לפני מספר ימים הודיעו באיחוד האירופי שישראל כבר לא נכללת ברשימת המדינות הירוקות באיחוד, מה שמאפשר לכל מדינה באיחוד להחליט בעצמה האם היא מגבילה בצורה כלשהי כניסת ישראלים לגבולותיה. בעקבות כך, בפורטוגל הודיעו אתמול שלא יאפשרו בכלל כניסת ישראלים למדינה (גם לא מחוסנים או מחלימים). מדובר בהחלטה קיצונית, שכן יש מדינות כמו איטליה או צ'כיה שמגבילות כניסה בכפוף לבדיקת קורונה שלילית (מה שלא היה צריך בעבר), אך אף מדינה לא אסרה את הכניסה שלנו בצורה מוחלטת כמו פורטוגל.

האם ניתן לחזות איזה מדינות נוספות יילכו בדרכה של פורטוגל? בקרואטיה, למשל, הגדילו לעשות ויצאו כנגד ההחלטה של האיחוד האירופי וטענו שכל תייר שמגיע עובר בדיקות וחייב להציג תעודת מתחסן, לכן אין סיבה להגביל עוד את תנאי הכניסה למדינה שנתמכת בצורה משמעותית על תיירים.

כאמור, על אף ההחלטה של האיחוד האירופי, כל מדינה כעת יכולה להחליט בעצמה כיצד לנהוג עם מי שמגיע מישראל לגבולות המדינה. התרחיש הסביר הוא שיהיו עוד מדינות שידרשו מהישראלים בדיקות קורונה שליליות לפי ההגעה או יאסרו כניסה רק למי שאינו מחוסן (כמו איטליה).

לדברי ד"ר ערן כתר, חוקר ויועץ תיירות מהמכללה האקדמית כנרת, ייתכן מאוד שמדינות נוספות באירופה יערימו קשיים על כניסה של תיירים מישראל. "מספר המאומתים היומי בישראל הוא מאוד גבוה ביחס לגודל האוכלוסייה וזה מעלה חשש שתיירים מישראל יהיו נשאים של הנגיף ויביאו איתם מוטציות חדשות. מדינות אירופה נאבקות על שמירת מספר החולים נמוך ומניעת גל נוסף, וכן על שמירה של תעשיית התיירות פתוחה. במהלך הקיץ נראתה התאוששות יפה מאוד של תיירות אירופאית בין המדינות השונות, כאשר כשני-שלישים מהאירופאים יצאו לחופש ביולי-אוגוסט או מתכננים לעשות זאת בקרוב. עבור מדינות כגון פורטוגל, אשר תיירות היא חלק משמעותי בכלכלה שלה, נראה שקבלת תיירים מישראל היא פשוט סיכון גדול מדי".

הימים שלפני ההגבלות החדשות, גרמניה (צילום: רויטרס)
מדינות בהן התחלואה גבוהה בעלות סיכוי גדול יותר לאסור את הכניסה של הישראלים. גרמניה | צילום: רויטרס

מהם הקריטריונים שמשפיעים על החלטת המדינות?

ד״ר עוזי פרוינד פיינשטיין, מומחה לכלכלת תעופה, המחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת מוסיף כי ניתן להניח שאם מדינות נוספות יאמצו החלטות דומות בתקופה הקרובה, זה ייעשה על בסיס שלושה משתנים:

  1. היקף התחלואה בתחומן
  2. היקף ההתחסנות בתחומן
  3. מצב התחלואה בישראל
תיירים ביוון (צילום: Milos Bicanski, getty images)
קיבלה ישראלים הרבה לפני כולם. יוון | צילום: Milos Bicanski, getty images

מאילו מדינות כדאי "להיזהר"?

"להערכתי חמש המדינות שבהן מצב מגפת הקורונה הוא החמור ביותר - בולגריה, אסטוניה, צרפת, יוון וליטא - הסבירות הגבוהה ביותר שיילכו בדרכה של פורטוגל. למרות כל האמור, חשוב לסייג את ההערכות הללו, בכך שהחלטה למנוע מאזרחי מדינה מסוימת להיכנס לתחומי מדינה אחרת (כאשר הן מקיימות יחסים דיפלומטיים תקינים) נחשבת לצעד קיצוני. ההחלטה הסופית למנוע כניסה של ישראלים אינה מבוססת על מצב בריאותי בלבד אלא גם על שיקולים כלכליים, חברתיים והיסטוריים. לפיכך, קיים סיכוי סביר שבסופו של דבר פורטוגל תהיה היחידה שתוציא לפועל מניעת כניסת ישראלים לתחומה".

יניב לניס, מייסד טיסות סודיות, מציין שקשה לצפות איזה מדינות יילכו בדרכה של פורטוגל, אך ניתן לשער בכיוון ההפוך, איזה מדינות יישארו פתוחות עבורנו. לפי לניס, יש מספר מדינות שבחרו להכניס את ישראל לרשימת המדינות הירוקות שלהן עוד לפני חודש מאי, כשבאיחוד העבירו את ישראל לרשימה זו. המדינות הן: קרואטיה, קפריסין, סרביה, מונטנגרו, יוון, בולגריה ואלבניה. כך, בזמן שבשאר מדינות האיחוד עדיין הגבילו את כניסת הישראלים לתחומן, במדינות אלה כבר התקבלנו ללא בעיה.

בשורה התחתונה, היות ולא ניתן באמת לצפות את החלטות המדינות השונות, הדבר החשוב ביותר לפני שמזמנים טיסה ומלון הוא לוודא שאתם רוכשים כרטיס טיסה "גמיש", שניתן לשינוי או ביטול בכל זמן. כן, גם התוספת של כמה דולרים שווה את זה. במלונות המצב מעט שונה מאחר ורובם המוחלט מאפשרים כיום ביטול של עד 24 שעות לפני ההגעה.