מה הדברים הראשונים שעולים לכם בראש כשאתם חושבים על אירלנד? אם אתם אני, אז התשובה לזה היא בירה (ספציפית גינס), וויסקי, רוגבי וקונור מקגרגור. ואחרי שהייתי שם לאחרונה כמעט שבוע, אני יכול לומר בוודאות שכל הדברים האלה בהחלט נמצאים שם בשפע – למעט מקגרגור, שבאותו זמן בכלל לא היה במדינה. אולם, לארץ הרחוקה יש הרבה יותר מה להציע לתייר הישראלי, האמינו או לא, ועכשיו עם הטיסות הישירות מהארץ המסע אל אי הקסמים התקצר משמעותית.

לפני שניכנס לעובי הקורה, כמה פרטים טכניים על אירלנד. כ-4,000 ק"מ מפרידים בין נמל התעופה בן גוריון ונמל התעופה הבינלאומי בדבלין – שזה אומר בערך 6 שעות טיסה הלוך ו-5 שעות טיסה חזור. טיסה ארוכה לכל הדעות ועל כן, כדאי להיערך מבעוד מועד עם תכני בידור במכשירי הסלולר, הטאבלטים או המחשבים הניידים שלכם. לא נערכתם? כדאי לבדוק אם יש תכני בידור בטיסה. במקרה שלי טסתי עם חברת "אל על" שהחלה להפעיל טיסות ישירות למדינה והציעה מגוון תכני בידור בסטרימינג כדי להפיג את השעמום.

האי האירי מחולק לשני חלקים: צפון אירלנד ורפובליקת אירלנד (או דרום אירלנד), והאבחנה בין שני הצדדים חשובה מסיבה כלכלית ותקשורתית. המדינה הראשונה היא חלק מהממלכה המאוחדת (בריטניה) והמטבע שנסחר בה הוא לירת שטרלינג, לעומת השנייה שהיא חלק מהאיחוד האירופי והמטבע שנסחר בה הוא אירו. עוברים בין שתי המדינות? אין שום בעיה. רק תיערכו לזה מבחינת מזומן וגם מבחינת חבילת סלולר. קניתם חבילה אירופאית ועברת לצפון אירלנד? היא לא תעבוד לכם כי בריטניה כבר לא חלק מהאיחוד האירופי. לא שזאת בעיה גדולה כל כך. בצפון אירלנד – ולמעשה גם בדרום אירלנד – אפשר לקנות כרטיסי Prepaid SIM בסופרמרקטים במחירים מגוחכים (20 אירו על שיחות וגלישה ללא הגבלה לתקופה של חודש, 10 אירו ל-10 ג'יגה גלישה ועוד). כך שאם לא התארגנתם לפני על חבילה סלולרית ומתחשק לכם להתקשר הביתה בלי לחפש WiFi, אפשר לפתור את זה בלי בעיה גם אחרי הנחיתה.

צוקים באירלנד (צילום: Jacki Soikis)
אירלנד היא מהמדינות היפות בעולם | צילום: Jacki Soikis

נחיתה רכה בדבלין

המטוס שלכם נחת בשלום בנמל התעופה הבינלאומי בדבלין. הידד. היעד הקרוב ביותר אליכם הוא בירת הרפובליקה, אליה תוכלו להגיע במונית תוך חצי שעה. בעיר תמצאו את כל הקלישאות שעולות בדעתכם כשאתם חושבים על דבלין – כולל פאבים עם מוזיקה חיה ובירה שנשפכת כמו מים, מוזאוני וויסקי כאלו ואחרים, מרכז המבקרים של גינס, מרכז המבקרים של ג'יימסון, וכמובן סניפים של Penny's (שזאת הדרך של האירים להגיד Primark). פאבים לא מדברים אליכם? וויסקי שורף לכם בגרון? נזכרתם שאתם, כמו הרבה מאוד אנשים שאתם מכירים, בכלל לא אוהבים גינס? אז יש לי חדשות טובות: יש עוד דברים נחמדים לעשות בעיר.

אירלנד דבלין (צילום: Darren Pierse Kelly, Shutterstock)
עיר מלאה באטרקציות. דבלין | צילום: Darren Pierse Kelly, Shutterstock

נתחיל מאטרקציה שמתאימה לכל הגילים – Viking Splash Tours. מדובר בסיור ברחבי דבלין על רכב אמפיבי (יעני, יכול לנסוע על הכביש וגם לשוט במים) שמתאים לזוגות צעירים, הורים וילדים, סבים וסבתות, וכל מה שביניהם. אורך הסיור הוא עד 90 דקות, כולל מידע על פינות החן בבירה, סקירה היסטורית ושיט קצרצר בנהר הליפי שזורם בעיר – בהנחה שהרכב תקין. גילוי נאות: הרכבים במקור נועדו לשמש את בעלות הברית במלחמת העולם ה-2 והם מאוד-מאוד ישנים. במקרה שלי, הייתה תקלה במנוע זמן קצר אחרי שהרכב יצא מהמים, הנהג לא הצליח להניע אותו ונאלצנו לחכות לרכב חלופי. עוד נקודה חשובה להבהיר: לא מסכימים לעלות עם אלכוהול לסיור – הנהג מאוד התעקש על העניין הזה. למרות זאת, אם מתאפשר אני ממליץ מאוד על החוויה.

דבלין שייט ויקינגים (צילום: גיא רייט)
עולים על רכב אמפיבי ושטים בנהר. שיט וקינגים | צילום: גיא רייט

אטרקציה נוספת שנמצאת בעיר ומעט לא שגרתית היא ללכת לראות את "הספר מקלס" (Book of Kells). מדובר בעצם בגרסה עתיקה של הברית החדשה שנכתב על ידי נזירים קֵלטִים בתחילת המאה ה-9. הספר נחשב לאחד האוצרות הלאומיים החשובים ביותר של אירלנד ונמצא בספריית טריניטי קולג' – שמרשימה לא פחות מהספר עצמו ונראית כמו משהו מסרט של הארי פוטר. יש לציין – ולהדגיש – שהכניסה למקום מותנית בקניית כרטיס מבעוד מועד. כמו כן, המקום עשוי לשעמם ילדים קטנים וככל הנראה מתאים יותר לבני נוער, ובמיוחד כאלה שאוהבים לקרוא ספרים. לדעתי בכל אופן.

דבלין ספרייה (צילום: גיא רייט)
הספרייה בטריניטי קולג' היא חוויה בפני עצמה | צילום: גיא רייט
דבלין ספרייה אוניבסיטה (צילום: גיא רייט)
המקום נראה כאילו יצא מסרט של הארי פוטר | צילום: גיא רייט

נשבר לכם להסתובב בדבלין? נהדר. בסביבת הבירה תוכלו למצוא מגוון טירות ופארקים בהם תוכלו לשוטט, לשבת לפיקניק או לפרוק לילדים את כל האנרגיות עם איזה משחק נחמד. טירת מלאהייד (Malahide) נמצאת במרחק של 14 ק"מ צפונית ממרכז הבירה, או חצי שעה נסיעה, וצמודה לגנים בוטניים מרשימים. במקום תוכלו גם לעשות סיור בטירה עצמה או לחלופין להתרשם מחממה לגידול פרפרים. רק תקוו שלא ירד עליכם גשם, זה בכל זאת פארק ואין כל כך מקומות להסתתר בהם. אגב, באופן כללי תקוו שלא ירד עליכם גשם באירלנד.

18 ק"מ מזרחית למרכז בירה, או חצי שעה נסיעה במכונית, תוכלו למצוא את הכפר הקטנטן הוּת' (Howth) ששוכן על חצי אי בים האירי. בכניסה לכפר תראו את נמל הדייגים והרחוב הראשי, בו נמצאים כמה בתי קפה, פאבים וחנויות "פיש אנד צ'יפס". אם אתם מתכוונים לעצור לאכול, רצוי להתרחק מעט מהנמל כי אתם לא רוצים להיקלע לעימות עם שחפים. לציפורים האלה לא אכפת מכלום והן יחטפו לכם אוכל ישר מהידיים – מניסיון. בהוּת' תוכלו למצוא גם את "מסלול הצוקים" (Cliff Walk), מסלול הליכה של כשעה בצוקים שנמצאים מזרחית לעיר. במסלול תוכלו ליהנות מנוף מדהים של הים האירי, הספינות שנכנסות לנמל דבלין ואם יתמזל מזלכם, אפילו לראות כמה כלבי ים. בסוף המסלול אתם תגיעו שוב לקצה הרחוב הראשי של הכפר, צמוד לחוף של מפרץ בלסקדן (Balscadden) שם תוכלו אפילו לטבול במים אם מזג האוויר יאפשר זאת. עם יד על הלב, עם כל האלכוהול, הפאבים, הקניות, הטירות, הגנים והאטרקציות שביניהן, מסלול הצוקים היה המקום שהכי נהניתי בו באזור דבלין. מומלץ מאוד.

דבלין טירה (צילום: גיא רייט)
נמצאת במרחק קצר מדבלין. טירת מלהייד | צילום: גיא רייט
דבלין פארק (צילום: גיא רייט)
בסביבות העיר יש גם פארקים ששווה לעשות בהם פיקניק | צילום: גיא רייט
 הות' אירלנד  (צילום: EQRoy, shutterstock)
עיירת דייגים קטנה בקרבת דבלין. הות' | צילום: EQRoy, shutterstock
הות' אירלנד  (צילום: Cristian N Gaitan, shutterstock)
מהנקודות היפות במדינה. טיילת הצוקים ליד העיירה הות' | צילום: Cristian N Gaitan, shutterstock

בלפסט והצפון הרחוק

אני מאמין בתום לב שהדרך מדבלין לבלפסט לא תהיה קשה במיוחד עבור הישראלי הממוצע – כ-170 ק"מ (שזה בערך המרחק מתל אביב לצומת מחניים) או כשעתיים נסיעה במכונית. אבל אתם כמובן לא חייבים לעשות את כל הנסיעה הזאת בבאת אחת. תחקיר קטן על הדרך יוביל אתכם לכל מיני טירות ופארקים שנמצאים על המסלול לבירת צפון אירלנד, ואחד מהם הוא Catlewellan Forest Park. במקום תוכלו למצוא פארק אתגרי עם סירות, מסלולי הליכה, מסלולי אופניים, גנים בוטניים, מתחמי דיג, מסלולי רכיבה על סוסים וכמובן, טירה. כי בכל זאת, אירלנד. הנהלת הפארק מספקת במקום אופניים חשמליים בשביל העליות הקשות יותר, ואפילו חליפות סערה לימים הגשומים בשנה – רק רצוי להתארגן מבעוד מועד על נעליים אטומות למים. האטרקציה מתאימה לכל הגילים ומומלצת מאוד.

 

View this post on Instagram

A post shared by AJL Drone (@ajl_drone)

הגעתם לבלפסט. ברוכים הבאים. נתחיל מהמובן מאליו: לבלפסט היסטוריה עקובה מדם. לאורך המאה ה-20, העיר הייתה זירת מלחמה בין פרוטסטנטים וקתולים, והצלקות מתקופת הסכסוך עדיין בולטות בחלק מהרחובות. אחד המונומנטים המפורסמים ביותר מאותו זמן הוא "קיר השלום" (Peace Wall), אותו בנו במקור כדי להפריד בין שני הצדדים. כיום תיירים מגיעים מכל העולם כדי לראות את הקיר, שנותר זכר לתקופה הקשה (שמכונה באירלנד "The Troubles") ומכיל אינספור כתובות גרפיטי שקוראות לסיים מלחמות בעולם כולו – וגם את הסכסוך הישראלי-פלסטיני. החומה נמצאת כ-10 דקות נסיעה ממרכז העיר ולא אמורה להיות לכם בעיה למצוא אותה בתחבורה ציבורית, או עם נהג מונית נחמד. אפשרות נוספת היא פשוט לעלות על אוטובוס Hop on Tour שיביא אתכם לאזור והנהג אפילו יסביר לכם על ההיסטוריה של הסכסוך. במהלך הנסיעה תוכלו להתרשם גם מכתובות גרפיטי נוספות במערב העיר, שמוקירות את פועלם של אלו שלקחו חלק במלחמות בעיר – ותיעוד מתקופות הקשות ביותר שעברו על בלפסט. חוויה עוצמתית מאוד. מומלץ לא רק לחובבי היסטוריה. קחו בחשבון: הסיור כולו באנגלית עם מבטא צפון אירי כבד.

אירלנד קיר פוגרום בלפסט (צילום: גיא רייט)
ההיסטוריה העקובה מדם נוכחת על קירות בלפסט | צילום: גיא רייט
דבלין ציור קיר (צילום: גיא רייט)
כדאי להסתכל על הקירות של בלפסט כדי ללמוד על עברה | צילום: גיא רייט

אגב היסטוריה, בנמל העיר תוכלו למצוא את מוזיאון הטיטאניק. לא הרבה מודעים לזה אבל בלפסט למעשה הייתה התחנה הראשונה של האונייה המפורסמת והמקום שבו היא נבנתה יחד עם ה"אולימפיק" – הספינה התאומה שלה. המוזיאון נבנה בשטחי המספנה הישנה וכולל סקירה של כל ההיסטוריה של כלי השיט: מתהליך הבנייה שלו, לדגמים של חדרים במחלקה הראשונה, לאסון הטביעה באוקיינוס ועד למציאת האונייה בשנות ה-80. אורך הסיור הוא כשעה והוא עשוי לא להתאים לאנשים עם פחד מגובה, שכן הוא כולל מופע אור-קולי על מעין גונדולות שתלויות באוויר – כיף גדול. ככל הנראה המוזיאון הכי שווה בעיר, ואולי גם בכל אירלנד.

אם נשבר לכם מסיורים ומוזיאונים, תשמחו לדעת שחיי הלילה בבלפסט תוססים לא פחות מאלו בדבלין ויש המון מקומות לבקר בהם. למעשה, אם אתם במרכז העיר, קרוב לוודאי שבכל רגע נתון אתם במרחק 5 דקות הליכה מפאב ואולי אפילו כזה שמנגנים בו מוזיקה חיה. באזור רחוב היל תוכלו למצוא, לטעמי, את רוב הפאבים המעניינים בעיר, שכוללים בין היתר את ה-Duke of York וה-Thirsty Goat. למרות זאת, הפאב הכי מיוחד בעיר הוא ה-Crown Liquor Saloon מול מלון Europa. מדובר בבית עסק שקיים מאז 1885 ונשאר כפי שהוא עם עיצוב ויקטוריאני קלאסי, עם חלונות צבעוניים, קורות עץ מגולפות עם גימור לק, בר מאבן גרניט ותאים פרטיים שנבנו בתקופה שבה אנשים בעיר התביישו לשתות בפרהסיה – כן-כן, הייתה תקופה כזו באירלנד. כמו כן, בערבים הפאב מואר במנורות הגז המקוריות שלו. ה-Crown Liquor Saloon נחשב מונומנט עירוני ונמצא בבעלות הקרן הלאומית של צפון אירלנד, שמשכירה אותו למפעיל חיצוני ומשמרת אותו. אז אם אי פעם התחשק לכם איזה פיינט במוזיאון, בקטע טוב, זה ללא ספק המקום בשבילכם.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Belfast (@visitbelfast)

View this post on Instagram

A post shared by Nicholson's Pubs (@nicholsonspubs)

בשורה התחתונה

במדינה תוכלו למצוא פאבים, מוזיאונים ואטרקציות שמתאימות לילדים ובני נוער, זוגות צעירים וזוגות מבוגרים. מעבר לזה, הערים השונות באי מאוד נעימות למשתמש, עם הרבה שמחת חיים (על אף ההיסטוריה הקשה) והרבה אלכוהול במחיר שווה לכל כיס.

* הכתב היה אורח של אל על באירלנד