אדם ישן בטיסה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
במקום לקחת כדור שינה, טפלו בחרדה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

החג כבר כאן וחלקנו הגדול לוקח את הפקלאות, הילדים ואולי גם את הכלב ונוסע לחו"ל. בעוד שעבור רבים חווית הטיסה נעימה ומלווה בשמחה והתרגשות, יש את מי שבשבילם מדובר בסיוט. אותם אנשים יעלו על המטוס בחשש, חרדה וגלונים של רסקיו, או חמור מכך: הם יבחרו בכלל לא לצאת מגבולות הארץ. "מי שאין לו פחד טיסה לעולם לא יבין מה עובר על מי שחווה את זה", אומר הטייס מיקי כץ, קברניט בכיר באל על שמנחה סמינר טיסה ללא פחד וחקר את תחום פחד הטיסות, "מדובר בפוביה המודרנית ביותר שקיימת בעולם", הוא מוסיף. כיום, לדבריו, פחד טיסה מיוחס לכרבע מהאוכלוסייה העולמית. אז ממה זה בדיוק נובע ואיך תוכלו למנוע את זה?

בני האדם, כאמור, לא נועדו לשוט בשמים, וזה הבסיס הגדול לפוביה שידועה כפחד טיסה. "בשנות ה-80 התחילו לחקור את העניין ומאז אנחנו יודעים יותר על התופעה, אותה משייכים לקבוצת החרדות", אומר כץ, "אבל הבעיה היא שהחרדה הזו לא מתעוררת בסביבתו הטבעית של האדם, כמו פחדים מעכברים ומקקים למשל – להם יש סוגי טיפול ברורים וידועים. פחד הטיסה חריג. השיטות הרגילות שמסייעות מאוד בחרדות אחרות לא תמיד מסייעות בפחד הזה, כמו טיפול פסיכולוגי".

מעדיפים רכבת: שלמה ארצי, מושיק עפיה ואפילו קים ג'ונג איל המנוח

הזעה, רעידות, חיוורון, קשיי נשימה וגם התעלפויות במקרים חמורים. אלה הם הסימפטומים הנפוצים המופיעים אצל מי שסובל מפחד טיסה. "מדובר בפחד שחוצה את כל החתכים האפשריים. שואלים אותי אם יש יותר נשים מגברים, אם ישראלים יותר מאירופאיים והאם יש קשר להשכלה", מספר כץ, "אבל התשובה היא שאין חתך ברור לחרדה הזו. מבחינת גילים - הכי קטן שטיפלתי בו היה ילד בן 6. ילדים בדרך כלל מפחדים בגלל פחד של ההורים, או בגלל סרטים. הגיעו אלי גם אנשים אחרי גיל פרישה שפתאום מגלים שהם מפחדים. הגיעו יהודים, מוסלמים, נוצרים. העברתי קורס בהונג קונג וגם שם הפחדים הם אותו דבר. מנהלי מחלקות בבתי חולים, דיפלומטים".

מושיק עפיה פרומו (צילום: יניר סלע)
פספס את לה לה לנד. מושיק עפיה | צילום: יניר סלע
בקיצור, הבנו, כולם מפחדים. גם לא מעט מפורסמים, אגב. מושיק עפיה שסירב לטוס לצילומי לה לה לנד, שלמה ארצי, שחקן הכדורגל דניס ברגקאמפ שפרש מנבחרת הולנד בשל כך ואפילו מנהיג צפון קוריאה המנוח, קים ג'ונג איל שנהג לנסוע רק ברכבות.

למה אנחנו מפחדים?
ישנן שתי סיבות מרכזיות בגללן מתפתח פחד טיסה. הראשונה היא הפחד של אנשים מהסכנות של הטיסה. "יש אנשים שפוחדים כי הם חושבים שזה מסוכן, ושיקרה להם משהו", מסביר כץ, "יש תחושה לא מוגנת של איך אפשר לשלוט על כלי כזה בשמיים. בטוח משהו יתקלקל כי יש הרבה רכיבים. אולי יהיה ברק או שהמכונאים שתדלקו עשו טעות". אותם אנשים גם קרוב לוודאי ראו סרטים בנושא, או קראו כתבות על מקרים כאלו ואחרים. הקבוצה השנייה, הקטנה יותר, היא קבוצת הקלסטרויפובים וכאמור, החרדה שלהם לא מתבטאת רק בפחד טיסה.

פוטנציאל כלכלי לחברות התעופה

על אף שמדובר בתופעה ידועה ושכיחה, מרבית חברות התעופה בעולם לא מעניקות תשומת לב לאנשים שפוחדים מטיסה. הדבר מפתיע לאור הפוטנציאל הכלכלי. עם זאת, ישנן מספר מצומצם של חברות, כמו אל על, שכן מתייחסות לקבוצת האנשים הזאת, שם צוות הדיילים עובר קורס מיוחד כדי להכיר את התופעה, להבין אותה ולדעת איך להתייחס אליה ואל האנשים שסובלים ממנה. אם חיפשתם סיבה נוספת לטוס כחול לבן, הנה היא.

אז מה עושים עם הפחד הזה, שמתחיל עוד לפני הטיסה וממשיך גם אחריה - עד החזרה ארצה? 
"צריך לפתור את הבעיה מהשורש", אומר כץ, "אפשר להציע לקיחת כדורים, טיפול פסיכולוגי, ובהחלט ייתכן שזה יסייע לחלק מן האנשים בטיפול הסימפטומטי בבעיה. יש את מי שיסתפקו בזה, וזה יעזור להם".

בנוסף לטיפול הקונוונציונאלי, ישנה שיטה אחרת עליה כץ ממליץ. "כשחקרתי את הבעיה חשבתי איך אפשר לעזור לאנשים האלה", הוא אומר. "החלטתי שאני מנסה משהו שונה לגמרי ממקום אחר. כל הפתרונות מנסים להרחיק את הבן אדם מהבעיה ואני דווקא מקרב את האנשים אליה. איך? אני פשוט לוקח אותם לחוויה של הטיסה. במקום להיבהל ממנה הם מבינים אותה יותר ולוקחים בה חלק. פתאום הם מגלים שיש בטיסה המון מענים שקשורים למקום הסגור. השיטה הזאת משיגה את התוצאות הכי טובות בעולם היום. יש אנשים שלא חשבתי שאני יכול לעזור להם". הוא מסביר.

אין תמונה
לראות מקרוב, לגעת ולא לפחד כלל! סיבוב בתא הטייס
כחלק משיטת הטיפול הזו, שנקראת טיסה ללא פחד, כץ מסביר למטופלים שלרוב יש מספר טייסים בכל טיסה (למי שחושש מעייפות הטייס). כמו-כן הוא מספר להם על האימונים שהטייס עובר ועל ההכשרה השוטפת שלו גם אחרי שסיים את לימודי הטיסה. ישנה אפשרות גם לטוס במהלך הסמינר. "אתה קולט באיזה ידיים אתה", הוא אומר. "הסביבה נעשית ידידותית יותר ופתאום היא לא כל כך מאיימת".

פחד טיסה יכול להוות מועקה גדולה ומפח נפש למי שלא מטפל בבעיה ועדיין אינו מוכן לוותר על החופשות לחו"ל. אם גם אתם מאלה שמכינים את עצמכם נפשית לכל טיסה, אבל עם כיס האוויר הראשון אתם מאבדים את זה, דעו שמדובר בתופעה מוכרת (כאמור, רבע מן האוכלוסייה בעולם סובלת מפחד טיסה) שאפשר לפתור אותה. ואם תהיתם מתי לעשות זאת, אז עכשיו, לפני שעונת התיירות מתחילה וקרני שמש חמות יציפו את חופי הים ברחבי העולם, זה בדיוק הזמן המתאים לכך.

>> מכירים אנשים שמפחדים מטיסות? שתפו אותם!
>> צניחה חופשית במצדה: זהירות ממכר!