מדינת ישראל ידועה ביכולות החילוץ וההצלה שלה, ולא פעם היא הייתה הראשונה להציע סיוע ולהטיס משלחות של פיקוד העורף לכל מקום מוכה אסון בעולם, אפילו כשלא היו ישראליים מעורבים ואפילו כשהיה מדובר במדינות שאין לנו קשרים דיפלומטיים איתן. ריבוי הולך וגובר של פיגועי טרור, רעידות אדמה, פגעי טבע, תאונות דרכים ומקרים אחרים, מספקים לנו תזכורת כואבת לכך שלא כל טיול בחו"ל מסתכם בנחיתה רכה בישראל.

ספורטאים שנוסעים להשתתף במרתונים ומרוצים, תרמילאים שנוסעים לטיולים במזרח, בדרום אמריקה או במדינות עולם שלישי, נשים בהיריון ועוד – מודעים לרוב לסיכונים שעומדים בפניהם בעודם יוצאים לחו"ל, אולם מה לגבי נופשים שטסים לחופשה בת כמה ימים ביוון ונתקלים ברעידת אדמה בלתי צפויה? או מישהו שטס לצרכי עבודה ונקלע לפיגוע טרור? הנה כמה מהמקרים הכי זכורים בהן לקחה ישראל חלק משמעותי בפינוי וחילוץ הן של מקומיים והן של מטיילים ישראלים.

רעידת האדמה בנפאל – אפריל 2015

מבצע חילוץ מורכב ביותר לאור תנאי השטח הקשים, המבנים השלמים שקרסו ואי מוכנותם של שירותי החירום הנפאליים לאירוע בסדר גודל כזה. רעש האדמה בעוצמה של 7.9 היה הרעש החזק ביותר שידעה נפאל ב-80 השנה האחרונות, שגרם להרס בלתי נתפס ולאלפי נפגעים והרוגים מקטמנדו בירת נפאל ועד לצפון הודו, בהם גם הרוג ישראלי. זאת כמובן בנוסף למטיילים ישראליים רבים שפוקדים את נפאל באופן קבוע ונקלעו לרעידה.

החשש הכבד ביותר היה לגורלם של כ-17 תינוקות פונדקאות שבדיוק נמסרו להוריהם הישראליים. במסגרת זו נעשו אחד מהחילוצים המרגשים ביותר, מבצע שכלל הוצאת צוותים רפואיים לשטח שהגישו טיפול להורים הטריים ולתינוקות בני יומם, והטסתם חזרה ארצה במטוס מנהלים מיוחד. באירוע זה חולצו בנוסף עוד 46 תרמילאים ישראלים. 

רעידת האדמה בקוס, יוון  - יולי 2017

רעש בעוצמה 6.7 הפר את השקט באי היווני הפסטורלי וטלטל את חופי צפון מזרח הים התיכון ביולי האחרון. בזמן הרעש שהביא להרס מבנים ולהפסקות חשמל שהו באי כ- 600 ישראלים, רבים מהם נתקעו ללא אפשרות לחזור לבתי המלון שלהם בשל רעידות המשנה והקריסה הזמנית של התשתיות, באי שבו פועלת תחת מוניות אחת בלבד. במבצע מהיר, יצא מטוס חילוץ מישראל לקוס שפינה בתוך 24 שעות את כל המטיילים באי שביקשו לחזור ארצה.

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​)
צילום: באדיבות PassportCard​

פיגוע ההתאבדות באיסטנבול - מרץ 2016

מחבל מתאבד בשליחות דאעש שהיה חמוש במטען נפץ שהכיל מסמרים, פוצץ עצמו ברחוב המרכזי איסטיקלל, מיקום פופולרי שמושך אליו תיירים רבים מכל העולם. חמישה בני אדם נרצחו בפיגוע הזה ובהם גם שלושה ישראלים. יותר מ-30 נפצעו, ביניהם תשעה ישראלים, חברי קבוצה שהגיעו לטיול קולינרי בעיר. הפיגוע ברחוב איסטיקלל היה הרביעי שהתרחש בטורקיה במהלך שלושה חודשים, ובוצע בסך הכל שישה ימים לאחר פיגוע אחר בבירת המדינה, אנקרה, שבו נהרגו 37 אנשים. שעות ספורות לאחר הפיגוע שהתרחש בשבת, יצאו מהארץ שני אמבולנסים אוויריים עם צוותי רפואה שפינו את הפצועים ישירות לבתי החולים בארץ לקבלת טיפול חירום. 

התהפכות מיניבוס תיירים בקובה - פברואר 2017

כתוצאה ממזג אוויר גשום ולאחר שהנהג איבד שליטה, התהפך מיניבוס בו נסעה קבוצת תיירים ישראלים ששהו בטיול מאורגן בקובה והיו בדרכם לעיר סייאגו דה אווילה. האירוע קרה ביום שבת, במדינה שלישראל אין יחסים דיפלומטיים עמה והמידע אודות התאונה הגיע דרך השגרירות הקנדית בהוואנה לקונסול ישראל באוטווה. תחילה דווח על 9 פצועים ישראליים בשנות ה-60 לחייהם ובדרגות פציעה שונות שפונו לבית החולים בעיר לקבלת טיפול, ובהמשך נודע כי אחד מהם נפטר על שולחן הניתוחים כתוצאה מדימום פנימי. מרגע היוודע דבר התאונה הוחלט להוציא מערך של צוותים רפואיים מהארץ שעשו דרכם לקובה. בהפרשים של יומיים ובהתאם לקצב החלמתם של המבוטחים השיבו אותם ארצה בפינוי אווירי. רופא פרטי בעל אזרחות זרה אף הוזעק לבית החולים מספר שעות לאחר התאונה בכדי לייעץ וללוות את הטיפול בפצועים הישראליים. 

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​)
צילום: באדיבות PassportCard​

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​)
צילום: באדיבות PassportCard​

פיגוע הדריסה בברלין - דצמבר 2016

חמישה ימים לפני חג המולד משאית דהרה לעבר קהל מבלים בשוק חג המולד ליד שדרת קורפורסטנדאם בבירת גרמניה. הפיגוע גבה את חייהם של 12 בני אדם ובהם גם הישראלית דליה אלייקים ז"ל. בעלה רמי נפצע קשה ואושפז בבית חולים בעיר. ילדיהם של בני הזוג אלייקים שהתבשרו על הפיגוע טסו במהרה לברלין, אך עברו עוד יומיים עד שאותרה גופתה של דליה, זאת בזמן שרמי עובר לא פחות משלושה ניתוחים. ההיערכות להטסה הרפואית של רמי אלייקים לישראל והשבת גופתה של דליה ז"ל היו מורכבות והצריכו אינספור תיאומים מול משרד החוץ, שגרירות ישראל, חב"ד ברלין ובתי החולים בגרמניה. הלווייתה של דליה התקיימה בישראל במקביל ללכידת המחבל הטוניסאי במילאנו, ובשעה שבעלה מורדם ומוכנס לחדר ניתוח פעם נוספת.

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​)
צילום: באדיבות PassportCard​

חילוץ מרכס האנאפורנה, נפאל – אוגוסט 2017 

אחד מההרים המסוכנים בעולם ובעל הפסגה העשירית בגובהה שנהוג לומר עליה כי היא "המקום הכי קרוב לגן עדן וגם הכי קרוב לגיהנום" משום ש-40 אחוזים מכלל המטפסים שהגיעו אליה לא חזרו ממנה.

רוב המטיילים מסתפקים בטראק המפורסם "סובב אנאפורנה" (Around Annapurna) שהיה ועודנו הטרק הפופולרי ביותר בקרב מטיילים ישראלים בנפאל. הוא מציע מגוון נופים גדול, רמת קושי בינונית וחוויה הכרוכה בהליכה שמגרה ומסעירה את כל החושים. שיאו של הטרק הוא חציית pass ת'ורונג לה בגובה 5,416 מטר.

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​ ו-MAGNUS)
צילום: באדיבות PassportCard​ ו-MAGNUS

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​ ו-MAGNUS)
צילום: באדיבות PassportCard​ ו-MAGNUS

באוגוסט האחרון התקבלה קריאה ממכשיר לווייני על מטיילת צעירה עם חשש להיפותרמיה בגובה 4,200 מטר תנאי מזג האוויר המורכבים שכללו גשמים, רוחות וראות לקויה, אשר לא אפשרו הנחתת מסוק חילוץ, כך שלמקום נשלח צוות מחלצים שהונחו להוריד את המטיילת באופן רגלי לגובה 3,200 מטר תוך שהם סוחבים את הצעירה על אלונקה, במקביל לתדרוך רפואי וליווי כוחות חילוץ רגליים. בגובה 3,200 מטר חיכה לה מסוק ופינה אותה לקבלת המשך טיפול.

בוקרשט - ספטמבר 2017

פינוי אווירי של מטיילת ישראלית שחלמה לצאת לחופשה קצרה, אך עברה אירוע מוחי קשה במהלך הטיול והתמוטטה. מצבה הלך והחמיר מרגע לרגע ובמוחה התפתח דימום מסכן חיים. כשהיא מורדמת ומונשמת ציפתה למשפחתה הפתעה קשה – לאותה אישה לא היה ביטוח נסיעות לחו"ל והטיפול בה שהצריך הטסה רפואית דחופה לישראל נאמד במאות אלפי שקלים. בני משפחתה פנו לציבור בישראל וביקשו סיוע דחוף בהבאתה של האם ארצה. הירתמות מהירה ושיתוף פעולה בין מספר גורמים בארץ הביאו לחילוץ מרגש של אותה אישה והטסתה באמבולנס אווירי להמשך טיפול בישראל. 

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​)
צילום: באדיבות PassportCard​

חטיפה בקייב - אוגוסט 2017

התקבלו דיווחים על אזרח ישראלי בן 50 שלא יצר קשר עם משפחתו במשך חמישה ימים. הישראלי, שהגיע לאוקראינה לרגל עסקיו ולביקור משפחתי, נראה בפעם האחרונה כשיצא מדירתו של קרוב משפחה ומאז נעלמו עקבותיו. כעבור חמישה ימים בהם הוא נעדר ומשגבר החשש לחייו, משפחתו בישראל פנתה בבקשה לסיוע, וכוחות איתור וחילוץ הוקפצו והחלו בחיפוש אחריו. החקירה התנהלה באיפול מוחלט ובשילוב משרד החוץ הישראלי, שגרירות ישראל באוקראינה ומשטרת אוקראינה. מכיוון שכל אותו זמן אותו ישראלי לא הפעיל את מכשיר הטלפון הנייד שלו, ולכן גם לא ניתן היה לאכן את מיקומו, הדבר הגביר את החשש כי מדובר בחטיפה. לאחר חיפושים אינטנסייבים אותו אדם נמצא שרוע כ-150 ק"מ מהמקום בו נראה לאחרונה, כשהוא חבול ופצוע. הישראלי הובהל לבית חולים מקומי ובחקירתו טען שנחטף והועבר ממקום למקום עד אשר הושלך על ידי חוטפיו. 

חילוץ מדריך טיולים ישראלי בירדן - מרץ 2016 

בבוקר יום שישי התקבל דיווח על אזרח ישראלי שמעד ונפצע בראשו באזור וואדי ראם בירדן, כחצי ק"מ דרומית-מערבית מהפסגה של ג'בל ראם. מאחר ולא ניתן היה להגיע למקום ברכב, הוזעק למקום מסוק של צבא ירדן. המחלצים הירדנים ביקשו מהקבוצה להעביר את הפצוע לנקודה גבוהה יותר במעלה ההר אך ניסיונות החילוץ לא צלחו והקבוצה נאלצה להעביר את הלילה במקום. במשך כמעט 24 שעות, הישראלי היה תקוע על צלע ההר – עד שלבסוף מסוק ירדני הצליח להגיע אליו והעביר אותו למעבר עקבה, שם המתין לו אמבולנס ישראלי שהבהיל אותו לחדר המיון בבית החולים באילת.

חילוץ פצוע בטיול אופנועים ברומניה ב-2017 

אחד האירועים הזכורים בשנה האחרונה הוא חילוץ מורכב בשטח בלב יער בעקבות התהפכות של רוכב אופנוע שנפצע קשה בפלג גופו העליון. החילוץ המורכב נעשה על ידי טרקטורונים, ומשם באמבולנס לבית חולים מקומי ולאחר חצי יממה הטסה באמבולנס אווירי חזרה לישראל להמשך טיפול.

חילוצים מסביב לעולם (צילום: באדיבות PassportCard​)
צילום: באדיבות PassportCard​

 

מה צריך לעשות כשמטיילים בחו"ל?

ערכו סקר שוק ותבדקו את כל הפרמטרים לפני שרוכשים ביטוח, על מנת להבטיח כי אתם בוחרים בכיסוי הביטוחי המתאים ביותר לצורכיכם ולצרכי משפחתכם. לנוסעים לטיולי משפחות, ובפרט למקומות כמו היער השחור בגרמניה או אתרי התיירות בהולנד, מומלץ להצטייד בהרחבה לביטוח ספורט אתגרי משום שחלק מהאטרקציות דוגמת אומגה, קירות טיפוס, רכיבה על אופני שטח ועוד מצריכות כיסוי מתאים מראש. לכן, חשוב לציין בפני חברת הביטוח האם בכוונתכם לעשות פעילויות ספורטיביות במהלך החופשה, ואילו פעילויות מתוכננות, על מנת לוודא שיש כיסוי ביטוחי מתאים, ולא לעמוד בפני שוקת שבורה במקרה של פציעה חלילה.

ציוד אלקטרוני

יתכן ותקבלו הצעה לבטח את הציוד האלקטרוני שברשותכם. שימו לב האם התשלום עבור ביטוח המכשירים שווה את השווי שלהם. אם אתם טסים ל-30 יום עם מכשיר נייד פרימיטיבי ומיושן יתכן וזה כלל לא משתלם לשלם עליו דמי ביטוח.

איפה נפצעתם?

ביעדים שבהם יש ריכוזים גבוהים של ישראלים ואטרקציות ספורט בתקופת הקיץ: טורכיה, שלמרות אזהרות המסע השונות היא עדיין יעד מבוקש בקרב הישראלים, כמו גם מדינות אגן הים התיכון - יוון, קפריסין, בולגריה ורומניה. גם היער השחור בגרמניה הוא יעד מועדף, שיש בו הרבה אטרקציות ופוטנציאל פציעות גדול - מפארקי חבלים ועד אומגות, מזחלות אלפיניסטיות ופארקי שעשועים ענקיים.

סוגי פציעות הספורט השכיחות הן: שברים, שברים מורכבים, פציעות ראש, קרעים ומתיחות של רצועות הברכיים, ושברים בצלעות. המכנה המשותף לכלל הפציעות לעיל הוא שבכל המקרים הטיפול הנדרש כולל בין היתר: טיפול ראשוני בשטח, ובחלק מהמקרים פינוי לבית חולים באזור לצורך ניתוח/קיבוע. למרות הטיפול שניתן במקום, כמעט בכל המקרים נדרשת הטסה מיוחדת לארץ.

זה לא הגיל, זה התרגיל

מניתוח הנתונים עולה כי האוכלוסייה הצעירה יותר לא חסינה כלל מפציעות ונפילות, ההיפך הוא הנכון. מקרב אוכלוסיית התיירים עולה כי 55% מהנפגעים הם עד גיל 40 וזאת לעומת 45% בלבד בגילאי 41 ומעלה.

אז מה עושים?

ראשית, עוד לפני הטיסה, יש לקחת בחשבון שהטיפול הרפואי הניתן במדינות מערב אירופה הוא טוב יותר לאין שיעור מאשר זה שבמדינות מזרח אירופה ואגן הים התיכון. פציעה המתרחשת בצרפת, אוסטריה, איטליה, גרמניה ושוויץ תטופל בדרך כלל באופן מקצועי יותר מאשר פציעה שמתרחשת בתורכיה, יוון, בולגריה או רומניה. טיפול מקצועי בפציעה יכול להביא להחלמה מהירה ומיטבית.

כמה זה עולה לנו?

מחיר ההרחבה הביטוחית לספורט אתגרי, במרבית חברות הביטוח, עומדת על כ-0.5 דולר ליום (נוסף על מחיר הפוליסה הבסיסית), מחיר זניח לעומת העלויות הרפואיות אותן עלולים לספוג ללא ההרחבה.

אם נפצעתם, ואתם לא מבוטחים כראוי – כדאי שתדעו כי עלות הטיפול ברוב הפציעות (כ- 61%) הן פציעות שעלות הטיפול הרפואי בהן הוא עד כ- 1000 דולר. מדובר ב- 3,900 ₪ לערך - ייתכן כי סכום זה לא יגרום לנו לפשיטת רגל, אך בהתחשב בעובדה כי הוא מצטרף לעלויות של נסיעה ואירוח בחו"ל, מדובר בסכום משמעותי. עלות הטיפול ב-25% מהפציעות נע בין 1,000-5,000 דולר (3,900-19,500 ₪ לערך). 11% מהפציעות נמצאות בטווח שבין 5,000-10,000 דולר (19,500 - 38,700 לערך), וכ-3% מהפציעות הן בטווח עלות טיפול של  10,000 דולר ומעלה – מעל ל-40 אלף ש"ח.

*כל המידע ניתן על ידי חברת PassportCard, שמציינת בימים אלה מיליון מבוטחים. החברה ביצעה סקירה של מספר אירועים ביטוחיים וחילוצים בולטים בהם טיפלה בשנים האחרונות במעורבות ישראליים בחו"ל, ואף מספקת טיפים והכוונות חשובות שישמרו עליכם בטיולכם הבא מחוץ לישראל. 

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש