הפרק ששודר אמש (שלישי) בסדרה "כיפת ברזל", עמד בעיקר בסימן האבל של החיילים החרדים על חברם גור אריה, ששם קץ לחייו בנסיבות טראגיות. אבל בין אירועי הפרק, הייתה גם סצינה אחת שעסקה בנושא השוויון בין המינים, וטיפלה בו בדרך מעניינת.

מדובר על שיחת טלפון בין בנג'י, מפקדם של החיילים, לבין אחותו אלישבע, שמשרתת בבסיס כקצינת ת"ש. השיחה מתחילה כהתייעצות לגיטימית אבל מסתיימת בטונים צורמים. "את השיחות נפש הצבא משאיר לכן", אומר בנג'י לאלישבע, שממליצה לו להפעיל קצת רגש בפיקוד על חייליו, ומופתעת מהתגובה שלו. "אתה מבין שאמרת לי כרגע להישאר במטבח", היא אומרת. בנג'י עוד מנסה להסביר שהוא לא אומר שבנות פחות טובות, רק ש"הצבא צריך אותן בתפקידים אחרים", אבל אלישבע לא משתכנעת. בסיום השיחה השניים מסכימים שלא להסכים, ולצופים נשאר לפרש כרצונם את הסצינה.

רעיה שוסטר (צילום: יחסי ציבור, פרטי)
רעיה שוסטר, יוצרת "כיפת ברזל" | צילום: יחסי ציבור, פרטי

"אחרי שהוא מבין שפעל מאגו ומצ'ואיזם, בנג'י מתקשר לאלישבע כדי לקבל חיזוק למעשים שלו, אבל שומע ממנה את ההפך", מספרת רעיה שוסטר, אחת מיוצרות הסדרה, על מה שעומד מאחורי הסצינה הטעונה הזו. "אני חושבת שהשיח ביניהם קיים הרבה פעמים בצבא, למרות שיש שינוי מסוים, אבל מאוד איטי. נכון שאלישבע היא קצינת ת"ש טובה מאוד, אבל זה לא התפקיד היחיד שלה. לכל אורך הסדרה רואים שהיא 'לא פראיירית'. אחת הדוגמאות היא המפגש הראשון שלה עם עמרם. שם היא בדיוק מתקנת דליפה בגג מגורי הבנות, והוא מצדו מופתע לראות בחורה שמבצעת תיקונים עם פטיש. זה משהו שמאפיין את אלישבע, היא "ג'דעית", בחורה עצמאית שלא מחכה לאף אחד".

שוסטר יצרה את כיפת ברזל יחד עם אבנר ברנהיימר, יואב שוטן-גושן ואיילת גונדר-גושן. לדבריה, בחברה הישראלית עדיין אפשר לראות חלוקה מגדרית ברורה לתפקידים בכל מוקדי הכוח, ובסדרה יש התייחסות לכך: "אני בטוחה שחלק מהאנשים שראו למשל את הסצינה של אלישבע מתקנת את הגג הרימו גבה, למרות שכל אחד יכול לתפוס פטיש ומסמר. באופן טבעי מגיל קטן אלו מקומות שנשים לא חשופות אליהם, ומה שניסינו לעשות ב"כיפת ברזל" הוא לשבור קצת את המוסכמות הללו".

שוסטר עצמה שירתה בעבר כמפקדת של סרבנים ומשתמטים בבסיס הקליטה והמיון של צה"ל, תפקיד שכלל עבודה גם מול לא מעט חרדים. את התפקיד היא מגדירה כ"גברי", ומוסיפה כי חשה הזדהות רבה עם הדמות של אלישבע בסדרה. "בתקופתי קראו לזה "תא חריגים" והמפקד תמיד היה גבר, גם בגלל שלוקח שנה להגיע לתפקיד ובנות משרתות בדרך כלל רק שנתיים. מבחינתי זה נשמע קצת כמו תירוץ, ואני יכולה לומר בגאווה שהייתי המפקדת הראשונה של התא. באופן טבעי, מצטייר לאנשים שאישה לא יכולה לעמוד בלחץ כזה ומול אוכלוסיה שלא רוצה לשרת, אבל לשמחתי הוכחתי אחרת. חשבו שאכשל בגלל היותי אישה וזה רק דירבן אותי. הרבה פעמים הרגשתי כמו אלישבע, שמשלבת רגישות והקשבה יחד עם קשיחות".

אתם כיוצרים מאמינים שבעזרת עיסוק בנושא כזה אפשר לקדם שינוי?
"עצם הדיון בנושא והשאלות מי צודק, בנג'י או אלישבע, כבר גורם לאנשים לשמוע דעות שונות ולבחון מחדש את הדעות שלהם. אפילו אם לא עוררנו דיון אצל חיילים או בציבור הרחב, רק לראות סצינה כזו, שבה מישהי אומרת שהיא טובה לא רק בלהיות מש"קית ת"ש עדינה שממלאת טפסים, זה כבר מעורר השראה ויכול להשפיע".

עוד ב"כיפת ברזל":

"כיפת ברזל" - פרק אחרון לעונה, חמישי אחרי "הם גדולים" בערוץ 12