מילוס, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הפלא ופלא - לא את כל איי יוון כבשנו. האי מילוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מאז החתול השחור שעבר בין ישראל לטורקיה, הישראלים מגלים מחדש את יוון, וליתר דיוק את אייה. זה לא חייב להיות רודוס, גם לא סנטוריני או כרתים. כ-1,400 איים יש ביוון. חלקם, הפלא ופלא, עדיין לא התגלו על-ידי כוחותינו, ויש בהם מפרצונים, אווירת שלווה, ארכיאולוגיה, טיולי טבע, ואיך לא - טברנות. באין טיסות ישירות, דווקא בהפלגה אליהם אפשר להרגיש כמו ספנים קדומים המשייטים בין קבוצות איים, כמו באגדות של הומרוס, כל אי והאודיסיאה שלו.

גם המשבר הכלכלי ביוון מגביר את האטרקטיביות שלה כאתר נופש במחירים נוחים, וכך גם הקרבה הגיאוגרפית והטיסה הקצרה. בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM 2013, המתקיימת בשבוע הבא בתל אביב, מתעתדת יוון להציג 15 איים חדשים לתייר הישראלי. להלן המלצות על כמה מהם.

האיים הסרוניים, הכי קרובים

האיים הסרוניים (Saronic) הם הקרובים ביותר ליבשת, כלומר לאתונה ולנמל פיראוס. על-פי האגדה הם נקראים על-שמו של המלך המיתולוגי Saron, ומי שרוצה רק לטעום טעם של אי יווני יכול להגיע אליהם בהפלגה של שעה ומשהו מפיראוס, ואף לחזור באותו היום.

אגיסטרי איים יווניים
אחד מהאיים הראשונים שהציע תיירות נטורליסטית. אגיסטרי

אגיסטרי (Agistri)

שלווה של אי יווני, במרחק קצר מאתונה

הגעה: בהפלגה של כשעה ו-25 דקות מפיראוס.

לינה: 90-40 אירו לזוג ללילה.

למה כדאי: אגיסטרי היה אחד מהאיים הראשונים שהציע תיירות נטורליסטית, או במילים פשוטות יותר חופים לנודיסטים, אך לא על כך תהילתו. למרות קרבתו הרבה ליוון היבשתית, ואף שהוא היעד החביב על עשירי אתונה, שמוצאים בו מפלט מעירם הכאוטית, האי הקטן, הנגיש והמיוער הזה מצליח לשמור על שלווה ועל ריחוק מתיירות ההמונים.

מבין שלושת היישובים שבאי, Skala הוא המתויר יחסית. הכפר הזעיר Limenaria הוא נטול תיירים כמעט, והמקומיים מתגוררים ברובם בעיירה Milos, המציעה טברנות מהטובות באי. יש בו כמה חופים נעימים עם מים רדודים וצלולים, כביש אחד המסתיים בחוף עם מסעדת פירות ים, ובעיקר אווירה של יישוב יווני קטן. מי שעתותיו בידיו יכול להגיע בקלות לאי השכן Aegina, ולמקדש Afaia היפהפה הניצב בו.

הידרה, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נותר לא ממוסחר יחסית. הידרה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הידרה (Hydra)

מה שטוב לליאונרד כהן טוב גם בשבילנו

הגעה: בהפלגה של כשעה וחצי ברחפת מפיראוס.

לינה: מחירי הלינה באי גבוהים, ונעים בין 70 ל-80 אירו למלונות פשוטים ועד 300 אירו למלונות היוקרתיים. מומלץ להזמין מקום מראש.

למה כדאי: למרות הפופולריות שלו בקרב חוג הסילון של פעם - סופיה לורן, מיק ג'אגר ולאונרד כהן שאף רכש כאן בית - הידרה נותר לא ממוסחר יחסית. אין בו כבישים, ועיקר התנועה עדיין על-גבי חמורים או פרדות. בירת האי, המכונה גם היא הידרה, נחשבת לאחת מהיפות בעיירותיה של יוון, ומתהדרת בבתי מידות שתוכננו עבור עשירי האי במאה ה-18 על-ידי אדריכלים איטלקים. באחדים מהם ניתן לבקר.

מהנמל נמתחת לאורך החוף טיילת מרוצפת המובילה לכפר Kaminia, ויפה לטפס בסמטאות התלולות לתצפית על הנמל. באין חופים חוליים, אפשר פשוט לקפוץ למים מהסלעים בטיילת, והדרך לראות ולהיראות היא בבתי הקפה שעל קו המים. בשביל אוכל טוב ולא יקר מומלץ להיכנס פנימה לאחת הסמטאות. מי שנמצא בכושר טוב מוזמן לטפס על הר Klimaki, הגבוה בקבוצת האיים הסרוניים, ולהשקיף מגובה של כ-600 מטרים על העיירה הידרה ועל האיים השכנים.

סירוס, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחד מהאיים היותר "יווניים". סירוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הקיקלאדיים, בעיגול הקדוש

כשמפליגים עוד דרומה ומזרחה, מגיעים לאיים הקיקלאדיים (Cycladic), קבוצה של כ-220 איים ואיונים, שבהם כמה מהשמות המפורסמים ביותר: סנטוריני, מילוס, פארוס, נאקסוס, איוס ומיקונוס. שמותיהם ניתנו להם מכיוון שהם יוצרים מעגל (ביוונית קיקלוס) סביב האי הקדוש דלוס. על-פי המסורת כאן מוצאו של חתול הבית הביתי של יוון.

סירוס (Syros)

מהאיים היותר "יווניים"

הגעה: בטיסה של כ-25 דקות מאתונה, או ברחפת מפיראוס.

לינה: 90-40 אירו למלונות הפשוטים, כ-150 למלון בוטיק.

למה כדאי: סירוס הוא אחד מהאיים היותר "יווניים", ויש בו עיירות חוף קטנות עם דירות נופש להשכרה קרוב לים. אפשר לטייל בו בין שיחי מרווה, להסניף תבלינים בחנויות, לאכול גירוס (מן שווארמה), גלאקטובוריקו (קינוח בצקי), או סופלאקי.

העיר השנייה בגודלה, Ano Syros, נבנתה על-ידי הוונציאנים במאה ה-13 על גבעת San Giorgio, ויש בה אווירה ימיביניימית, עשרות אלפי מדרגות שיש, דלתות צבעוניות, חתולים, סבתות שסורגות על המרפסות וזקנים שלוגמים קפה ושרים ביוונית.

בעלי כושר לא יתקשו לטפס אל הכנסיות הגבוהות ולהשקיף על הים ועל האיים הסמוכים, בהם מיקונוס. על-פי האגדה, סירוס הוא האי של אמאוס, רועה עדר החזירים של אודיסאוס. מה שבטוח, Markos Vamvakaris, מגדולי הרמבטיקאים של יוון, נולד ומת באי הזה, ונגני בוזוקי חובבים ימצאו פה חנויות טובות לכלי נגינה. עיר הבירה של האי, Ermoupoli, בנויה על אמפיתיאטרון טבעי, עם אחוזות ובתים לבנים בסגנון ניאו קלאסי, הגולשים לנמל.

סיפנוס, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
משתבח בשמן זית טוב ובמטבח טעים. סיפנוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סיפנוס (Sifnos)

האי של השפים

הגעה: בהפלגה של כחמש-שש שעות מפיראוס, או בהפלגה מהאיים השכנים, למשל מסנטוריני.

לינה: 150-40 אירו. מומלץ להזמין מקום מראש.

למה כדאי: כרמי זיתים, שקדיות, כפרים יפים, בתי תפילה, תחושה של "יוון האמיתית". האי סיפנוס משתבח בשמן זית טוב ובמטבח טעים, ואכן כמה מן השפים הגדולים של יוון נולדו וגדלו כאן.

אחד מן המיוחדים בכפריו של האי הוא Kastro, הנאחז במורדות גבעה תלולה, סמטאותיו צרות וההיסטוריה שלו בת יותר מ-3,000 שנה. אפשר ללכת בשביל נוח הסובב את הכפר ולהשקיף על הים ועל האיים השכנים, לרדת ימינה מהכניסה לכפר אל מפרץ קטנטן, ולהתנפל על בשר טלה נוסח סיפנוס, בטברנת הכוכב.

על-פי המסורת, בעיירה Apollonia, הבנויה על מדרונותיו של הר, ניצב בעבר מקדש לכבוד אל השמש אפולו, במקום שבו עומדת כיום כנסיית Panayia Yeraniofora. באי גם חיה בעבר קהילה יהודית קטנה, שקורותיה נכתבו בספרו של הסופר היווני יוליוס יורגוס, Trails of Jewish Presence in the Island of Sifnos.

פארוס, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חופים חוליים מהיפים ביוון. פארוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

פארוס (Paros)

חופים חוליים, מהיפים ביוון

הגעה: בטיסה, בהפלגה או ברחפת מפיראוס

לינה: החל ב-35 אירו לחדר פשוט, 300-180 אירו לחדר במלון יוקרתי.

למה כדאי: יש באי חופים חוליים מהיפים ביוון, מהם אינטימיים, ומהם שכבר התגלו על-ידי בלייני מסיבות ההמונים. עיר הבירה Parikia בנויה בסגנון קיקלאדי מסורתי: בתים מסוידים בלבן בוהק, גגות שטוחים, דלתות, תריסים ומשקופים כחולים - שעומדים בין גפנים, עצי תפוז ורימונים, בהם גם טחנת רוח מעוגלת וכרסתנית.

כמו ברבים מאיי יוון, גם בפארוס נקשרו אגדות שמקורן במיתולוגיה היוונית. אחת מהן מספרת על פארוס, בנו של ליקאון, שהגיע לאי בראש חייליו, ומכאן שמו. השיש של האי, ששמעו יצא למרחוק, נודע בשקיפותו ובמרקמו היפהפה כבר במאה השישית לפני הספירה, ותושבי האי התפרנסו במשך אלפי שנים מן המחצב המיוחד הזה. מחצבות השיש עומדות כיום ברובן נטושות, ובשנים האחרונות עיקר פרנסת התושבים על התיירים, שמגיעים במעבורות הרבות היוצאות מפיראוס ומכרתים.

אמורגוס, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מורכב מכמה גושי סלע ענקיים. אמורגוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אמורגוס (Amorgos)

האי של Big Blue The

הגעה: בהפלגה מפיראוס, או מהאיים השכנים, פארוס או נאקסוס.

לינה: 200-40 אירו. מומלץ מאוד להזמין מקום מראש.

למה כדאי: עד לפני כמה שנים היה קשה להגיע לאמורגוס, והוא היה כמעט בלתי נגיש לתיירים. בשנים האחרונות יותר ויותר ספינות פוקדות את הנמל של האי הקטן הזה, המורכב מכמה גושי סלע ענקיים, שנדמה כאילו הם נופלים עוד רגע ישר לים. המראה הדרמטי, כמה כפרים נעימים על קו המים, עיירות קטנטנות בהרים והרבה שקט - הם סוד קסמו של האי, כמו גם מנזר Hozoviotissa היפהפה, שניצב מאז המאה ה-11 על צוק, מצפון מזרח לעיירה Chora.

בחלקו של האי Nfubv Aspis ניצב בימי קדם מקדש לכבוד אלת האהבה אפרודיטה. במעבר חד למאה ה-20, האי שימש רקע לסרט הקאלט The Big Blue של הבמאי לוק בסון. על אף קוטנו, יש בו כמה טברנות מהנחשבות באיים הקיקלאדיים, והן ממוקמות ברובן בעיירה Katapola.

קלימאנוס, איים יווניים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מהעשירים באיי יוון. קלימאנוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

איי דודקאנס, לא רק רודוס

כשמפליגים עוד דרומה ומזרחה בים האגאי, מגיעים לקבוצת איי דודקאנס (Dodecanese), העשירה בהיסטוריה, בכנסיות ביזנטיות ובטירות ימיביניימיות, ומגלים שיש בה איים הרבה יותר אינטימיים מרודוס, ומעניינים לא פחות.

טילוס, איים יווניים
בחצי הדרך בין רודוס לקוס. טילוס

קאלימנוס (Kalymnos)

לברוח מתיירות ההמונים

הגעה: בטיסה לאי קוס ובהפלגה ממנו.

לינה: 70-25 אירו.

למה כדאי: קאלימנוס, השלישי בגודלו באיי דודקאנס ומהעשירים באיי יוון, נזכר לראשונה בכתביהם של הומרוס ואריסטו. האי הסלעי והלא יומרני הזה, שמפרצוניו מוגנים, הוא מפלט לתיירים שברחו מתיירות ההמונים של קוס או של רודוס. יש בו חופים של חלוקי אבן וגם של חול, ולא פחות מ-18 איונים, שלחלקם ניתן להגיע בסירה פרטית ולזכות לכמה שעות בתחושה של אי פרטי.

קאלימנוס מכונה גם אי הספוגים, על-שם הספוג שנהגו לשלות ממימיו מאז ימי קדם, והיווה במשך דורות מקור הכנסה עיקרי ומכונה הזהב הקאלימני. עד היום מקיימים תושבי האי בכל שנה, שבוע אחרי חג הפסחא, את חגיגות שבוע הספוג, לציון המסורת העתיקה והקשר למחצב הימי הטבעי הזה.

בעיירה הראשית Pothia אפשר למצוא מסעדות טובות, בתי קפה ובתי מלון, אך מי שמחפש שלווה של אי יווני ימצא אותה בעיירות קטנות כמו Therma ,Paleonisos ,Myrteis ואחרות. צוקי האי המאתגרים מושכים אליהם מטפסי הרים, והמערות התת-ימיות מצוינות לחובבי צלילה.

_OBJ

טילוס (Tilos)

ציפורים ומטבח איטלקי

הגעה: בהפלגה ברחפת מהאי רודוס.

לינה: 70-35 אירו.

למה כדאי: בחצי הדרך בין רודוס לקוס יש אי עם נוף הררי, עצי שקד, חופים סלעיים ועם כמה רצועות חוף חוליות. זהו האי טילוס, שעליו ניצב מנזר Agios Panteleimon, הוא הקדוש הפטרון של האי, שהחגיגות לכבודו מתקיימות בכל שנה ב-27 ביולי. סביב המנזר, שנבנה בשנת 1470 על מורדות גבעה תלולה, נטוע גן יפהפה.

אפשר לשוטט באי בין מבצרים עתיקים שהגנו על יושביו מפני פיראטים, הוא נחשב למקום טוב לצפרים, ולאחרונה התגלו בו גם שלדים של פילים גמדיים, ששרדו באי עד 3500 לפני הספירה לערך.

העיירה Livadia היא מקום רגוע עם טברנות, עם מטבח איטלקי (דווקא) ועם אפשרויות לינה טובות וזולות למדי. מי שמחפש ניתוק מוזמן לבירת האי, Megalo Chorio, המסוידת לבן וסמטאותיה מתפתלות בין גפנים.

_OBJ

מידע מעשי

* פרטים על זמני הפלגות ובתי מלון באתר איי יוון הישראלי.

באיי יוון קיים מגוון של אפשרויות לינה, החל ב-domatia (דירות פרטיות שהפכו למלונות דירות בסגנון יווני פשוט), בהם המחירים נעים סביב 40 אירו ללילה בפשוטים שביניהם, עד כ-90 אירו ללילה ליוקרתיים יותר. בבתי מלון עם דירוג גבוה יותר או במלונות בוטיק מיוחדים, המחירים נעים בין 110 אירו ל-300 אירו.

תערוכת התיירות: בתערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM 2013 (International Mediterranean Tourism Market), המיועדת לאנשי מקצוע ולקהל הרחב גם יחד, משתתפים מציגים ישראלים המשווקים יעדים של תיירות פנים לצד גורמי תיירות מחו"ל המנסים לשווק לנופשים ישראלים את מרכולתם. בשנה שעברה השתתפו 1,135 מציגים מ-36 מדינות ב-358 ביתנים. השנה מתרחב היריד ויכלול גם מדינות חדשות, כמו הונגריה, קוריאה, ארגנטינה, סקנדינביה, בוסניה, מולדובה, הפיליפינים ועוד. בשנה שעברה ביקרו ביריד כ-23,500 איש, מתוכם כ-11,800 אנשי מקצוע.

>> (כמעט) בלי ישראלים: 7 טיולים למקומות מפתיעים