הו, שאנז לה-ג׳רדין

ראשת עיריית פריז, אן הידלגו, הכריזה על התוכניות החדשות לשדרת השאנז אליזה: הפיכת השדרות האיקוניות למרחב ציבורי ידידותי להולכי רגל, ״גן יוצא דופן״ במילותיה. הידלגו חשפה את התוכניות הירוקות בראיון ל-Le Journal du Dimanche , ביניהן סגירת מחצית הכביש המהיר של השדרה לתנועה והפיכתם ל״כיסים ירוקים״, במטרה לשפר את איכות האוויר לאורך הכביש והפיכתו למרחב ציבורי בר קיימא.

בשנים האחרונות מעדיפים רבים מתושבי פריז להתרחק משדרות הקניות המפורסמות, בגלל הצפתן בתיירים ובמכוניות - כ-3,000 כלי רכב מדי שעה בממוצע. מאז 2018 מובילה ״ועדת השאנז אליזה״, קבוצה מקומית, קמפיינים הקוראים לעיצובן מחדש של השדרות. חברי הוועדה עבדו בשיתוף פעולה עם הסטודיו PCA-Stream על ההצעה להפיכתן והתוכנית שנהגתה בצוותא אומצה על ידי עיריית פריז. לבד מהגבלת התנועה באזור כוללת ההצעה גם סלילת כבישים שקטים, נטיעת עצים ואזורים ירוקים לבילוי ומנוחה. גם כיכר הקונקורד תעוצב מחדש ותחובר לגני טווילרי וגני השאנז אליזה.

העבודות בכללותן צפויות להימשך עד 2030, אך העבודות על כיכר הקונקורד המחודשת יושלמו בזמן למשחקים האולימפיים ב-2024.

שאנז אליזה, פריז (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שאנז אליזה, פריז | צילום: אימג'בנק / Thinkstock


הצעקה עוברת לאוסלו

באביב הקרוב יפתח באוסלו מוזיאון שיוקדש כל כולו לצייר הנורבגי אדוארד מונק, במיקום נהדר על קו המים במרכז העיר. המוזיאון יהיה ביתו החדש של אוסף האמנות הכולל למעלה מ-40,000 מיצירותיו של מונק, האוסף הגדול ביותר בעולם המוקדש לאמן יחיד.

חלק גדול מחלל המוזיאון בן ה-13 קומות מוקדש לחייו ויצירותיו של מונק, ובחלקים אחרים יוצגו עבודותיהם של אמנים מודרניסטים ועכשוויים אחרים. המוזיאון החדש הוא חלק מפרויקט FutureBuilt, שמטרתו להפחית את פליטת גזי החממה בבנייה ותפעול של בניינים חדשים. המוזיאון, שתוכנן על ידי משרד האדריכלות הספרדי Estudio Herreros, עשוי מפלדה ובטון ידידותיים לסביבה, וחזיתו עשויה מאלומיניום שקוף המנצנצים על פני המים. פתיחת המוזיאון, שההחלטה על בנייתו התקבלה כבר לפני 13 שנים, היא אחת מהפתיחות המדוברות ביותר בעולם האמנות ולמעריצים נותר לקוות שפתיחתו לא תידחה בגין המגפה.

מונק (צילום: Adrià Goula)
צילום: Adrià Goula


סוויטה עם נוף לאלפים

סטודיו האדריכלות האיטלקי Network of Architecture השלים את בנייתן של סוויטות האורחים החדשות במלון Parc Hotel Florian שבדרום טירול, איטליה. עשרת הסוויטות החדשות הוצבו על מעין קביים כדי לשמר את הגישה לגנים הציוריים שבמקום המתפרשים על פני 6,500 מ״ר, כמו גם למזער את טביעת הרגל הפחמנית. "הרעיון היה לא רק ליצור שורה של חדרים מדלת לדלת, אלא קבוצה מסודרת של בתי עץ אינטימיים עצמאיים המוגבהים לגובה שלושה מטרים, שיותירו את השטח מתחת נגיש לחלוטין", ציינו ב-NOA. כדי להפוך את המתחם לדינמי, מוקמו החדרים זה מעל זה בזווית קלה, מה שיוצר רושם של מבנה טבעי בתוך הנופים המרהיבים של האזור.

הסוויטות החדשות כוללות סלון הנפתח למרפסת מקורה, קירות זכוכית עם דלתות הזזה המחברות בין החללים הפינמיים והחיצוניים כמו גם וילונות המספקים פרטיות. גם חדר השינה והסאונה מזוגגים כדי לאפשר לאורחים ליהנות מהנוף הסובב, כשאזור השירותים הוא היחיד שסגור כיחידה עצמית. בכל אחת מהסוויטות מוקמה שידת איפור עם כיור ומראה, שיכולה לשמש גם כשולחן עבודה, והיא מפרידה בין חדר הרחצה לאזור המגורים. הסוויטות, המכונות Floris הן התוספת האחרונה למלון השוכן בכפר האלפיני סייס אם שלרן (Seis am Schlern), מה שמבטיח שלבד מהנופים צפויה לאורחים חוייה קולינרית מופלאה.

מלון בטירול (צילום: Alex Filz, courtesy of NOA)
צילום: Alex Filz, courtesy of NOA
מלון בטירול (צילום: Alex Filz, courtesy of NOA)
צילום: Alex Filz, courtesy of NOA