות את יעל בר זוהר מתגוששת עם גוש בצק במטרה להפוך אותו לספגטי אכיל.

>> בואו לעקוב אחרינו בפייסבוק

"הצילו! אני לא יודע לבשל", שבת ב-21:00, ערוץ 2

עוד בהצילו!: