לא חסרות סיבות לקנא בדיילים ודיילות האוויר; הם רואים עולם, ישנים במלונות פאר, מגיעים לעבודה במוניות ספיישל ועושים שופינג במקומות הכי שווים בגלובוס. אבל כדי להוסיף עוד קצת ירוק לחמישים גווני הקנאה שלכם, החלטנו לחשוף מה קורה מהרגע שהם נוחתים במדינת היעד ועד הטיסה בחזרה לישראל.

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

בשלב הזה אתם ודאי מתעודדים עם המחשבה שהעבודה במטוס יכולה להיות קשה ומתישה. לשרת מאות אנשים בתוך צינור מתכת מעופף בשעות עבודה לא שגרתיות, בסביבה אינטנסיבית (אין לאן לברוח גם אם ממש עצבנו אתכם) ועם בוס חדש עם שיגעונות חדשים בכל טיסה, זה לא תענוג גדול. אבל אם נודה על האמת עבור הרוב הגדול של אלה שבוחרים בעבודה הזו, הטיסה עצמה היא רק מהלומה קטנה בדרך לדבר האמיתי – השהייה הממושכת ביעדים הרחוקים.

דיילת מחלקת שתייה (צילום: withGod, Shutterstock)
הטיסה היא רק החימום לדבר האמיתי | צילום: withGod, Shutterstock

אז מה באמת עושות הדיילות בלילות? מסתבר שזה לגמרי תלוי בהן. "מהרגע שמגיעים אל המלון זה חופש מוחלט", מספרת נ' דיילת לשעבר, ומוסיפה: "מיד עם הנחיתה מקבלים שיבוץ למלון ופרטים כמו שעת איסוף והרכב הצוות של הטיסה חזרה לארץ. בעקרון צריכים להיות זמינים למקרה של הקפצה או סיטואציה חריגה אבל בתכלס מהרגע שהגעת למלון ביעד ועד ל"wake up call" שמגיעה שעה לפני האיסוף לשדה התעופה, את חופשייה לעשות מה שאת רוצה, איך שאת רוצה ועם מי שאת רוצה. כל עוד התייצבת בלובי של המלון בזמן, עם מדים וחיוך לאף אחד לא אכפת איך ניצלת את הזמן שלך". 

גם א' שעבדה כדיילת אוויר עד לפני כשנה מתארת מציאות כמעט אוטופית. "התחלתי לעבוד כדיילת זמן קצר יחסית אחרי שהשתחררתי מהצבא ובכל פעם שהייתי נוחתת במדינה אחרת ומגיעה למלון לא האמנתי למה מגיע לי כל הטוב הזה. בגלל חוקי התעופה ומועדי הטיסות יוצא שאת שוהה ביעד בין יממה לשבוע, בלי שאף אחד יגיד לך מה לעשות ועוד מקבלת על זה תשלום של אש"ל (כ-75 דולרים). אני אישית מעולם לא טיילתי לבד ולשמחתי כמעט תמיד היה מישהו בצוות שהיה בראש שלי ושמח להסתובב יחד. אני פחות אוהבת בילויים בלילה והעדפתי לנצל את הזמן שלי כדי לחקור את היעד ולמצוא את האטרקציות הכי שוות. היום גם בזכות הקבוצות בוואטסאפ ובפייסבוק דיילים כל הזמן עוזרים אחד לשני ואף פעם לא משעמם בזמן שהייה".

דיילת אוויר (צילום: shutterstock\Denis Kabelev)
כל עוד אתה מגיע לטיסה בזמן לא שואלים שאלות | צילום: shutterstock\Denis Kabelev

מסיבת בריכה - אילוסטרציה (צילום: shutterstock | Igor Kardasov)
גם להישאר במלון זו חוויה | צילום: shutterstock | Igor Kardasov

בדיוק כמו בארץ ,יש מי שיחגגו את החופש שלהם במועדונים וברים עד אור הבוקר ויש כאלה שינצלו אותו כדי לטייל, לאכול טוב או כדי להשלים שעות שינה, כמו במקרה של ר', דיילת אוויר ואמא לשני ילדים קטנים. "לא פשוט להיות אם ודיילת במשרה מלאה, אבל יש לזה יתרונות מדהימים", היא מספרת. "אנשים חושבים שאם אני דיילת אוויר אז אני אף פעם לא בבית, אבל זה בדיוק ההיפך בעיניי. בימים שאני לא שוהה בחו"ל יש לי את כל היום עם הילדים שלי בשונה ממישהי שעובדת במשרה מלאה ובקושי מצליחה לראות את הילדים שלה בערב". בעוד בארץ היא מג'נגלת בין הסעות לחוגים לבין בישולים וניקיונות של הבית, את הזמן שלה בחו"ל מעדיפה ר' לנצל כדי לצבור כוחות: "אחרי שראיתי את כל היעדים מיליון פעם, כל מה שמעניין אותי הוא לנוח. אם יש צוות מגניב עם חיבור טוב אז אני אצא קצת מהחדר, אבל זה צריך להיות באמת משהו מיוחד".

"יש הכל מהכל" מתאר ש', דייל ותיק וחובב מסיבות מושבע: "הכרתי דיילים שכל מה שהם היו עושים מרגע הנחיתה זה לפתוח גריינדר ולחפש אהבה כל היום, ולעומתם סטודנטים שלא יצאו מהחדר כל השהייה או דיילות שכל מה שמעניין אותן מהבוקר עד הערב זה שופינג. היופי בעבודה הזו הוא שאתה עובד קשה כדי ליהנות מהחופש שלך וכל אחד מפרש חופש והנאה בדרך שונה".

מהשיחות עם הדיילים והדיילות עולה כי הרבה פעמים היעד הוא מה שמכתיב את הטון של השהייה. בניו יורק לדוגמה לכל אחד יש את החברים והסידורים שלו ולכן מדובר בשהייה סוליטסית יותר לעומת יעדים כמו סין או יוהנסבורג שם בדרך כלל הצוות יבלה יחד ויהיה פעיל יותר בטיולים ובילויים. אחד הסיפורים שהדהימו אותנו יותר מכל היה של מ' דייל לשעבר שסיפר על שהיות מגבשות במיוחד בלוס אנג'לס: "היינו מגיעים לאל איי לשהייה של שישה ימים בעיירת חוף בפרברי העיר, חוץ מדיינר ומרכז קניות קטן לא היה שם שום דבר לעשות, אז המלון ההפך למרכז העניינים. היינו הולכים ברגל לסופרמרקט השכונתי, קונים שקים של קרח וערימות של בירות, בקבוקי אלכוהול ונשנושים ופשוט ממלאים את אחת האמבטיות בקרח ושתייה ומעבירים את הזמן שיכורים מול צפייה בסרטים אמריקאיים או בשיזוף בבריכה. באופן לא מפתיע דווקא מהשהיות האלה יצאתי עם הכי הרבה חברים לחיים".

למקרה שתהיתם, גם לחופש יש גבולות ומגבלות. יצר הסקרנות והנדודים של דיילי האוויר חייב להסתפק בגבולות מדינת היעד, כך שגם אם הם זכו לשהייה של שבוע בניו יורק (מה שקורה בחגים לדוגמה) עליהם לוותר על קפיצה למקסיקו או לאיים הקריביים. בנוסף לזה, אל נשכח שמספר השעות בקרקע בין טיסה ליסה נקבע בהתאם למשך הטיסה ומטרתן היחידה היא לספק לדיילים שעות מנוחה שיאפשרו להם לתפקד בבטחה במהלך הטיסה חזרה. באופן מתבקש, השימוש בסמים אסור בהחלט (גם בארץ כמובן) וגם השימוש באלכוהול חייב להיות מידתי ולא בשמונה השעות הקודמות לטיסה. בנוסף על צוותי האוויר לזכור שגם ללא המדים, בעת השהייה הם מייצגים את חברת התעופה, מה שאומר שהתנהגות פרובוקטיבית במהלך השהייה עלולה להוביל להשלכות לא נעימות. "אם פעם דיילים היו עושים מה שהם רוצים, היום עם האינסטגרם והוואטצאפ הכל יכול לדלוף החוצה אז חייבים להיזהר",מציינת נ'. "הכרתי דיילים שלא נזהרו בזמן השהייה והיום הם כבר לא עובדים במקצוע".