אין תמונה
פלאי הטבע: הלגונה הכחולה באיסלנד

עם הרשימה שלפניכם אפשר וצריך להתווכח, כי כמו שלכל אחד יש את כוס הקפה האהובה עליו, כך לכל אחד יש את האמבטיה הטבעית שהיא המרענן הרשמי שלו. הטבע, על תופעותיו השונות, יצר אלפי אתרים ברחבי הגלובוס שבהם נהגו ונוהגים שוחרי פינוקים לרחוץ ולבלות. מקורו של הספא המודרני נמצא בתרבויות עתיקות, שהעניקו לטהרה ולהתנקות משמעות חברתית, רפואית, רוחנית ואף דתית.

1. הלגונה הכחולה (Blue Lagoon) באיסלנד
הלגונה הכחולה בארץ הקרח והאש היא אולי אתר המרחצאות החמים המפורסם בעולם. הלגונה הכחולה מוקפת בטבע איסלנדי פראי בחוץ, ומסיבה חברתית תוססת בפנים. בתוך סלעי לבה וגבעות שחורות נמצא אגם ענקי מלא במים חמים (כ-37 מעלות) עשירים במינרלים, בצורן (סיליקה) ובאצות. הבריכה הפתוחה שמורכבת משלושה אזורי רחצה ומפלים, נחפרה בידי אדם, והמים מוזרמים אליה ממעיינות תת קרקעיים עתירי סגולות רפואיות. באתר יש גם ספא, מסעדה וחנות. 

אין תמונה
בתוך סלעי לבה וגבעות שחורות נמצא אגם ענקי. איסלנד

2. גלנווד ספרינגס (Glenwood Springs), בקולורדו, ארצות הברית
את המעיין, שמזרים היום מים לבריכה התרמו-מינרלית הגדולה בעולם, גילו האינדיאנים בני שבט יוט שחיו באזור קולורדו הרבה לפני שכף רגלו של אדם לבן דרכה פה. אורכה של הבריכה עולה על מגרש כדורגל, 124 מטר על 30 מטר גודלה, ולמרות היותה יצירה הנדסית מודרנית, את המעיין יאמפה (Yampah) עצמו גילו כבר האינדיאנים והיו רוחצים בו מדי יום. כיום נובע המעיין בחנייה של האתר. במים נמצאו 15 מינרלים, בהם מלח, אשלגן וסידן, והם נובעים בקצב של יותר מ-13 מיליון ליטרים ביממה ובטמפרטורה של כ-50 מעלות צלסיוס. המים בבריכה המרכזית נעים סביב 32-34 מעלות, אחרי שמוסיפים להם מים קרירים. באתר יש גם ג'קוזי, בריכה טיפולית קטנה, ספא עם טיפולים בעשבי מרפא בסגנון אינדיאני, מסעדה, בית מלון, מגלשות מים, מיני גולף, חנות ועוד.

3. פמוקלה (Pamukkale) בטורקיה
פעילות טקטונית יצרה את הטרסות שבדרום-מערב טורקיה, והנביעה של מי מעיין עתירי סידן העניקה לטרסות את צבען הלבן הבוהק ומילאה אותן במים חמים. כך נוצר האתר המדורג והמרשים, שאף הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר שימור טבעי. בפמוקלה, שפירושה "טירת הכותנה", על שם הלובן של מזרקה העצומה, נובעים מים בטמפרטורה של כ-36 מעלות עשירים בגופרית, מגנזיום וכאמור סידן. את המרחצאות גילו היוונים והרומאים חובבי בתי המרחץ הרבה לפני הדילים לטורקיה: הם שכשכו במים כבר לפני 2,000 שנה. בקרבת המרחצאות יש כמה בתי מלון ואתרי ספא "רגילים".
במקום אין חמאם טורקי, כיוון שזה צעיר ביחס לאונסן היפני או לבית המרחץ הרומאי ונוסד רק במאה השביעית, בעקבות ההנחיה המוסלמית להקפיד על רחצת הגוף.

אין תמונה
היוונים והרומאים גילו את בתי המרחץ הרבה לפני הדילים לטורקיה

4. באד פוסינג (Bad Fuessing) בגרמניה
מלבד המרחצאות המוכרים והמפורסמים באדן באדן ביער השחור, לגרמניה יש עוד מה להציע בתחום: מרחצאות באד פוסינג (Bad Fuessing) שנחשבים לגדולים באירופה. בעיירה הבווארית המנומנמת פועלים המרחצאות אליהם נוהרים אלפי אירופאים למצוא מזור ומרגוע בבריכות התרמו מינרליות הרבות שמימיהן נובעים בבטן האדמה בטמפרטורה שבין 26 ל-40 מעלות. אגב - Bad מגיע מהמילה מרחצאות, המקבילה של באת' (Bath) באנגלית.

5. אונסן בעיר בפו ביפן
קשה מאוד לבחור אתר מרחצאות חמים – אונסן בשפת המקום – ביפן. דת השינטו, ששמה דגש רב על טהרה וניקיון, בשילוב המבנה הגיאולוגי של יפן יצרו גן עדן של מעיינות חמים. ביפן יש מעל 20,000 מעיינות חמים רפואיים שנמצאים ליד נהרות, אגמים, בהרים, על שפת הים, למרגלות הרי געש ואיפה לא.
העיר בפו (Beppu) היא המכה של האונסן, ובה מאות ואף אלפי מעיינות חמים שפזורים בעיר המודרנית הזו. תשעה מהם זכו לשם המאיים "מעיינות הגהנום". היפנים, שהעלו לדרגת אמנות את כל הנוגע למרחצאות מהבילים, מציעים גם מרחצאות לא קונבנציונליים כמו שהייה בבוץ מבעבע או בחול לוהט. 

6. פאקרוורווה (Whakarewarewa) בניו זילנד
העיר רוטורואה (Rotorua) נמצאת ב"חגורת האש" של ניו זילנד. החגורה, שנמצאת באי הצפוני, היא אזור שבו יש פעילות תרמית שוקקת ומבעבעת מתחת לפני השטח שמתפרצת בצורה של גייזרים, בריכות מים רותחים, מעיינות תרמיים, בוץ מבעבע וריח גופרית הנישא באוויר. פאקרוורווה (Whakarewarewa) הוא האתר התרמי הגדול והידוע ברוטורואה הידידותית והוא משמש גם כמרכז תרבות מאורי. הפארק נמצא קרוב למרכז העיר ואפשר להגיע אליו גם בהליכה. בפארק בריכות ומעיינות תרמיים, והגייזר הגדול ביותר בניו זילנד - פוהוטו (Pohutu) - שמתפרץ כ-15 פעמים ביום. בפארק אפשר להצטרף לסיורים המודרכים שכוללים הסברים על התופעות הגיאותרמיות של הפארק וכן היכרות עם התרבות המאורית, ללמוד על השימוש שלהם בבריכות התרמיות לבישול ולכביסה, בנוסף ניתן לצפות בהופעות פולקלור של ריקודים ושירים מאורים.

7. טבקון (Tabacón) למרגלות הארנל בקוסטה ריקה
במרכז הפארק הלאומי ארנל (Parque Nacional Volcán Arenal) בקוסטה ריקה ניצב הר הגעש ארנל שגובהו 1,657 מטר. מאז התפרצותו בשנת 1968 ההר פעיל כל הזמן "על אש קטנה", וכמעט מדי יום אפשר לראות לבה אדומה זורמת מהלוע או את הפסגה זוהרת באדום-אש. בעיירה לה פורטונה דה סן קרלוס (La Fortuna de San Carlos) שלמרגלות ההר נמצאים מעיינות חמים שמקורם בנהר טבקון.
מדובר באתר מרשים ומפואר ובו מערכת בריכות חמות ופושרות בטמפרטורות שונות הנעות בין 27 ל-42 מעלות צלזיוס. הבריכות, המוקפות בצמחייה טרופית שופעת, מעלות אדים חמים ואפשר לשבת מתחת למפלים ולזכות בעיסוי לגב ולכתפיים. המים חמים ועתירי סגולות ומינרלים, ובתוך הבריכה יש בר רטוב למי שזקוק לדרינק ולמעלה עפים גיצים של לבה מלוע הר הגעש. חוויה.

אין תמונה
נביעה של מי מעיין עתירי סידן העניקה לטרסות את צבען הלבן. פמוקלה בטורקיה

8. באת' (Bath) באנגליה
למה כבר אפשר לצפות מעיר שפירוש שמה אמבטיה? גם את המרחצאות של באת' גילו הרומאים כבר לפני 2,000 שנה והם ניצבים מאז בגאון במרכז העיר. הרומאים, חובבי השכשוך וטיהור הגוף, בנו את המרחצאות סביב מעיין שכוחו עדיין במותניו וממנו נובעים מים בטמפרטורה של כ-46 מעלות העשירים בעשרות מינרלים. שנים רבות אחרי הרומאים הגיעה לכאן האצולה האנגלית על מנת לרחוץ ולהתעדכן ברכילות.
באתר תרמה ספא (Thermae Spa), הנמצאת תחת כיפת השמיים, אפשר לרחוץ במערכת הבריכות המלאות מים מן המעיין, כשבחוץ אוויר אנגלי קריר אופייני. במקור הוקדש האתר לאלה מינרווה, שהיא, כך האמינו המקומיים, זו שאחראית על הנביעה במעיין. המים הירקרקים זורמים במערכת צינורות העופרת וממלאים את הבריכה המרכזית באתר. העיר כולה הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

9. קרלובי וארי (Karlovy Vary) בצ'כיה
במאה ה-14 התגלו מעיינות מינרלים בקרלובי וארי שידועה גם בשמה הגרמני קרלסבד ועשירי העולם, בהם סלבס תקופתיים כמו בטהובן ובאך, החלו לנהור ל-12 המרחצאות בעיירת המרפא הצ'כית. אבל מאז עברו הרבה מים (חמים) במעיינות והם הפכו נגישים כלכלית לכולם.
אחד מהמעיינות, שנמצא בתוך בניין, מתפרץ בצורת גייזר. המים במעיינות נובעים מ-70 מעלות (מעיין וזִ'ידלו הוא המפורסם ביותר) עד 40 מעלות, הם ידועים בסגולות הרפואיות שלהם ומיועדים גם לשתייה.
קרלובי וארי לא לבד. המבנה הייחודי של צ'כיה גרם להיווצרות של כ-30 ערי מרחצאות באזור, ומריאנבד (Marienbad או Mariánské Lázně בצ'כית) נושפת בעורפה של קרלובי וארי ומתמקמת גם היא על מפת התיירות.

אין תמונה
התפרצות גייזר בתוך בניין. קרלובי וארי בצ'כיה

10. גלרט (Gellért) בהונגריה
כבר יותר מאלפיים שנה פורצים בבודפשט, בירת המעיינות החמים של אירופה, מים חמים מלב האדמה. בעיר תמצאו 120 מעיינות הנובעים בעיקר מאדמת הגיר של אזור בודה. המים שנובעים במרחצאות גלרט הם בטווח של 38-26 מעלות, ובאתר פועלות גם כמה בריכות שחייה, כולל בריכת גלים, בריכת ילדים ולא פחות מתשע בריכות רפואיות.
ביקור במרחצאות לא נחשב בבודפשט למותרות, זוהי פעילות שגרתית, הרגל אם תרצו, שרבים מתושבי העיר אימצו כבילוי חברתי מקובל וגם כמרגוע ומרפא למכאובי הגוף.
המרחצאות שוכנים בתוך מלון שנושא שם זהה ועיצובם כולל עמודי שיש ופסיפס טורקיז מרשים.