סמארטפון בשלג (אילוסטרציה) (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שכחו אותי בבית או צמודים לעולמים? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

התרמילאי הממוצע אמנם יכול להפיק תועלת רבה מהסמאטרפון שלו במהלך הטיול, אבל סקר חדש מגלה כי רוב המטיילים בגילאי 18-35 שמשוטטים בעולם למשך תקופה ממושכת, מעדיפים לקבל המלצות מאנשים באופן ישיר מאשר לחפש מידע ברשתות החברתיות באמצעות המכשיר הסללורי.

הגאדג'ט הכי פופולרי בטיולים: המצלמה

בסקר שנעשה ע"י סוכנות הנסיעות האמריקנית TNT ובו השתתפו יותר מ-1,000 תרמילאים, 73 אחוז מהמשתתפים ענו כי הם מעדיפים להיוועץ עם מטיילים פנים מול פנים במהלך הטיול, לעומת 14 אחוז שהעדיפו לקבל מידע שימושי והמלצות מאתרים שונים ברשת באמצעות הסמארטפונים. כמו-כן, על פי תוצאות הסקר כמעט כל המטיילים שבבעלותם מכשיר אנדרואיד (כ-85 אחוז מהם) ו-68 אחוז מאלה הנושאים עימם אייפון, בכלל מעדיפים להשאיר את הסלולארי בבית כשהם נוסעים לטיול ארוך ברחבי העולם.

לטלפונים החכמים פונקציות חשובות שיכולות לתרום רבות למהלך הטיול כמו חיבור לאינטרנט, אפליקציות ניווט שונות וגם מצלמות באיכות גבוהה. ובכל זאת, 90 אחוז מהתרמילאים בסקר אמרו כי הגאדג'ט האהוב עליהם בזמן מסעותיהם בעולם הוא דווקא המצלמה המסורתית - זו שרק מצלמת, זוכרים אותה?

קווין אליס, מנכ"ל סוכנות הנסיעות TNT, הגיב על התוצאות המפתיעות ואמר כי "הסקר שלנו מראה שעל אף כניסתם של הגאדג'טים אל תוך עולם התיירות, הקהל אוהב מגע אנושי. המטייל הממוצע מאמין שזה פשוט לא חכם לבזבז זמן יקר על התבוננות בסמארטפון שלך". ואכן, בעידן בו הגלויה הישנה והטובה עוד רגע נעלמת מהנוף התיירותי, מדהים לגלות שיש רצון גלובאלי לחזור דווקא לקשר הבסיסי בין בני האדם.

סמארטפון בהודו: לתרמילאי הישראלי קשה לוותר על הקשר לבית

מאצ'ו פיצ'ו (תמונת AVI: חדשות)
לא מוצאים את הדרך? נוציא את הסמארטפון | תמונת AVI: חדשות

ומהי עמדתו של התרמילאי הישראלי בנושא? מסתבר שהדעות חלוקות. במדינה בה יש למעלה מ-5 מיליון משתמשים בטלפון סלולרי דור שלישי ומעלה, נראה כי קשה למטייל הישראלי להותיר מאחור את החבר הכי טוב. "בשביל מה המציאו סמארטפון אם לא בשביל זה?" אומר דרור גלוברמן, מגיש "אנשים" בערוץ 2 ועורך mako דיגיטל. "אני מכיר אנשים שהיו מבזבזים חצי טיול על חיפוש ווייפיי כדי לקשקש עם הבית בחינם ואני לא מאשים אותם".

גם ענבל סינגר, בת 26 מגבעתיים, חושבת שכדאי מאוד לקחת את הסמארטפון לטיולים ארוכים. " דרך הוויי פיי ותוכנות כדוגמת וואטס אפ או וייבר, ניתן לשוחח עם מי שרוצים ובחינם. ובכל מקרה, אם הנייד נופל למים או מרוסק על ידי גמל ויש ביטוח אובדן או גניבה, מקבלים מכשיר חדש עם החזרה לארץ בעלות לא גבוהה במיוחד".

יתרונותיו של הסמארטפון, כמו גם הפונקציונאליות התיירותית שלו, עומדת לנגד עיניהם של רבים מהמטיילים הישראלים שתומכים בנשיאת המכשיר גם להרי ההימליה, אם צריך. "רק המחשבה לצאת לטיול ממושך בלי טלפון גורמת לי לקוצר נשימה" אומר דניאל יוסף בן 34 מתל אביב, "מלבד הצורך להיות מחובר לבית, זהו כלי מצוין להתמצאות - מפה, GPS, חיפושי גוגל וכל מידע שימושי אחר שניתן לקבל דרך הסמארטפון".

שתיתם שייק קוקוס - את מי זה מעניין?

אבל לא כל המטיילים הישראלים מתקשים להיגמל מההתמכרות הדיגיטלית היומיומית. יש כאלה שדווקא מעדיפים להיפרד לשלום מהמכשיר ולשוב לתקופת מה לחיים מנותקים מן הסביבה. "בזמן האחרון יש הרגשה שאם שתית שייק קוקוס בלב יער טרופי אבל לא עדכנת בטוויטר אז זה לא באמת קרה, שלא לדבר על אלבומי 'היום בתאילנד' שמופיעים בפרופיל שלנו עוד לפני שבכלל הספקנו להיכנס למים". אומרת ענת גפני, בת 31 מתל אביב. "חלק מהמשמעות של לצאת לחופשה זה להתנתק מהעולם ולשים במרכז את עצמך. בשביל מה צריך לדעת שאיזו זמרת שאף פעם לא אהבתם מתה בגיל צעיר מתרופות נגד דיכאון? לא צריך, אבל כשהסמארטפון מצפצף לכם עדכונים נון סטופ, זה קשה עד בלתי אפשרי להתעלם ממנו".

קוואסן בנגקוק תיאלנד - הרחובות הפופולאריים בעולם (צילום: Mr Bullitt)
מי בכלל צריך את הקשר הישראלי? הקוואסן, תאילנד | צילום: Mr Bullitt

מי שיצא לטיול אחרי צבא בעידן שלפני מהפכת הסמארטפונים וודאי לא יכיר את המחזה המוזר הבא: מטיילים בדרום אמריקה או בהודו, שלצד טרקים מתאתגרים, רביצה ממושכת בחופים או אפילו סדנאות מדיטציה, לא עוזבים את הסלולרי לרגע. אולי זה באמת עוזר לתחזק את הקשר עם הבית או לדעת באיזו אטרקציה כדאי לבקר, אבל אין ספק שהתלות הזו יכולה להוריד מערך הטיול והחוויה האותנטית שלו. בנוסף, העובדה שתמיד העיניים יכולות לנדוד אל הצג המפתה, יכולה למנוע היווצרות קשרים חברתיים חדשים והתמודדות אמיתית עם הלבד שלעיתים מתעצם בטיול לאורך זמן.

אז בין אם אתם מחליטים להיפרד מהמכשיר שחי לצדכם 24 שעות ביממה ולהשאיר בתא הקולי הודעה קורעת לב על נסיעתכם, ובין אם קשה לכם לוותר על הקשר הזמין לארץ והחיבור המיידי והשוטף לעולם, מילה אחת למי שהחליטו בכל זאת לצאת לחופשת הכל כלול עם הסמארטפון: שחררו אותנו מהסיפורים המעייפים שלכם כשאתם חוזרים. כבר ראינו הכל בפייסבוק, קינאנו ועשינו לכם לייק.

>> ומה אתם חושבים? טקבקו לנו ותעשו לייק!
>> אפליקציות חינמיות שמומלצות לכל תייר