סלאביק יכין, ישראלי המתגורר בשנים האחרונות באי פוקט, נעמד מול חופי האי האקזוטי שבדרך כלל מלאים בתקופה זו של השנה בהמוני תיירים, בהם גם אלפי ישראלים, ולא מאמין למראה עיניו. "הכול נטוש, אין נפש חיה, זה עצוב מאוד", הוא אומר. "כל החופים בתקופה הזו מלאים בתיירים ועכשיו הכול מת. גם השווקים ריקים מאדם, המלונות והמסעדות סגורות. אי רפאים, אין יוצא ואין בא. בכל מקום יש מחסומים של המשטרה כדי שתיירים ואזרחים לא יעברו בין חלקי האי ויש איסור למכור אלכוהול. מי שנתפס אפילו מוכר פחית בירה עלול להיקנס ב-20 אלף בהאט (כ-615 דולר). הקורונה הרסה את האי, בעצם את כל התיירות בתאילנד. הנגיף הזה גרוע מהצונאמי".

למרות זאת סלאביק מציין שהוא יכל לחזור לארץ אבל העדיף להישאר בביתו שבפוקט. "אני מעדיף להישאר כאן ולא בדירה בארץ, בלי משכורתפה החיים זולים יותר. עשיתי השבוע קניות בסופר, קניתי המון מוצרי מזון, בארץ הייתי משלם פי כמה. טוב לי פה ואני אופטימי שנצא מזה. ימים יגידו אם צדקתי כשהחלטתי להישאר פה".

פוקט (צילום: סלביק יכין)
קנסות גבוהים למי שמפר את הבידוד. שוטרים בפוקט | צילום: סלביק יכין

"יותר גרוע כאן מיום כיפור"

כשיכין מדבר על המצב העגום של האיים הוא מתייחס בעיקר לפוקט, קוסומוי, קופנגן ועיר החוף פטאיה. ארבעה מוקדי התיירות המרכזיים של הישראלים בתאילנדלא פחות מרבע מיליון ישראלים נפשו בשנה שעברה באיים השונים והמספר אמור היה להיות גבוה יותר השנה אבל נגיף הקורונה, כאמור, טרף את הקלפים. בשבוע האחרון השלטונות החליטו להכריז על סגר וברגע אחד האיים שמושכים אליהם מיליוני תיירים מכל העולם הפכו לשוממים מאדם. 

כחלק מההנחיות, ממשלת תאילנד החליטה על סגר בין השעות עשר בלילה לארבע בבוקר. היציאה מהבית היא לרכישת מצרכי מזון וטיפול רפואי בלבד, זאת לאחר שכ-40 בני אדם כבר מתו מהקורונה וכ-2,600 נדבקו בנגיף.

נכון להיום, כ-150 ישראלים שוהים בפוקט. חלקם מטיילים שהעדיפו להאריך את שהייתם באי עד לסיום משבר הקורונה ולא לחזור לארץ וחלקם אנשים עם עסקים ברי שנפגעו כלכלית.

פוקט (צילום: סלביק יכין)
חוף בפוקט | צילום: סלביק יכין

פוקט (צילום: סלביק יכין)
צילום: סלביק יכין

בקוסומוי המצב דומה לפוקט. מדובר באי המגיעים אליו כ-100 אלף מטיילים ישראלים בכ שנה, אך עכשיו כל החופים ומועדוני הלילה סגורים. באי מתגוררים כ-70 ישראלים שמנהלים עסקים וגם כאן יש כמה עשרות מטיילים שהחליטו שלא לטוס לישראל ולהיות כאן בבידוד.

"מה שקורה פה זו טרגדיה. האי מזכיר לי בית קברות. זה גרוע מיום כיפור", מספר רן, מטייל שנשאר בקוסומוי. "עד לפני שבועיים עוד נהנינו לשבת בחופים וחשבנו שהגענו לגן עדן אבל עכשיו שקט מאוד, שומם. זה מפחיד, הכול מת פה ברגע".

קוסמוי (צילום: צילום עצמי)
צילום: צילום עצמי

הרב מנדי, המשמש כשליח חב"ד בעיר סיפר ל-mako שמרבית התיירים עזבו מחשש שיידבקו בקורונה (בקוסומי אותרו כ-20 בני אדם חולים).  "האי ריק לחלוטין. התושבים לא יוצאים מהבתים אלא רק לקנות אוכל", ציין הרב. "אין כמעט תיירים ורק עשרות מטיילים ישראליים שנשארו. האווירה קשה ועצובה". 

"השוטרים לא עושים הנחות לאף אחד"

בקופנגן המצב אף גרוע יותר. גם כאן שוהים כ-100 ישראלים. השוק ומרכז העיר נראים כאילו נלקחו מסצנה של סרט הוליוודי על המערב הפרוע. "ברור שעדיף להישאר פה ולא להיות בארץ", סיפר ישראלי שנשאר באי. "יש פה ושם אנשים שגרים ליד החוף ויוצאים להתאוורר ולצפות בזריחות אבל האי שוקע כלכלית. השוק המרכזי סגור ויקח המון זמן עד שתאילנד, שרובה חיה ומתפרנסת מתיירות, תתאושש. עצוב, מה אני אגיד לך".

קופנגן (צילום: צילום עצמי)
רחובות קופנגן | צילום: צילום עצמי

בעיר החוף פטאיה, עד לפני כמה ימים הישראלים היו על גג העולם. החופים היו פתוחים, המסעדות ומרכזי קניות, אבל בתחילת השבוע הממשלה הטילה סגר מוחלט. החופים ומרכזי הקניות נסגרו והוקמו מחסומים של שוטרים שדואגים לאכוף זאת.

כ-120 ישראלים שוהים באי. חצי מהם מתפרנסים מתיירות (בתי מלון, מועדוני לילה ומסעדות). השאר מטיילים שהעדיפו להישאר באי עד לסיום משבר הקורונה. "גם כאן ריק כמו בקוסומוי ושאר האיים", סיפר ניסים שמעון שהחליט להישאר בעיר ולא לחזור לישראל.

"יש לי כרטיס חזרה לארץ ב-18 באפריל אבל זה לא יקרה, בינתיים אני פה. אין טיסות אבל אני משתדל ליהנות כמה שאפשר", סיפר ניסים. "אם הייתי בארץ הייתי סובל. גם שבועיים בבידוד, גם חל"ת וגם להישאר בבית ולא לצאת. פה יותר נעים להיות מאשר בארץ".

פטאיה (צילום: צילום עצמי)
שלטי אזהרה בחופים בפטאיה | צילום: צילום עצמי

"המצב פה עצוב אבל כולם שומרים על כללי הסגר", אומר ניסים. "כולם בבתים בעשר בלילה ומי שמפר את הסגר נקנס בהמון כסף. השוטרים לא עושים הנחות לאף אחד. לפני כמה ימים עוד ביליתי בחוף, דגתי דגים ואז מגן עדן הגענו לגיהנום מוחלט. כואב הלב לראות חופים ריקים".

ארנון המתגורר בפטאיה הוסיף: "אנשים פה תקועים כי אין טיסות לארץ אבל תכל'ס למרות המצב והעיר השוממת מתיירים עדיין פטאיה עדיפה על ישראל. יש פה קהילה ישראלית קטנה וכולם עוזרים לכולם לעבור בשלום את הקורונה".