חוף הים בגואה (צילום: holgs, Istock)
לטייל בזול? זה אפשרי | צילום: holgs, Istock
טיסה לחו״ל כבר מזמן אינה מחייבת לפתוח קופת חיסכון, ומאז שחברות ה-Low cost החלו להפעיל טיסות אל ומישראל, ישנם לא מעט יעדים שאליהם ניתן לטוס במחיר נוח. אבל גם בכל הנוגע לתכנון החופשה עצמה נדמה שכבר קצת קשה להמציא את הגלגל: אתרים שמתמחים במציאת חדרים זולים במיוחד במלונות, ימים בהם הביקור במוזיאונים הוא בחינם וכרטיסים ייחודיים לתיירים המעניקים שלל הטבות (כולל בתחבורה הציבורית).

עם זאת, תמיד נדמה שיש עוד דרכים לקצץ בהוצאות, בעיקר אם מדובר בטיול ארוך, אבל גם במקרה של חופשה קצרה. אנחנו רוצים להציע לכם את 14 הטיפים הנבחרים שלנו, בתקווה שתמצאו את עצמכם מבלים יותר ויותר זמן במקומות אחרים שהם לא ישראל.

1. החלפת בתים

זה נשמע קצת מוזר לחלוק את ביתכם עם זרים, אבל בתור מי שניסתה זאת פעמיים אני יכולה להבטיח לכם שזה עובד. נכון, אתם עדיין משלמים את שכר הדירה (או המשכנתא) על הנכס אותו הפקדתם בידי זרים, אבל מצד שני נחסך מכם תשלום עבור מגורים במלון או בדירה בעיר בה אתם מבלים. החלפת בתים יכולה להתבצע לשבוע ואף לכמה חודשים, ומלבד פרסום ברשתות חברתיות או בלוחות מודעות מקוונים, אתם יכולים להיעזר באתרים שמתמחים בכך. רק אל תשכחו לאחסן את החפצים הסופר-אישיים שלכם במקום בטוח.

 2. העת להתנדב

אם אתם מוכנים לבלות פרק זמן ארוך יותר מחוץ לבית תוכלו לחפש עבודת התנדבות בארגונים הפועלים מסביב לעולם. ילדים רעבים באפריקה? ניצולי רעידת אדמה? חיות בסכנת הכחדה? בחרו את הנושא שקרוב לליבכם ואת הארגון שמתמחה בו, ותמורת הזמן שתקדישו לסיוע לאחרים - עניין חשוב ומתגמל כשלעצמו - תזכו במגורים, ובחלק מהמקרים ימלאו גם צרכים בסיסיים אחרים.

3. Sharing is Caring

אם אי פעם בדקתם מחירים של השכרת רכב, ודאי הבחנתם שמעבר לדלק גם עלות הרכב אינה זולה. תמיד אפשר למצוא פתרונות זולים יותר, אבל אפשר גם לחלוק רכב עם מטיילים אחרים או אפילו עם מקומיים. מה עושים? נכנסים לאתרים המתמחים ב-Car Sharing או לפורומים של מטיילים ומבצעים חיפוש רלוונטי בעיר או במדינה בה אתם נמצאים. אם אינכם מצליחים ברשת, נסו את השיטה הישנה: גשו לקבלה במלון בו אתם מתאכסנים ובררו אם הזוג מחדר 431 מעוניין אף הוא לנסוע לאותה פינת חמד שאתם מעוניינים להגיע אליה.

אוטו עם מזוודות
לחלוק רכב עם אחרים? רעיון לא רע

4. טרמפים

אנחנו לא ממליצים לכם לתפוס טרמפים באופן קבוע, אבל שווה לבדוק מה המדיניות הקיימת במקום בו אתם נמצאים. ביפן, למשל, זו אינה פרקטיקה מקובלת, אבל ישנן מדינות אחרות שבהן זו בהחלט אפשרות נפוצה. בכל מקרה, היעזרו לכל הפחות ב-TripAdvisor ובחיפוש או שניים בגוגל לפני שאתם מרימים את האצבע בכביש.

5. שוטי ספינתי

אחת הדרכים לראות מקומות חדשים - ובמקרה הזה גם להרוויח כסף - היא לעבוד על ספינה. אם אתם יוצאי צבא בעלי פרופיל קרבי תוכלו לעבוד בצוות האבטחה, אבל זו לא העבודה היחידה שזמינה על הסיפון: דרושים גם מלצרים, חדרנים, בדרנים ועוד. אם אינכם סובלים ממחלת ים ואין לכם חשש מיוחד מהפלגות, סביר שתמצאו את עצמכם נהנים מאוד מהחוויה הכוללת.

6. לעבוד בהוסטל

כמעט בכל עיר ברחבי העולם ישנם הוסטלים שמאפשרים לתיירים ללון באותו חדר ולחלוק שירותים, מקלחת וחוויות. אם אתם בעלי דרכון זר כלשהו (לא חובה, גם ישראלים ״טהורים״ יוכלו ליהנות מהאפשרות הזו), תוכלו להצטרף אל צוות העובדים בהוסטל. בתור התחלה, יש לכם מגורים מסודרים במקום ועבודה במשמרות, כך שעדיין יש לכם די זמן לטייל באזור, או לעבוד בעבודה נוספת אם תעדיפו. חוץ מזה, תזכו לפגוש המון אנשים חדשים ממקומות מעניינים, ואולי בהמשך הדרך תמצאו את עצמכם לנים בביתם.

7. לעבוד בחווה אורגנית

אוסטרליה, ניו זילנד, אירופה וארה"ב - בכל מקום ישנן חוות אורגניות שתמיד ישמחו לזוג ידיים נוספות.  ארגון WWOOF (ראשי תיבות של World Wide Opportunities on Organic Farms) מפעיל רשת מקוונת של חוות אורגניות, שמחפשות אנשים שמוכנים לבוא לעבוד קצת בטבע בתמורה ללינה ודברים נוספים. אם אתם רוצים לטייל ממקום למקום ולעבוד כל פעם במקום אחר על הדרך, צרו קשר עם השלוחה המקומית שלהם, ובררו מה הדרישות.

8. לא צריך - לא קונים

אלא אם אתם מטפחים אוסף מזכרות שצברתם באובססיביות לאורך שנים, אחת הדרכים לחסוך קצת כסף במהלך המסע היא פשוט לא לקנות מה שלא צריך. מגנטים; כוסות של שוטים; טישירט של I LOVE XXX; מים קדושים; לא משנה מה הקטע שלכם, כל דבר שאתם קונים הוא למעשה הוצאה מיותרת. העיקרון רלוונטי גם למתנות לאחרים: נכון שזה מאוד נחמד להביא לכולם מתנות, אבל הימים בהם לנסוע לחו"ל היה עסק יקר ומורכב חלפו, ואם מישהו נורא רוצה מגנט או צלחת לתלות על הקיר מרוטרדם - הוא מוזמן לעשות את המסע לשם בעצמו.

9. הפיקו טיול

חברות טיולים וסוכנויות נסיעות אוהבות שמישהו עושה את העבודה במקומן וסוגר להן את הפינות. כל מה שאתם צריכים לעשות זה למצוא קבוצה של אנשים שמעוניינים לנסוע ביחד לאותו היעד, לסגור תאריכים וכך ליהנות מהנחה כזו או אחרת על עלויות שונות. כמובן, אל תעשו את כל זה לפני שתמצאו את ה-Sugar Travel Agency שלכם, אחרת תצטרכו לארגן לכולם בתי מלון, מסלולי טיול ורשימת המלצות לערב החופשי.

10. תחרויות והגרלות

כמעט בכל רגע נתון חברה כלשהי או אתר אינטרנט מציעים פרס של טיסה ליעד כלשהו לכל מי שישתתף בתחרות שהם עורכים. המשימה יכולה להיות לעשות 1,000 שיתופים על מוצר מסוים, לצלם תמונה מרגשת של הכותל המערבי, לאסוף פקקי בקבוקים ועוד ועוד רעיונות יצירתיים יותר או פחות. אם יש לכם סבלנות, השתתפו בתחרויות האלו ככל יכולתכם - בסוף בטוח תזכו במשהו.

11. שנו על ספה

אם יש לכם דירה משלכם ואתם מוכנים לארח עליה מדי פעם אורחים מחו"ל, הצטרפו לקהילת הקאוצ'-סרפרס. העיקרון פשוט: אתם מארחים מדי פעם אנשים על הספה שלכם, ובתמורה הם או אחרים מארחים אתכם על הספה שלהם. כך תוכלו לחסוך סכום משמעותי על לינה ותכירו מקומיים, שייקחו אתכם למקומות שהם אוהבים לבלות בהם, לא התייר הממוצע. אם אין לכם ספה להציע, זה גם אפשרי, אבל חשוב להבין שחברי הקהילה מאמינים שאם אין לכם מה לתת בתמורה - יש פחות סיבות לתת דווקא לכם לישון על הספה שלהם.

12. לאכול בחוכמה

ברור לנו שאין שום אפשרות לטייל ימים שלמים בלי לאכול, אבל גם לאכול צריך לדעת איפה ומתי. אם אתם נופשים או מתאכסנים בדירה, בררו איפה הסופר הכי זול באזור והשתדלו לאכול בבית או לפחות להכין לעצמכם כריכים לדרך. אם אתם בעניין של לאכול בחוץ, זכרו שארוחת צהריים לרוב זולה יותר מארוחת ערב, ואם אתם בעניין של אוכל רחוב, בטוח תוכלו למצוא לעצמכם פתרונות זולים ולא פחות מעניינים מבחינה קולינרית.

אוכל רחוב הודי (צילום: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT, GettyImages IL)
לאכול בחוץ זה זול | צילום: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT, GettyImages IL

13. טיפ על תשר

מי מאתנו לא מצא עצמו יושב בבית קפה בחו״ל ומרגל בתסכול אחר מקומיים, רק כדי לראות האם וכמה טיפ הם השאירו למלצרית? ובכן, על מנת להימנע מהענקת טיפ גבוה בסטנדרטים מקומיים וגם כדי לחסוך לעצמכם קצת כסף, בדקו לפני כן ב-WikiTravel מה הנוהג המקומי. בפריז, למשל, הטיפ מגולם במחיר; בברלין אתם צריכים לומר למלצרים כמה עודף להחזיר לכם; ובמדריד מקובל להשאיר 10 אחוז במסעדה, אבל על בירה או קפה לא משאירים כלום.

14. לנטות אוהל

זה לא שלעצה הזו יהיה שימוש בשאנז אליזה או בפארקים עירוניים, אבל יש מספיק מקומות אחרים ברחבי העולם, בהם תוכלו לנטות אוהל ולבלות בו את הלילה. אם אתם מטיילים בטבע בדקו לפני כן שאין איסור על חניית לילה, וכך תחסכו לעצמכם סכום לא מבוטל ותזכו בחוויה חד פעמית.

>> הפי ניו ייר: הדילים הכי שווים לסילבסטר