ילדים הם עם סקרן. קולטים מידע, מפענחים, נוגעים, בודקים, מתנסים. מה קורה כשסוכריית מנטוס פוגשת בקבוק קולה, או כמה שכבות מים צבעוניות אפשר לשים זו על גבי זו?

ילדים אוהבים מדע ומבוגרים אוהבים שילדים אוהבים מדע וברחבי העולם, כולל פה בישראל, אפשר למצוא לא מעט מוזיאוני מדע סופר-מגניבים. בואו ללמוד איפה תוכלו ללמוד יותר.

בדרך לחלל עוצרים בחיפה

מדעטק חיפה (צילום: צילום: מדעטק)
למעלה מ-500 מוצגים אינטראקטיביים . מדעטק חיפה | צילום: צילום: מדעטק

מוזיאון מדעטק בחיפה, השוכן בבניין הטכניון ההיסטורי בשכונת הדר כרמל, מארח באופן קבוע למעלה מ-20 תערוכות שונות. כדי לפשט את המורכבות בפני המבקרים, מרבית המוצגים בתערוכה הם אינטרקטיביים. להשלמת החוויה, מומלץ לבקר בסינמטריקס, שם תוכלו לצפות מסרטים המוצגים בתלת מימד סטריאוסקופי.

בונוס: בביקור בקמפוס המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל, תוכלו לא רק להתרשם מהמוצגים השונים, אלא גם לבקר את עץ הדקל שנטע אלברט אינשטיין בביקור שערך במקום ב-1923, או להרים את כדור הארץ באמצעות מנוף בפארק נובל אנרג׳י.

מוזיאון מדעטק בחיפה

שעות פתיחה:
א'-ד': 10:00-15:00
ו': 10:00-13:00
ה' ושבת: 10:00-17:00
שמריהו לוין 25 פינת בלפור 12, חיפה

עוד ב-mako חופש:

האם משתלם לקנות בדיוטי פרי?
רוצו לראות: האי המדהים הזה ייעלם בקרוב
ממעוף הציפור: מראות שיעצרו לכם את הנשימה

וגם הנגב עוד יהיה פורח

פארק קרסו למדע באר שבע (צילום: צילום: פארק קרסו למדע)
חוויה שונה, רב חושית ומרתקת. פארק קרסוט למדע | צילום: צילום: פארק קרסו למדע

יתכן שכאשר אתם חושבים על מדע וטכנולוגיה באר שבע היא לא המקום הראשון שעולה בראשכם, זאת, למרות שהפקולטה להנדסה באוניברסיטה המקומית נחשבת לאחת הטובות בארץ. אבל הפקולטה היא לא הדבר היחיד בהקשר זה, ואם אתם מחפשים חוויה קצת שונה, שווה לקפוץ לפארק קרסו למדע. במקום תמצאו שלל תערוכות - בפנים ובחוץ - העוסקות בחושי השמיעה והראיה, בהגנת הצומח, בכורים גרעיניים ועוד.

גם בחלק הפתוח של הפארק תמצאו תערוכות מתחת לכיפות השמיים, ותוכלו ליצור בעצמכם פסל זמני מסילוני המים בבריכה המדעית.

פארק קרסו למדע

שעות פתיחה:
א'-ה': 09:00-17:00
שישי: 09:00-14:00
שבת: 09:00-17:00
כתובת: רחוב העצמאות 79 באר שבע

בלומפילד - לא רק כדורגל

אין תמונה
הכל התחיל במעבדה

סיפורו של מוזיאון המדע ע״ש בלומפילד בירושלים מתחיל ב-1992, במעבדה של הפרופסור בעל הדוקטורט בפיזיקה גרעינית פיטר הילמן (ז״ל). הפרופסור, ביחד עם קבוצת אנשי אקדמיה מהאוניברסיטה העברית, הגה את הרעיון להקים בית קבע לתערוכות מדע פשוטות ומושכות, שיקרבו את הקהל לנושא ויאפשרו לכל אחד להבין את הדברים גם ללא רקע מתאים.

בין אם ילדכם בגיל הרך, ובין אם אתם מבוגרים שכבר הספיקו לשכוח את כל מה שלמדתם בבית הספר - תוכלו להיות בטוחים שתמצאו עניין בתערוכות המוצגות במקום. 

אם אתם יותר בעניין של סרטים - תוכלו לבקר לצפות בסרטי טבע ומדע בתלת מימד, וכך למשל לחוות את העולם התת ימי בעומקים שלא כל צוללן מגיע אליהם. 

מוזיאון המדע ע״ש בלומפילד בירושלים

שעות פתיחה:
ב'-ה': 10:00-18:00
uw: 10:00-14:00
שבת: 10:00-15:00

שדרת המוזיאונים, סמוך לאוניברסיטה העברית בגבעת-רם, ירושלים

מוזיאון דה וינצ׳י בפירנצה

אין תמונה
האיש והאגדה. מוזיאון דה וינצ'י

העיר פירנצה שבאיטליה, מפורסמת במוזיאונים הרבים שממלאים אותה. אלה שוכנים בארמונות עבר ומציגים עבודות אמנות של מגדולי תקופת הרנסנס. אך לא רק לאמנות ולאמנים שנולדו בה עושים כבוד בעיר. איש האשכולות לאונרדו דה וינצ׳י זכה למוזיאון המציג את פועלו. הכניסה למוזיאון עוברת דרך חנות ספרים (ומתנות מגניבות, כמובן), ומשם לוקחת אתכם למסע דרך סיפור חייו ועבודותיו - המדעיות והאמנותיות - של הממציא הגאון.

הדבר המרשים ביותר במוזיאון הוא המודלים, שנבנו באיכות מתקדמת על פי התכנונים והשרטוטים של הממציא. אחד המודלים הוא של מנגנון שתכנן דה וינצ׳י, שהיווה השראה ובסיס לשרשראות רכב בהם משתמשים כיום. 

מוזיאון לאונרדו דה וינצ'י

שעות פתיחה (בין ה-1 באפריל ל-31 באוקטובר)
מדי יום בין 10:00-19:00
שעות פתיחה (בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ)
מדי יום בין 10:00-18:00
כתובת: Via de' Servi, 66R, פירנצה

פייסבוק

ובינתיים בקרואטיה

המוזיאון הטכני, זגרב (צילום: לירון מילשטיין)
כמו סט של סרט ישן. המוזיאון בזגרב | צילום: לירון מילשטיין

לא פעם ולא פעמיים מצאתי את עצמי מבקרת במוזיאון מדעי באופיו במקומות שונים בעולם. אחד החביבים עליי הוא הוא המוזיאון הטכני בזגרב. תערוכת הקבע של המוזיאון מחולקת לנושאים שונים: כלי תחבורה - בים, באוויר וביבשה - היסטוריים; ניצול אנרגיה; מנועי קיטור; חקלאות; גיאולוגיה וכריה; חלל ואפילו כיבוי אש.

אזור מיוחד במוזיאון מוקדש לאחד מגדולי הממציאים בכל הזמנים, ניקולה טסלה, ומציג מידע על חייו ועבודתו. לאזור המוקדש לכלי רכב וציוד כיבוי אש שווה להקדיש כמה דקות, בסופן תרגישו כאילו יצאתם מסט של סרט ישן.

המוזיאון הטכני בזגרב

שעות פתיחה:
שלישי עד שישי 09:00-17:00
שבת וראשון 09:00-13:00
שני - סגור
כתובת: Savska cesta 18, זגרב

מוזיאון המדע בלונדון

מוזיאונים לונדון (צילום: cac.esmuseo)
והכניסה: ללא תשלום! | צילום: cac.esmuseo

במרכז בירת אנגליה שוכן מוזיאון המדע של לונדון, שלו אוסף מרשים של מאות אלפי פריטים, ביניהם מנוע הסילון הראשון, אב הטיפוס הראשון של שעון הנצח ומגוון עשיר של ספרים וכתבי עת. המוזיאון מחולק למספר גלריות (קבועות וזמניות), העוסקות באנרגיה, חלל, תעופה והתהוות העולם המודרני. הכניסה למוזיאון לא כרוכה בתשלום, אך אם תרצו לבקר בקולנוע IMAX, שמציג סרטים תיעודיים (חלקם בתלת מימד), תתבקשו לרכוש כרטיס בנפרד.

מוזיאונים לונדון  (צילום: cac.esmuseo)
אוסף מרשים של מאות פריטים | צילום: cac.esmuseo

מוזיאון המדע בלונדון  

שעות פתיחה:
מדי יום 10:00-18:00
כתובת: Exhibition Road, South Kensington, לונדון

ולנסיה: עיר בתוך עיר

מוזיאון המדע בולנסיה (צילום: מתוך: http://www.cac.es/museo/horario)
מבנה אדריכלי מרשים, פלנטריום ואקווריום ענקי. מוזיאון המדע בולנסיה | צילום: מתוך: http://www.cac.es/museo/horario

עיר האמנויות והמדעים בוולנסיה שבספרד, היא שכיית חמדה אדריכלית מהממת ביופיה, אותה תכננו האדריכלים סנטיאגו קלטרווה ופליקס קנדלה. אם אתם מסתפקים בחזיתות המבנים, אתם בהחלט יכולים לסיים את הכל בשעתיים, אבל אם אתם מעוניינים בסיור במוזיאון המדע (El Museu de les Ciències Príncipe Felipe), או לגלות דברים באקווריום (L'Oceanogràfic), או לבקר בפלניטריום (L'Hemisfèric) - כדאי שתקדישו לפחות יומיים למתחם, השוכן בקצה פארק יפהפה שנבנה בתוואי בו זרם בעבר נהר הטוריה. במוזיאון המדע, הבנוי בצורת לוויתן, תמצאו מגוון תערוכות אינטארקטיביות.

נכון שהכי מתבקש שתרימו את הראש ותסתכלו על הבניינים מבחוץ, אבל אם תביטו למטה תבחינו ב״שדרת המדענים״, סדרת כוכבים המוטבעים על רצפת Calle Mayor, וכל אחד מהם מייצג את אחד המדענים החשובנים ביותר של זמננו, אשר קורות חייו ופועלו קשורים למוזיאון.  (מצורפות שתי תמונות מתוך אתר המוזיאון).

באקווריום, הבנוי בצורת חבצלת מים, מחכה לכם אקווריום האוקינוגרפיה הגדול באירופה. תוכלו לשוטט בין אקווריומים ענקיים, בריכות מים עם בעלי חיים מוזרים ולצפות במופעי דולפינים מרהיבים. 

מוזיאון המדע בוולנסיה 

שעות פתיחת המוזיאון (משתנה)

שעות פתיחה אקווריום (משתנה)

כתובת: Av del Profesor López Piñero, 7, ולנסיה

טסים לוושינגטון

מוזיאנים, וושינגטון, אפולו (צילום: airandspace.si.edu)
האוסף הגדול בעולם של כלי טיס וחלליות | צילום: airandspace.si.edu

מוזיאון האוויר והחלל הלאומי של הסמית׳סוניאן, נוצר עבור אלה שרוצים לדעת יותר על תעופה - במטוס או בחללית. אם המטוס של האחיים רייט מ-1903 או תא הפיקוד של החללית אפולו 11 מעוררים בכם התרגשות, ארגנו ביקור במוזיאון השוכן בוושינגטון, ונחשב לבעל האוסף הגדול בעולם של כלי טיס וחלליות. חובבי המדע הבדיוני יוכלו להתרשם גם מהדגם המקורי של חללית האנטרפרייז, ואילו אוהבי ההיסטוריה יוכלו לחזות במטוס האנגולה גיי.

מוזיאנים, וושינגטון, מטוס של האחים רייט (צילום: airandspace.si.edu)
מטוס האחים רייט בוושינגטון | צילום: airandspace.si.edu

מוזיאון האוויר והחלל הלאומי בוושינגטון

שעות פתיחה:

כל יום 10:00-17:30

כתובת: Independence Avenue at 6th Street SW, וושינגטון

יפן: מדע בגבעות

מוזיאון המדע יפן (צילום: Daici Ano)
הפתעות אחרי שהשמש יורדת. מוזיאון המדע ביפן | צילום: Daici Ano

הדבר הכי מגניב במוזיאון המדע בקומאטסו (Komatsu), יפן הוא גגותיו המקומרים המשמשים גם בפארק ציבורי. במתחם בן שלוש הקומות, הנמצא למול רכס הרים מושלגים, תמצאו מוזיאון מדע ואודיטוריום, והוא נבנה במטרה לעורר את סקרנותם של ילדים בנוגע למדעים.

המלצה חשובה: אם כבר הגעתם למקום, כדאי לחכות עד רדת החשיכה, אז מואר המתחם כולו בתאורה לאורך גלי הדשא שעל הגג המצוידת בחיישנים, המדמים את זרימת האוויר בחשיכה.

מוזיאון המדע בקומאטסו 

שעות פתיחה:
כל יום 10:00-17:30
כתובת: Independence Avenue at 6th Street SW, וושינגטון

לכל הכתבות של יום המדע הישראלי 2015 >>