את החגיגות של חג המולד וראש השנה האזרחי נהוג להתחיל להרגיש כבר בסוף חודש אוקטובר, אך נדמה שהשנה החלומות על השווקים, הנסיעות, הביקור אצל ההורים והמסיבות עד אור הבוקר לא ייתגשמו. יחד איתם, גם חופשות הכריסמס השמחות ומלאות השופינג, שאנחנו כל כך אוהבים, ייאלצו לחכות.

באופן מסורתי, בחודש נובמבר מתמלאים העיתונים והמגזינים בכתבות המדרגות את שווקי חג המולד הכי פופולריים, שווים, מיוחדים וחד-פעמיים שמושכים אליהם מדי שנה מילוני תיירים, אלו התחלפו השנה בכותרות עגומות בהרבה.

ריגה (צילום: Roman Babakin, shutterstock)
שוק חג מולד | צילום: Roman Babakin, shutterstock


בספרד למשל, כבר ברור שהחגים יעברו בעציבות רבה ושעל חג המולד הם ייאלצו לוותר השנה, זאת לאור כוונת הממשלה (נכון לעכשיו ולאחר אישור הפרלמנט) להאריך את מצב החירום עד חודש מאי. במדריד הבירה, כמו במקומות אחרים במדינה, הוטלה מגבלת תנועה לילית ואיסור על מפגשים שלא עם שותפים ליחידת המגורים.

יחד עם זאת, מועצת העיר מדריד אישרה את פתיחתו של שוק חג המולד בפלאזה מאיור (Plaza Mayor), אחד השווקים הידועים והוותיקים בעיר עם למעלה ממאה שנות חגיגות. על פי החלטות המועצה יפעלו הדוכנים בין ה-27 בנובמבר ל-31 בדצמבר, בין 10:30 בבוקר ועד 9 בערב בימי השבוע, כשבשבת, ראשון וימי חג יווארכו השעות עד 10 בערב. לצד ההגבלות - יש גם הטבות, כשהמועצה ויתרה על 100 אחוז מעמלות הסוחרים, סכום שצפוי להגיע לכ-12,000 יורו. הדוכנים המסורתיים בעלי הגגות המחודדים יפרסו בהתאם לתקנות הבריאות ולראשונה גם תוך התחשבות במלונות והמסעדות הפועלים ברחבי הכיכר, כשכולם חברו יחדיו במטרה להחיות את כלכלת העיר.

איטליה - "הכל מאוד מסובך"

גם באיטליה, שספגה אבדות רבות בחודשי המגפה הארוכים, לא צפוי חג מולד שמח במיוחד וכבר בחודש אוקטובר התפרסמו הודעות ביטול לשווקי חג המולד המסורתיים ברחבי המדינה. חוסר הוודאות הכללי והקושי בארגון אירוע למול ספקים, הביא לביטולם של השווקים המפורסמים בוורונה וטרנטו. בבולצאנו טרם התקבלה החלטה סופית, אך אם לשפוט מציטוט מסוף אוקטובר של רנצו קראמסקי (Renzo Caramaschi), ראש העיר, שאמר: "הכל מאוד מסובך, אסור לאכול ולשתות שלא ליד שולחן, קשה לשלוט על מספר והמרחק בין אנשים", נדמה שגם בדרום טירול לא צפויות חגיגות השנה. באם יצליח הסגר החלקי לשטח את העקומה אולי יבחרו האיטלקים לפתוח כמה מן השווקים האחרים.

שוק חג מולד בסנטה קרוצ'יה, איטליה (צילום: Kari, Flickr)
שוק חג מולד בסנטה קרוצ'יה, איטליה | צילום: Kari, Flickr

אוסטריה - השווקים ייפתחו

למרות חששות מביטול השווקים - או חמור מכך - הגבלת מכירת משקאות אלכוהוליים במהלכם, הכריזה בחודש שעבר לשכת המסחר בווינה, כי השווקים ייפתחו והיין החם יהיה זמין לכל דורשת. השווקים בבירה אולי ייפתחו, אבל בוודאי לא יתנהלו באותה הצורה. על פי תקנות בריאות הציבור הנוכחיות, כל המבקרות והעובדות יידרשו לעטות מסכות כל הזמן, למעט בעת אכילה או שתיה והמבקרות יוכלו לחטא ידיהן בעמדות שיפוזרו לנוחותן.

בשוק חג המולד ברטהאוספלאץ ישנה הגבלה על מספר המבקרים, כשעמדות הכניסה ינוטרו על ידי מצלמות והכניסה תותר כשרמזורי התנועה יתחלפו לירוק - וכדי לדעת האם כדאי לצאת מהבית יהיו זמינים גם באופן מקוון. גם מספר הדוכנים הופחת מ-150 ל-120 אשר ימוגנו באמצעות חציצות פרספקס, והאכילה והשתיה תותר באזורים יעודיים. את התקנות החדשות ייאכפו צוותי השוק לבושים בכנפי מלאך, כמו גם שוטרות ופקחים עירוניים.

וינה (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
שוק כריסמס בווינה | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

גרמניה - החגיגות מתרכזות בברלין

השנה האחרונה בתקופת הכהונה הרביעית והאחרונה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הציבה בפניה אתגר שונה מכל אלו שהתמודדה איתם עד כה, כשאחת המשימות האחרונות שלה בתפקיד היא להציל את חג המולד. במסיבת העיתונאים שהתקיימה בשבוע שעבר, בה נכחו גם ראש עיריית ומדינת ברלין, מיכאל מילר, וראש מדינת באיירן, מרקוס זדר, הוחלט על סגר חלקי לארבעה שבועות של מסעדות (למעט משלוחים), ברים, בתי קפה, בריכות, מתקני ספורט וחדרי כושר, כל מוסדות התרבות והפנאי ועוד. בדבריה הדגישה מרקל את הסולידריות שהציגה גרמניה בסגר הקודם שאפשר "חיים נורמליים" במהלך חודשי הקיץ, וביקשה מכל האזרחיות לנהוג גם בתקופה הקרובה בסולידריות על מנת שיתאפשר לכולן לחגוג את חג המולד.

נכון לכתיבת שורות אלה אישר הסנאט בברלין את פתיחתם של שווקי חג המולד אך מארגני השוק הגדול והמרכזי בז‘נדרמנמרקט כבר הודיעו שלא יפתחו השנה. לעומתו, הודיעו מארגני השווקים שבפוטסדאמרפלאץ, ברייטשיידפלאץ ארמון שרלוטנבורג והקולטורברואריי על פתיחה בכפוף לתקנות, ביניהן חובת עטיית מסכות ושעת נעילה לברזי האלכוהול החל מ-11 בלילה.

ברלין (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
כריסמס בברלין בשנים יותר שמחות | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

ומה קורה במקומות אחרים בגרמניה בה נערכים אלפי שווקי חג מולד מדי שנה? "לאחר התלבטויות רבות ועל מנת להגן על האוכלוסיה שלנו, הגענו למסקנה ששוק חג המולד לא יתקיים השנה", אמר מרקוס קוניג (Marcus König), ראש עיריית נירנברג בשבוע שעבר. גם שווקים בדיסלדורף, קלן, אאכן ודויסבורג לא ייפתחו השנה, ואילו במינכן, אסן, דרזדן ומגדבורג יתקיימו שווקים במתכונת מעודכנת, בלייפציג למשל בגרסה נטולת אלכוהול.

בריטניה - החגיגה המרכזית בוטלה

ארץ פלאות החורף (Winter Wonderland) שבהייד פארק כבר בוטלה, ונדמה שבעקבותיה החג כולו. למרות שהעיר "ספגה מכה בגלל הצניחה בתיירות הנכנסת ובגלל שיותר ויותר אנשים עברו לעבוד מהבית", כפי שאמרה קייט ניקולס (Kate Nicholls), מנכ״לית UKHospitality, סביר יותר שהעיר תהיה בסגר ברמה כזו או אחרת ושגם השווקים השכונתיים הקטנים יותר לא יתקיימו. בבלפסט, אדינבורו, בריסטול, באת ', אברדין, ווינצ'סטר ואוקספורד כבר הודיעו על ביטולים מבעוד מועד, אך בשפילד וקרדיף, כך נדמה, יפתחו שווקים בכפוף להנחיות.

לונדון (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
החגיגות המרכזיות בלונדון בשנה שעברה | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

עדיין לא ברור מה יעלה בגורלם של שווקים אחרים ברחבי היבשת, אך יש מי שכבר הודיעו על ביטולי השווקים באופן רשמי: פראג, שטרסבורג, ליל, פריז, ליון, בורדו, אליהן בוודאי יצטרפו בימים והשבועות הקרובים עוד רבות אחרות. שנתחיל לתכנן לחג המולד 2021?