קפיצת בנג'י (צילום: istockphoto)
היום זהו ספורט לגיטימי. קפיצת באנג'י | צילום: istockphoto

ספורט הבאנג'י חייב את קיומו לקבוצת נערים מאיי ונואטו, מדינת איים קטנה בדרום מערב האוקיאנוס השקט. לפני שנים צילם שם צוות של ה-BBC חבורה של צעירים, שכמבחן אומץ או טקס התבגרות קפצו ממבני עץ גבוהים אל האדמה כשקרסוליהם קשורים לענפי צמח מטפס. בחור בריטי בשם כריס בייקר ניסה לחקות את מה שראה בסרט, והשתמש לצורך כך בחבל אלסטי. בתחילה נעצרו כריס וחבריו הקופצים על ידי המשטרה, אך לאט לאט הפכה קפיצת הבנג'י לספורט בו עוסקים יותר ויותר אנשים מהעולם כולו.

קפיצות בנג'י נעשות מהמקומות הגבוהים והמרשימים בעולם, ובין היתר מכדורים פורחים, ממנופים מסחריים, מהליקופטרים, מגשר הזהב בסן פרנסיסקו וממגדלים שונים אחרים ברחבי העולם. הנה כמה מהמקומות הכי מסעירים לקפוץ מהם קפיצת ראש.

אין תמונה
וי וי, פריז. קפיצה מהאייפל

מגדל אייפל: הכל בזכותו

מגדל האייפל שבפריז שיחק תפקיד חשוב בהפיכת קפיצת הבנג'י לענף ספורט לגיטימי. ב-1987 קפץ הניו זילנדי א.ג'. הקט מהמגדל, והקפיצה משכה אליה תשומת לב רבה. היא תועדה בעיתונים, במגזינים ובכלי תקשורת ברחבי העולם, ובעקבותיה החלו צעירים וצעירות מכל קצוות הגלובוס להתעניין בספורט המסוכן והמשונה.

ההתעניינות הביאה לא רק המוני קופצים חדשים לתחום, אלא גם ציוד משוכלל ובטוח יותר. כפי ששינה מגדל האייפל את ההתייחסות האסטטית למבנים עירוניים, כך שינתה הקפיצה ממנו את ההתייחסות אל הבנג'י, והפכה אותו מעיסוק מסוכן ותמוה לספורט אתגרי מקובל. הקט, שקפץ אז מהקומה השנייה של האייפל - צניחה בת 115 מטרים, העפיל מאז לגבהים עצומים עוד יותר כשהיה הראשון שקפץ ממגדל מקאו שבסין, מגובה של 233 מטרים.

בנג'י ממקאו סין  (צילום: האתר הרשמי)
להזהר לא להחבט במגדל. קופץ ממגדל מקאו בסין | צילום: האתר הרשמי

בנג'י ממקאו סין (צילום: האתר הרשמי)
זינוק מ-233 מטרים. קפיצה ממגדל מקאו | צילום: האתר הרשמי

ניו זילנד: חלוץ אתרי הקפיצה

הקט הפך את קפיצת הבנג'י למקצוע, והקים את נקודת הקפיצה המסחרית הראשונה בעולם בקווינסטאון, ניו זילנד, על גשר קווארו הקרוי על שם הנהר שזורם תחתיו. מאז קופצים רבים מהגשר, המציע צניחה של 43 מטרים.

אין תמונה
נקודת הבנג'י הראשונה בעולם. גשר קווארו בניו זילנד

אפריקה: לקפוץ מעל המפלים הגבוהים בעולם

גשר זמבזי שבמפלי ויקטוריה באפריקה הוא אחד המקומות המרהיבים לקפוץ מהם. הגשר, המחבר בין זמביה לזימבבווה, לא עובר ממש מעל המפלים עצמם, אלא מעל ערוץ נהר הזמבזי הסמוך אליהם – הנוף בכל זאת מהמם, והקפיצה מתבצעת מגובה מרשים של 111 מטרים.

אין תמונה
בנג'י אפריקני. גשר זמבזי

שוויץ: קפיצתו של סוכן

אחד מאתרי הקפיצה המפורסמים ביותר הוא סכר ורזסקה (Verzasca Dam) בשוויץ, ממנו ניתר סוכן 007, ג'יימס בונד, בסרט גולדן איי. הקפיצה מהסכר הפכה כה פופולארית בעקבות הסרט, עד כי היום יש להזמין מקומות מראש כדי לקפוץ מ-220 המטרים שמציע הסכר ההידרו אלקטרוני הענק.

בנג'י בסכר ורזסצ'קה בשוויץ (צילום: istockphoto)
אם בונד יכול, גם אני יכול. סכר ורזסקה | צילום: istockphoto

דרום אפריקה: בשביל הנוסטלגיה

הגשר על נהר הגוריטס (Gouritz River) מציע קפיצה של 65 מטרים, ולמרות שיש מקומות גבוהים יותר לקפוץ מהם - חובבי הנוסטלגיה לא יחמיצו את הגשר שהיה אחד החלוצים בהיסטוריית הבנג'י הצעירה. המקומיים קפצו מהגוריטס עוד ב- 1989, ומאז הוא הפך לאתר מוסדר ופופולארי.

אין תמונה
ילדים, זקנים וטף. קפיצה מגשר גוריטס

צרפת: הגשר של אייפל

אחד המקומות המפורסמים ביותר לקפוץ מהם בצרפת הוא סואליאוור ויאדוקט (Souleuvre Viaduct) שבנורמנדי. פעם היה כאן גשר שבנה במאה ה-19 המהנדס אייפל - כן, אותו אייפל שבנה את המגדל - שנישא על עמודי אבן עצומים מעל לנהר הסואליאוור. בזמן מלחמת העולם השנייה השתמשו הגרמנים בגשר בזמן שבנות הברית ניסו ללא הפוגה להפציץ אותו; יותר מ-500 פצצות נזרקו על הגשר, אבל אף אחת מהן לא הצליחה להרוס אותו כליל.

בשנות השישים פורק הגשר, ונותרו ממנו חמישה עמודי אבן ענקיים. ב-1990 הקים הקט הזכור לטוב תחנת בנג'י גם כאן, על העמוד הגבוה ביותר, ומאז זהו אחד מאתרי הבנג'י הנחשקים באירופה.

נורמנדי צרפת (צילום: Kocio)
הופצץ ולא נפגע. הגשר בנורמנדי | צילום: Kocio
לישון כמו מלכים: המיטות הכי מפוארות בעולם