אורות הקוטב הצפוני (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכל חלק מפלא אחד גדול. אורות הזוהר הצפוני | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
לפני פלוס מינוס 4 וחצי מיליארד שנים התגבש בנקודה זעירה ביקום כדור של סלע ומים. מיליארדי השנים הבאות לוו בשלל ניסים ונפלאות כגון התנגשות חזיתית עם כדור סלע אחר, הכחדה המונית, נדידת יבשות, עוד הכחדה המונית, סערה כוללת, התקרחות גלובלית ועידני קרח. ואז הופענו אנחנו, בני האדם, לחלון זמן קטנטן בסיפור כל כך ארוך. CNN אסף את המקומות שמציגים את הכדור הקטן שלנו במלוא הדרו, עם כל מה שאולי נראה כמובן מאליו, אבל הוא בעצם פלא גדול מאוד. לראות ולהשתאות.

הזוהר הצפוני | סקנדינביה

עמוק בתוך האדמה, כמה אלפי קילומטרים פנימה, יש לכדור שלנו ליבה מותכת מברזל. הריכוז העצום של ברזל מייצר לכדור הארץ שדה מגנטי שמונע מקרינה מסוכנת מהשמש לחדור את האטמוספירה, ולמעשה מאפשר חיים. נקודות החולשה של השדה נמצאות בקטבים. לכן ככל שמתקרבים אליהם, אותה קרינה מסוכנת מצליחה לחדור לכדור ולבוא במגע עם האטמוספירה. התוצאה של התופעה היא מופע של וילונות אור בשמיים החורפיים החשוכים של חוג הקוטב.

יחד עם אלסקה והטריטוריות הצפוניות של קנדה, סקנדינביה מציעה תעשיית תיירות גדולה סביב חוג הקוטב ותופעות הטבע שיש לו להציע - החל משמש החצות בקיץ, דרך הפיורדים שמהווים חותמת מדהימה מעידן הקרח, ועד הלילות הבהירים המעטים בחורף, שמתקשטים באורות הצבעוניים של "הזוהר". אגב, גם אתם יכולים להצטרף לקרוז ב"Hartigruten" הנורווגית, שמפליגה על קו החוף המערבי המפורץ של נורבגיה במגוון עצום של נמלים ונקודות עצירה.

הנדידה הגדולה | מזרח אפריקה

גלגל החיים מטלטל את עולם החי במישורים של מזרח אפריקה לתסריט דרמטי של נדידה בלתי פוסקת, וחיפוש המוני אחרי מזון ומים. להקות הטורפים מניעות את הנדידה הגדולה של עדרי הענק על המישורים של היבשת, והדרך הטובה ביותר לצפות באירוע היא במחנה נודד באחד מהספארים הגדולים של מדינות האזור, שעוקב במעקב אינטנסיבי אחרי העדרים הגדולים. הטיולים הם קמפינג נודד ומאורגן שנמשך קרוב לשבוע, במגוון גדול של חבילות במחירים משתנים. חלק מהחבילות כוללות גם טיסות פנימיות בין אתרי הספארי.

קניה, אימג'בנק טינסטוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עדרי הענק נוהרים על מישורי היבשת. הנדידה הגדולה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שמיים מלאי כוכבים | אגן מקנזי, ניו זילנד

נקודות שונות של התיישבות אנושית הפכו למגנטים של אוכלוסייה ומכאן גם למוקדי תאורה מלאכותית. תאורה זו יוצרת מצב בו כמעט ולא ניתן לצפות בשמי לילה נקיים או לחוות את העוצמה והגודל של היקום שמסביב לכדור שלנו. המודעות לנושא של זיהום תאורה גברה בשנים האחרונות ואתרי טבע רבים בעולם מעמידים עצמם בתקן "שמורת שמיים אפלים". שטח של 2,500 קמ"ר בקירוב באי הדרומי של ניו-זילנד הוכרז לאחרונה כשמורה של שמיים אפלים ומאפשר לצפות בכוכבים בלילה באופן מיטבי, כמו גם לקבל פרופורציות על הגודל האמיתי שלנו בתוך היקום העצום על טריליוני כוכביו. בשטחי הפארק מתקיימים טיולי אופניים שיספקו לכם חוויה מושלמת.

שמיים מלאי כוכבים, ניו זילנד
שמורת שמיים אפלים. ניו זילנד

טורס דל פאינה בצ'ילה ושרידיו השונים של עידן הקרח

לפני בערך 18,000 שנה נגמר עידן הקרח האחרון והקרחונים נסוגו לאזורי הקטבים. אך הנסיגה צפונה לא התרחשה לפני שקרחוני הענק חרצו בסלע היבשתי והשאירו לנו כמות עצומה של צורות נוף שמוכרות לנו היום: האי מנהטן - שהוא תצורת נוף שנוצר מתנועת הקרחונים, הפיורדים בנורבגיה ובניו-זילנד, אגמי הענק של גבול ארה"ב-קנדה ועוד ועוד צורות נוף מחודדות ומחורצות. מלבד אזורי הקוטב, במקומות שונים בעולם ניתן למצוא שרידים של הקרחונים שנשארו על ההרים המחודדים. אחד האתרים המפורסמים הוא טורס דל פיינה שבצ'ילה, שככל הנראה מוכר לטרקיסטים הישראלים. בצפון כדור הארץ ניתן למצוא גם את הפארק הלאומי גליישר שבמונטנה, ארה"ב, ואת הקרחון Kjenndalsbreen‎ שבחבל הפיורדים בנורבגיה.

קרחון בנורבגיה
שרידים לקרחונים של עידן הקרח. נורבגיה

הפארק הלאומי טורס דל פאינה (צילום: www.worldsnationalparks.com)
2,400 קמ"ר של טבע עוצר נשימה. טורס דל פיינה | צילום: www.worldsnationalparks.com

מסדרון הטורנדו | ארה"ב

במרכז ארצות הברית, בין רכס הרוקי לרכס האפאלאצ'ים, נמצא שטח מישורי שמפגיש בין זרמי האוויר החם והלח ממפרץ מקסיקו בדרום, לזרמי אוויר קרים ויבשים מהצפון. המפגש הזה הופך את הפרוזדור הקטן יחסית לפרוזדור של סופות ברקים, ולמקום בו מתרחשות רוב סופות הטורנדו המשמעותיות בארה"ב. תתפלאו, אבל יש כאלה שהופכים את ה-Storm Chasing לחוויה תיירותית עם הצטרפות לצוות שעוקב אחריהן בטיול של כמה ימים, כשהזמן הטוב ביותר לכך הוא חודשים מאי-יוני.

מסדרון הטורנדו, אימג'בנק טינסטוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
פרוזדור של סופת ברקים. מסדרון הטורנדו, ארה"ב | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הר הגעש Thrihnukagigur | איסלנד

האדמה היציבה למראה שאנחנו מתהלכים עליה היא רק המסכה שמעל לרתיחה הסוערת של שכבת הסלע המותך שמתחתיה. הפעילות הגעשית שמתרחשת בנקודות מסויימות בקרום כדור הארץ היא עדות למה שמתחולל לכולנו מתחת לרגליים. אחת הנקודות הגעשיות ביותר בעולם היא האי הצעיר יחסית בצפון האוקיאנוס האטלנטי, ארץ הקרח והאש - איסלנד. באיסלנד יש כמה הרי געש עיקריים שמתפרצים אחת לכמה שנים ולפעמים אפילו משביתים את כל שדות התעופה באירופה לשבוע-שבועיים. הר הגעש Thrihnukagigur הוא הר געש רדום שהתפרץ לאחרונה לפני 4,000 שנה. התרדמת הזו היא הזדמנות לעלות על רכבל שהותקן בתוך הלוע, לרדת כ-120 מטר פנימה, ולצפות מקרוב בתא המאגמה (סלע מותך) שמתחתיו.

טרמפ לתוך הוולקנו
מסע אל בטן האדמה. איסלנד

מונומנט וואלי | ארה"ב

השטח המדברי שבגבול המדינות יוטה ואריזונה הוא חוות פסלים טבעית שעוצבו בצורות המיוחדות שלהם על-ידי עוד שניים מהמאפיינים החשובים של הכדור שלנו - רוח ומשקעים. זרמי מים חצבו לאורך אלפי ומיליוני שנים בסלעים, וזרמי האוויר ממשיכים בעבודה ושוחקים את הסלע המדבריים האדומים לצורות מעניינות ומגוונות. המקום העניק הרבה השראה לתעשיית הסרטים (חפשו אותו ב"פורסט גאמפ") ולצילומי הנופים שמאתרים כברירת מחדל את מסכי המחשב שלכם. ה"וואלי" הוא גם ביתו של שבט ה"נאבאחו" (Navajo), וניתן לסייר עם מדריך מקומי בין אתרי המגורים השונים של שבט הילידים.

מונומנט ואלי, אימג'בנק טינסטוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחלה שומר מסך. מונומנט ואלי, על גבול יוטה ואריזונה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

קשתות לילה, מפלי ויקטוריה | זמביה

האח הקטן של כדור הארץ, הירח, מחזיר את האור שמאירה עליו השמש, ולפחות בחלקים מסוימים של החודש הוא מייצר לנו תאורת לילה משמעותית. מפלי ויקטוריה שבזמביה, בדרומה של אפריקה, מספקים ביחד עם תאורת הירח תופעת לילה נדירה בשם ה"MoonBow". מומלץ ללילות של ירח מלא בחודשים אפריל-אוגוסט.

מפלי ויקטוריה, טרנדים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מומלץ לבקר בלילות ירח מלא. מפלי ויקטוריה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

גלי גאות, נובה סקושיה | קנדה

עוד צורת נוף חשובה שהירח מוסיף לכדור שלנו היא תופעת הגאות והשפל. כוח הכבידה של הירח משפיע על גובה המים וגורם לגאות באזורים הקרובים לירח, ושפל באזורים הרחוקים ממנו בנקודת זמן מסוימת. בנובה סקוטיה שבקנדה, בנהר Shubenacadie, הגאות הופכת לגל עצום בגובה 3 מטרים, שמציף את המפרץ באופן מחזורי. תושבי האזור תירגמו את גלי הגאות לאטרקציה תיירותית עם פעילויות שונות כמו רפטינג וגלישת גאות.

מרוץ הסרדינים | דרום אפריקה

שטח של מעל ל-70 אחוז מהכדור שלנו מכוסה במי הימות והאוקיאנוסים. בדומה לרוחות שמשפיעות על מזג האוויר והתחושות שלנו על הקרקע, גם מתחת למים ישנם זרמים תת-ימיים שמייצרים את "מזג המים" עבור חיות הים. כשמגיע החורף למים הדרומיים והקרירים של כף התקווה הטובה בחופי דרום אפריקה, מתחילה אחת התופעות היותר מרהיבות שיש לים ולכדור הארץ בכלל להציע: מרוץ הסרדינים. הכדורים העצומים של הדגים הזעירים עושים את הדרך בעיקר בחודש יולי צפונה, לעבר מים חמימים יותר באוקיאנוס ההודי. מעבר לעובדה שהם עצמם מרהיבים ומחזיקים בתואר הנדידה הגדולה ביותר של בע"ח, הם מהווים מוקד משיכה למגוון עצום של טורפי ים: כרישים, דולפינים, כלבי ים, ולפעמים, עם קצת מזל, אפשר לתפוס שם גם לווייתני אורקה. האירוע הוא מוקד שנתי של עליה לרגל לצוללים מקצועיים וחובבים עם ציוד מתקדם, וגם ציוד קליל כמו שנורקל יכול לעשות את העבודה.

מרוץ הסרדינים
מוקד שנתי של עליה לרגל לצוללים מקצועיים. מרוץ הסרדינים
>> המסיבה מתחילה כבר במטוס: הטיולים הכי שווים לפני גיוס